Informatie voor verenigingen

Je zit in de scheidsrechterscommissie van je vereniging, maar wat wordt er eigenlijk van je verwacht? Omdat het fijn is om een aantal handvatten te krijgen, vind je hier informatie over de taken van de scheidsrechterscommissie.

Hulp nodig bij verenigingsarbitrage

Scheidsrechterszaken
De scheidsrechterscommissie van een vereniging is verantwoordelijk voor alle scheidsrechterszaken binnen de vereniging. Van het opleiden van clubscheidsrechters en het begeleiden van beginnende scheidsrechters (zie meer informatie in de downloads), tot het indelen van scheidsrechters op de juiste wedstrijden. Maar ook het enthousiasmeren en stimuleren van clubscheidsrechters om te groeien naar CS+ en misschien wel bondsscheidsrechter. Als scheidsrechterscommissaris of lid van de commissie ben je het aanspreekpunt voor scheidsrechters als het gaat om spelregels, kaartnummers en vervangende kaarten. Daarnaast kunnen ze op jouw steun rekenen wanneer ze dat nodig hebben. Ook informeren jullie de vereniging over scheidsrechterszaken (bijvoorbeeld via de website of social media). Tot slot kunnen jullie briefings, bijscholingen en andere bijeenkomsten organiseren.

Organisatie
Om als scheidsrechterscommissie je taken uit te kunnen voeren en goed te kunnen organiseren, is het belangrijk om vertegenwoordigd te zijn in het bestuur en te werk te gaan vanuit een verenigings(arbitrage)beleidsplan (vap). Op deze manier wordt arbitrage verankerd binnen de vereniging en kan gestructureerd gewerkt worden aan een verbetering van de kwaliteit van scheidsrechters. Om je op weg te helpen, hebben we een voorbeeld van een verenigings(arbitrage)beleidsplan (vap) beschikbaar (zie bijgevoegd artikel onderaan deze pagina).

Wanneer je nieuw bent als scheidsrechterscommissaris of nieuw als lid van de commissie is het belangrijk te weten dat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Waar kun je terecht voor informatie?

  1. Zorg voor een goede overdracht van jouw voorganger. Ook al ligt er een verenigings(arbitrage)beleidsplan, vaak zit veel kennis en informatie in het hoofd van degene die jij vervangt.
  2. Neem contact op met de regiocoördinator van jouw vereniging (zie download). Deze persoon ondersteunt en adviseert een aantal verenigingen in zijn/haar regio en is daarmee het aanspreekpunt voor de vereniging op het gebied van arbitrage.
  3. Leer de scheidsrechterscommissarissen van omliggende verenigingen kennen en wissel kennis en ervaring uit. Ook hier kan de regiocoördinator je bij helpen.
  4. Lees de bijgevoegde artikelen met goede voorbeelden van andere verenigingen op het gebied van arbitrage.

Clubscheidsrechter-plus (CS+) op jouw vereniging
Voor scheidsrechters met een clubscheidsrechterskaart die zich willen ontwikkelen, is er een speciaal opleidingsprogramma. Daarmee worden ze clubscheidsrechter-plus (CS+) en kunnen ze wedstrijden op hoger niveau fluiten. Wil je op jouw vereniging aan de slag met clubscheidsrechters-plus? Dan is de eerste stap het aanstellen van een CS+-coördinator. Je leest er meer over op de pagina over Clubscheidsrechter-plus.

In de downloads hieronder vind je handige documenten die je kunnen helpen in het uitvoeren van jouw taak als scheidsrechterscommissie. Bekijk ook even de veelgestelde vragen onderaan deze pagina. Heb je een andere vraag? Stel hem via arbitrage@knhb.nl.

Artikelen

Downloads

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem via arbitrage@knhb.nl

Hoe meld ik cursisten aan voor de Digitale Leeromgeving?

Verenigingen kunnen cursisten voor de Digitale Leeromgeving aanmelden via hun verenigingspakket. De cursisten ontvangen daarna een mail met een handleiding hoe ze een account kunnen aanmaken, waarna ze kunnen oefenen in de Digitale Leeromgeving.

Hoe krijgen cursisten toegang tot de Digitale Leeromgeving/hun account?

In de downloads hierboven is de handleiding te vinden die cursisten ontvangen nadat ze door de vereniging zijn aangemeld voor de Digitale Leeromgeving. In de handleiding wordt uitgelegd hoe ze een account kunnen aanmaken en toegang kunnen krijgen tot de Digitale Leeromgeving.

 

Hoe vraag ik een examen aan?

Hoe geven verenigingen en examinatoren de uitslagen van examens door?

Verenigingen kunnen in hun verenigingspakket een lijst genereren van de cursisten die examen gaan doen. In de downloads hierboven is een stappenplan te vinden voor de verenigingen om examenuitslagen door te geven. Daarnaast vind je een voorbeeld van hoe de uitslagen in een Excel bestand doorgegeven moeten worden.

De vereniging stuurt het Excel bestand vervolgens door naar de examinator die het verder aanvult met de uitslagen. De examinator dient de uitslagenlijst in: arbitrage@knhb.nl

De KNHB verwerkt de uitslagen en registreert het behalen van de kaart.

De vereniging registreert de geslaagden in hun ledenadministratie en vanaf dan kunnen de clubscheidsrechters wedstrijden fluiten en het DWF afronden.

Krijgen de cursisten een (digitale) scheidsrechterskaart toegestuurd?

Op dit moment worden er geen (digitale) scheidsrechterskaarten uitgegeven. Op het moment dat cursisten geslaagd zijn en dit is doorgegeven, verwerkt de KNHB de uitslagen en wordt het behalen van de kaart geregistreerd.

De vereniging registreert de geslaagden in hun ledenadministratie en vanaf dat moment kunnen de clubscheidsrechters wedstrijden fluiten en het DWF afronden. Het bondsnummer (beginnend met de letter K) is tevens het kaartnummer.

Hoe bereid ik mijn cursisten voor op het examen?

Ter voorbereiding op het examen is het mogelijk en raadzaam een avond op de club te organiseren om gezamenlijk de spelregels te doorlopen en vragen te beantwoorden. Bij de downloads hierboven vind je de presentatie ‘Opleiding CS 2019-2020’ die je kunt gebruiken voor deze avond.

Daarnaast zijn er op het KNHB YouTube kanaal twee afspeellijsten gepubliceerd met handige video's waarin verschillende spelsituaties worden uitgelicht en waarbij bepaalde spelregels nader worden toegelicht. Er is een afspeellijst met video's over veldhockey en een afspeellijst met video's over zaalhockey.

Kan ik inzage krijgen in de voortgang van de cursisten?

De nieuwe Digitale Leeromgeving heeft niet de functionaliteit dat de voortgang van cursisten kan worden gevolgd. Het is voor verenigingen dus helaas niet mogelijk dit in te zien.

Kan ik meedoen aan de pilot digitaal examineren?

In de tweede seizoenshelft start de KNHB met de pilot digitaal examineren. Het doel hiervan is op termijn geen examens op papier meer te hoeven afnemen, maar geleidelijk over te gaan naar een digitaal examen. Meer informatie volgt in de loop van het seizoen.

Deel deze pagina