Informatie voor verenigingen

Je zit in de scheidsrechterscommissie van je vereniging, maar wat wordt er eigenlijk van je verwacht? Omdat het fijn is om een aantal handvatten te krijgen, vind je hier informatie over de taken van de scheidsrechterscommissie.

Hulp nodig bij verenigingsarbitrage

Scheidsrechterszaken
De scheidsrechterscommissie van een vereniging is verantwoordelijk voor alle scheidsrechterszaken binnen de vereniging. Van het opleiden van clubscheidsrechters en het begeleiden van beginnende scheidsrechters (zie meer informatie in de downloads), tot het indelen van scheidsrechters op de juiste wedstrijden. Maar ook het enthousiasmeren en stimuleren van clubscheidsrechters om te groeien naar CS+ en misschien wel bondsscheidsrechter. Als scheidsrechterscommissaris of lid van de commissie ben je het aanspreekpunt voor scheidsrechters als het gaat om spelregels, kaartnummers en vervangende kaarten. Daarnaast kunnen ze op jouw steun rekenen wanneer ze dat nodig hebben. Ook informeren jullie de vereniging over scheidsrechterszaken (bijvoorbeeld via de website of social media). Tot slot kunnen jullie briefings, bijscholingen en andere bijeenkomsten organiseren.

Organisatie
Om als scheidsrechterscommissie je taken uit te kunnen voeren en goed te kunnen organiseren, is het belangrijk om vertegenwoordigd te zijn in het bestuur en te werk te gaan vanuit een verenigings(arbitrage)beleidsplan (vap). Op deze manier wordt arbitrage verankerd binnen de vereniging en kan gestructureerd gewerkt worden aan een verbetering van de kwaliteit van scheidsrechters. Om je op weg te helpen, hebben we een voorbeeld van een verenigings(arbitrage)beleidsplan (vap) beschikbaar (zie bijgevoegd artikel onderaan deze pagina).

Wanneer je nieuw bent als scheidsrechterscommissaris of nieuw als lid van de commissie is het belangrijk te weten dat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Waar kun je terecht voor informatie?

  1. Zorg voor een goede overdracht van jouw voorganger. Ook al ligt er een verenigings(arbitrage)beleidsplan, vaak zit veel kennis en informatie in het hoofd van degene die jij vervangt.
  2. Neem contact op met de regiocoördinator van jouw vereniging (zie download). Deze persoon ondersteunt en adviseert een aantal verenigingen in zijn/haar regio en is daarmee het aanspreekpunt voor de vereniging op het gebied van arbitrage.
  3. Leer de scheidsrechterscommissarissen van omliggende verenigingen kennen en wissel kennis en ervaring uit. Ook hier kan de regiocoördinator je bij helpen.
  4. Lees de bijgevoegde artikelen met goede voorbeelden van andere verenigingen op het gebied van arbitrage.

Clubscheidsrechter-plus (CS+) op jouw vereniging
Voor scheidsrechters met een clubscheidsrechterskaart die zich willen ontwikkelen, is er een speciaal opleidingsprogramma. Daarmee worden ze clubscheidsrechter-plus (CS+) en kunnen ze wedstrijden op hoger niveau fluiten. Wil je op jouw vereniging aan de slag met clubscheidsrechters-plus? Dan is de eerste stap het aanstellen van een CS+-coördinator. Je leest er meer over op de pagina over Clubscheidsrechter-plus.

In de downloads hieronder vind je handige documenten die je kunnen helpen in het uitvoeren van jouw taak als scheidsrechterscommissie. Bekijk ook even de veelgestelde vragen onderaan deze pagina. Heb je een andere vraag? Stel hem via arbitrage@knhb.nl.

Regionaal contactpersoon
Iedere vereniging heeft een Regio Coördinator Verenigingsarbitrage die kan helpen met alle zaken die met arbitrage te maken hebben. Heb je hulp nodig bij het opzetten van een arbitrageplan? Of wil je de CS+ opleiding gaan aanbieden op je vereniging maar heb je geen idee hoe? Meld je dan bij jouw District Coördinator, hij of zij kan jou doorverwijzen naar de desbetreffende Regio Coördinator Verenigingsarbitrage.

