Informatie voor verenigingen
Je zit in de scheidsrechterscommissie van je vereniging, maar wat wordt er eigenlijk van je verwacht? Omdat het fijn is om een aantal handvatten te krijgen, vind je hier informatie over de taken van de scheidsrechterscommissie.
Hulp nodig bij verenigingsarbitrage
Scheidsrechterszaken
De scheidsrechterscommissie van een vereniging is verantwoordelijk voor alle scheidsrechterszaken binnen de vereniging. Van het opleiden van clubscheidsrechters en het begeleiden van beginnende scheidsrechters (zie meer informatie in de downloads), tot het indelen van scheidsrechters op de juiste wedstrijden. Maar ook het enthousiasmeren en stimuleren van clubscheidsrechters om te groeien naar CS+ en misschien wel bondsscheidsrechter. Als scheidsrechterscommissaris of lid van de commissie ben je het aanspreekpunt voor scheidsrechters als het gaat om spelregels, kaartnummers en vervangende kaarten. Daarnaast kunnen ze op jouw steun rekenen wanneer ze dat nodig hebben. Ook informeren jullie de vereniging over scheidsrechterszaken (bijvoorbeeld via de website of social media). Tot slot kunnen jullie briefings, bijscholingen en andere bijeenkomsten organiseren.
Organisatie
Om als scheidsrechterscommissie je taken uit te kunnen voeren en goed te kunnen organiseren, is het belangrijk om vertegenwoordigd te zijn in het bestuur en te werk te gaan vanuit een verenigings(arbitrage)beleidsplan (vap). Op deze manier wordt arbitrage verankerd binnen de vereniging en kan gestructureerd gewerkt worden aan een verbetering van de kwaliteit van scheidsrechters. Om je op weg te helpen, hebben we een voorbeeld van een verenigings(arbitrage)beleidsplan (vap) beschikbaar (zie bijgevoegd artikel onderaan deze pagina).
Wanneer je nieuw bent als scheidsrechterscommissaris of nieuw als lid van de commissie is het belangrijk te weten dat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Waar kun je terecht voor informatie?
- Zorg voor een goede overdracht van jouw voorganger. Ook al ligt er een verenigings(arbitrage)beleidsplan, vaak zit veel kennis en informatie in het hoofd van degene die jij vervangt.
- Neem contact op met de regiocoördinator van jouw vereniging (zie download). Deze persoon ondersteunt en adviseert een aantal verenigingen in zijn/haar regio en is daarmee het aanspreekpunt voor de vereniging op het gebied van arbitrage.
- Leer de scheidsrechterscommissarissen van omliggende verenigingen kennen en wissel kennis en ervaring uit. Ook hier kan de regiocoördinator je bij helpen.
- Lees de bijgevoegde artikelen met goede voorbeelden van andere verenigingen op het gebied van arbitrage.
Clubscheidsrechter-plus (CS+) op jouw vereniging
Voor scheidsrechters met een clubscheidsrechterskaart die zich willen ontwikkelen, is er een speciaal opleidingsprogramma. Daarmee worden ze clubscheidsrechter-plus (CS+) en kunnen ze wedstrijden op hoger niveau fluiten. Wil je op jouw vereniging aan de slag met clubscheidsrechters-plus? Dan is de eerste stap het aanstellen van een CS+-coördinator. Je leest er meer over op de pagina over Clubscheidsrechter-plus.
In de downloads hieronder vind je handige documenten die je kunnen helpen in het uitvoeren van jouw taak als scheidsrechterscommissie. Bekijk ook even de veelgestelde vragen onderaan deze pagina. Heb je een andere vraag? Stel hem via arbitrage@knhb.nl.
Regionaal contactpersoon
Iedere vereniging heeft een Regio Coördinator Verenigingsarbitrage die kan helpen met alle zaken die met arbitrage te maken hebben. Heb je hulp nodig bij het opzetten van een arbitrageplan? Of wil je de CS+ opleiding gaan aanbieden op je vereniging maar heb je geen idee hoe? Meld je dan bij jouw District Coördinator, hij of zij kan jou doorverwijzen naar de desbetreffende Regio Coördinator Verenigingsarbitrage.