Hockeytrainer 4 (HT4)

Er zijn geen data bekend voor deze opleiding

Ben je een ervaren coach, heb je HT3 afgerond en wil je nog beter worden in trainen/coachen? Dan is de opleiding Hockeytrainer 4 voor jou!

Planning

Deze opleiding start in de periode september/oktober en duurt het hele seizoen. Het bestaat uit 25 workshops, 9 Praktijkgerichte Opdrachten (PGO’s) en zelfstudie.

De workshops duren ieder 3 uur en vinden plaats op maandagen (2 workshops per keer). Voor de uitwerking van de PGO’s en zelfstudie rondom de workshops is in totaal 58-96 uur nodig. De definitieve planning wordt voor de start van de opleiding bekendgemaakt.

Zodra de nieuwe planning bekend is, zal deze hier op de site worden opgenomen.

Inhoud

In deze opleiding staan deze competenties centraal:

 • Stimuleren sportieve ontwikkeling van sporters
  Je biedt optimale begeleiding die bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling van de sporters.
 • Trainingen geven
  Je bent in staat om een meerjarenplan voor topprestaties op te stellen, uit te voeren en te evalueren.
 • Coachen van wedstrijden
  Je bent in staat te coachen tijdens wedstrijden, gericht op het halen van doelstellingen gerelateerd aan het opgestelde jaarplan.
 • Ontwikkelen en uitvoeren sporttechnisch beleid
  Je voert het sporttechnisch beleid uit en evalueert dit, zodat het aansluit bij de doelstelling van de vereniging.
 • Samenwerken 
  Je creëert een begeleidingsnetwerk voor de sporters en onderhoudt externe contacten.

De inhoud van de workshops vind je in het opleidingsprogramma HT4.

Je ontvangt je diploma als alle portfolio met alle 9 verwerkte PGO’s voldoende wordt beoordeeld door de PvB-beoordelaar. Verder moet je voldoen aan de aanwezigheidsplicht en moet je de PvB-Praktijk met een voldoende afsluiten. Na de laatste workshop kun je (via de leercoach) de PVB ‘Geven van trainingen’ aanvragen.

Voor wie is deze opleiding?

Voor aanvang van de opleiding dien je minimaal 3 jaar ervaring te hebben als trainer/coach op het niveau van een A- of B-Jeugdteam of een seniorenteam. Hierbij geldt voor jeugdteams minimaal topklasse-niveau en voor seniorenteams minimaal 1e klasse of reserve hoofdklasse niveau.

Instroomeisen

De minimumleeftijd voor deze opleiding is 21 jaar. Je moet in het bezit zijn van de diploma HT3 en een geldige scheidsrechterskaart. Verder dien je voor aanvang van de opleiding minimaal 3 jaar ervaring te hebben als trainer/coach op het niveau van een A- of B-Jeugdteam (minimaal topklasseniveau) of een seniorenteam (niveau: minimaal 1e klasse of reserve hoofdklasse).

Tijdens de opleiding dien je training te geven op minimaal 1 van deze niveaus:

 • Senioren: 1e teams, 1e klasse of hoger
 • Junioren A / B :  landelijke klasse/interdistrict)

Met dit team doe je ook jouw Proeve van Bekwaamheid (PvB) praktijk.

Doet zich tijdens de opleiding een wijziging voor m.b.t. bovengenoemde eisen, dan zal dit door de Toetsingscommissie beoordeeld worden.

Intake

Voldoe je niet aan de juiste vooropleiding of trainerservaring, of ben je 20 jaar oud, maar wil je wel deze opleiding volgen? Dan kan je een intake praktijktraining geven aanvragen. Bij een positieve beoordeling word je toegelaten tot deze opleiding.

Je vraagt een intake aan door jouw hockey CV en een motivatiebrief (waarom denk je in aanmerking te komen voor een intake) te mailen naar KNHB Expertisecentrum. Op basis van jouw CV kan er een afspraak worden gemaakt voor een intake.

Prijs

Deelname aan de opleiding Hockeytrainer 4 kost € 3.675,-. Hierbij is al het studiemateriaal dat je nodig hebt inbegrepen. Betaling in termijnen is mogelijk.

Meer informatie

 • De opleiding vindt jaarlijks plaats op een andere vereniging.
 • Er is plek voor minimaal 12 en maximaal 18 deelnemers.
 • Op deze opleiding zijn de leveringsvoorwaarden HT4 van toepassing.

Opdrachten en Toetsplan

De Praktijkgerichte opdrachten dien je voor de afgesproken deadlines te uploaden via het KNHB College. Na de laatste workshop lever je zo snel mogelijk je portfolio met de PGO’s in bij de leercoach. Binnen 1 maand na de laatste workshop dienen de PGO’s in het KNHB College geüpload te zijn.

Het Toetsplan van deze opleiding kent 5 deelkwalificaties met 5 Proeve van Bekwaamheid-protocollen. De Proeve van Bekwaamheid ‘Geven van trainingen’ (KSS 4.1) moet binnen 1 maand na het PVB-portfolio worden afgerond. De PvB wordt op de locatie van de deelnemer afgenomen.

Bekijk hier het Toetsreglement Sport, Toetsplan met de daarbij behorende protocollen en kwalificatieprofiel.

Aanmelden

Wil je de opleiding Hockeytrainer 4 doen? Vul dan het aanmeldformulier in.

Aanmeldformulier HT4


Contact

Heb je inhoudelijke of organisatorische vragen over deze opleiding? Bel dan Wietske Stel van het KNHB Expertisecentrum op 030-3077665. Of vul het contactformulier in, dan nemen we contact met je op!