Artikelen

Downloads

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem via arbitrage@knhb.nl

Hoe meld ik cursisten aan voor KNHB College?

Verenigingen kunnen cursisten voor KNHB College aanmelden via hun verenigingspakket. De cursisten ontvangen daarna een mail met een handleiding hoe ze een account kunnen aanmaken, waarna ze toegang hebben tot de oefenstof die zij nodig hebben ter voorbereiding op de CS-toets.

Hoelang kan een cursist gebruik maken van de oefenstof in KNHB College?

De cursist heeft 90 dagen na het behalen van de CS-toets toegang tot de oefenstof. Op deze manier kan hij zich voorbereiden op de eerste wedstrijd die hij gaat fluiten.

Kan ik de voortgang zien van de cursisten in KNHB College?

Als vereniging is het niet mogelijk om de voortgang van de cursisten te volgen in KNHB College. Je kunt wel toegang krijgen tot de oefenstof. Als je dit wilt, stuur dan een email met daarin je  vereniging, bondsnummer en emailadres naar arbitrage@knhb.nl.

Hoe vraag ik een digitale CS-toets aan?

Momenteel is het niet mogelijk om een bijeenkomst in het clubhuis te organiseren. Om dit op te vangen bieden we je de mogelijkheid om de cursisten een digitale CS-toets te laten maken doen. Stuur een email naar opleidingen@knhb.nl met daarin de volgende informatie:
- vereniging
- datum
- starttijd

Ons advies is om ook direct een extra moment in te plannen zodat de cursisten weten wanneer het herkansingsmoment is.

Na de ontvangst van de bevestiging maken wij de toets aan en ontvang je in de week voor de CS-toets alle benodigde informatie die je naar de cursisten moet sturen om de CS-toets te maken.

Is de toets ook te maken door mensen met dyslexie en is er een Engelse versie beschikbaar?

Mocht je een cursist hebben die dyslexie heeft geef dit dan aan in de aanvraag. Je ontvangt dan een aparte link voor deze cursist. De tijd voor deze cursist is dan geen 40 minuten maar hij of zij krijgt 80 minuten de tijd om de CS-toets af te ronden.

Als je een Engelstalige cursist hebt, dan kun je dit ook aangeven in je aanvraag email. Je ontvangt ook dan een aparte link voor de Engelstalige CS-toets.

Wat zijn de kosten van de CS-toets?

De kosten zijn € 7,50 per cursist die je aanmeldt in KNHB College.

Hoe bereid ik mijn cursisten zo goed mogelijk voor op de CS-toets?

De cursisten hebben de oefenstof tot zich kunnen nemen in KNHB College. Wanneer je daarna een online vragenuurtje organiseert en de vragen van de cursisten beantwoordt, dan moet dat voldoende zijn om de CS-toets te kunnen maken.

Hoe kunnen cursisten inloggen in het KNHB College?

Je kunt de cursisten verwijzen naar de video op onze website.

Hoe krijg je de resultaten door?

De dag na de CS-toets ontvang je de resultaten van de cursisten die de CS-toets hebben gedaan. De cursisten zien direct na het afronden van de CS-toets of zij geslaagd zijn. Wij zullen vervolgens alles verwerken en de geslaagden de rol van Clubscheidsrechter geven.

Ontvangen de geslaagde cursisten een scheidsrechterkaart?

Op het moment dat wij de resultaten hebben verwerkt, zal de cursist automatisch zijn clubscheidsrechter certificaat kunnen downloaden in zijn of haar KNHB-account. Hierover ontvang je als verenigingscoördinator een mail met de bevestiging van de verwerkingen. Wij geven dus geen fysieke kaarten meer uit.

Ik heb hulp nodig met het arbitrageplan op mijn vereniging of heb andere vragen. Waar kan ik terecht?

Mocht de vereniging vragen hebben, dan kun je contact opnemen met de betreffende regiocoördinator en/of de coördinator verenigingsarbitrage van het district. Zij helpen bij arbitragevragen en/of kunnen voorbeelden geven van goede initiatieven van verenigingen in de regio.

Deel deze pagina