Informatie voor verenigingen

Je zit in de scheidsrechterscommissie van je vereniging, maar wat wordt er eigenlijk van je verwacht? Omdat het fijn is om een aantal handvatten te krijgen, vind je hier informatie over de taken van de scheidsrechterscommissie.

Hulp nodig bij verenigingsarbitrage

Scheidsrechterszaken
De scheidsrechterscommissie van een vereniging is verantwoordelijk voor alle scheidsrechterszaken binnen de vereniging. Van het opleiden van clubscheidsrechters en het begeleiden van beginnende scheidsrechters (zie meer informatie in de downloads onder aan deze pagina), tot het indelen van scheidsrechters op de juiste wedstrijden. Maar ook het enthousiasmeren en stimuleren van clubscheidsrechters om te groeien naar CS+ en misschien wel bondsscheidsrechter. Als scheidsrechterscommissaris of lid van de commissie ben je het aanspreekpunt voor scheidsrechters als het gaat om spelregels, kaartnummers en vervangende kaarten. Daarnaast kunnen ze op jouw steun rekenen wanneer ze dat nodig hebben. Ook informeren jullie de vereniging over scheidsrechterszaken (bijvoorbeeld via de website of social media). Tot slot kunnen jullie briefings, bijscholingen en andere bijeenkomsten organiseren.

Regionaal contactpersoon
Iedere vereniging heeft een Regio Coördinator Verenigingsarbitrage die kan helpen met alle zaken die met arbitrage te maken hebben. Heb je hulp nodig bij het opzetten van een arbitrageplan? Of wil je de CS+ opleiding gaan aanbieden op je vereniging maar heb je geen idee hoe? Meld je dan bij jouw desbetreffende Regio Coördinator Verenigingsarbitrage.

Clubscheidsrechter-plus (CS+) op jouw vereniging
Voor scheidsrechters met een clubscheidsrechterskaart die zich willen ontwikkelen, is er een speciaal opleidingsprogramma. Daarmee worden ze clubscheidsrechter-plus (CS+) en kunnen ze wedstrijden op hoger niveau fluiten. Wil je op jouw vereniging aan de slag met clubscheidsrechters-plus? Dan is de eerste stap het aanstellen van een CS+-coördinator.

Wil je een CS+ cursist aanmelden klik dan hier!

CS+ Praktijkbegeleider
Om een CS+ opleiding op de vereniging te starten is een CS+ Praktijkbegeleider onmisbaar. Als CS+ praktijkbegeleider draag je zorg voor de begeleiding van de (CS+) scheidsrechters op je vereniging. De kerntaken van een CS+ Praktijkbegeleider zijn:

  • enthousiasmeren van scheidsrechters;
  • begeleiden van scheidsrechters;
  • organiseren van workshops;
  • beantwoorden van vragen.

Om CS+ Praktijkbegeleider te worden volg je onze CS+ Praktijkbegeleider opleiding.

CS+ avonden organiseren
Het blijft voor verenigingen mogelijk om inspirerende CS+ avonden te organiseren, zodat CS+ scheidsrechters en cursisten zich nog verder kunnen ontwikkelen. Hierbij kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van de verschillende CS+ toetsen die wij online aanbieden. Let op: deze avonden maken geen deel uit van de opleiding.

Heb je nog vragen? Mail naar arbitrage@knhb.nl.

Organisatie
Om als scheidsrechterscommissie je taken uit te kunnen voeren en goed te kunnen organiseren, is het belangrijk om vertegenwoordigd te zijn in het bestuur en te werk te gaan vanuit een vereniging (arbitrage) beleidsplan (vap). Op deze manier wordt arbitrage verankerd binnen de vereniging en kan gestructureerd gewerkt worden aan een verbetering van de kwaliteit van scheidsrechters. Om je op weg te helpen, hebben we een voorbeeld van een vereniging (arbitrage) beleidsplan (vap) beschikbaar (zie bijgevoegd artikel onderaan deze pagina).

Wanneer je nieuw bent als scheidsrechterscommissaris of nieuw als lid van de commissie is het belangrijk te weten dat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Waar kun je terecht voor informatie?

  1. Zorg voor een goede overdracht van jouw voorganger. Ook al ligt er een vereniging (arbitrage) beleidsplan, vaak zit veel kennis en informatie in het hoofd van degene die jij vervangt.
  2. Neem contact op met de regiocoördinator van jouw vereniging (zie download). Deze persoon ondersteunt en adviseert een aantal verenigingen in zijn/haar regio en is daarmee het aanspreekpunt voor de vereniging op het gebied van arbitrage.
  3. Leer de scheidsrechterscommissarissen van omliggende verenigingen kennen en wissel kennis en ervaring uit. Ook hier kan de regiocoördinator je bij helpen.
  4. Lees de bijgevoegde artikelen met goede voorbeelden van andere verenigingen op het gebied van arbitrage.

In de downloads onder aan deze pagina vind je handige documenten die je kunnen helpen in het uitvoeren van jouw taak als scheidsrechterscommissie. Bekijk ook even de veelgestelde vragen onderaan deze pagina. Heb je een vraag? Neem dan contact op met jouw desbetreffende Regio Coördinator

Artikelen

CS+ cursist (aanmelden)

Clubscheidsrechter-plus (CS+) opleiden op jouw vereniging?
Voor scheidsrechters met een clubscheidsrechterskaart die zich graag verder door willen ontwikkelen, is er een speciaal opleidingsprogramma. Daarmee worden ze clubscheidsrechter-plus (CS+) en kunnen ze wedstrijden op hoger niveau fluiten. Wil je op jouw vereniging aan de slag met clubscheidsrechters-plus? Dan is de eerste stap het aanstellen van een CS+-coördinator.

Wil je een CS+ cursist aanmelden klik dan hier!

CS+ Praktijkbegeleider opleiding

Wil jij aan de slag als CS+ Praktijkbegeleider? Leuk! Een hartstikke belangrijke rol voor alle scheidsrechters op je vereniging. Jij maakt echt het verschil! De CS+ Praktijkbegeleider opleiding duurt één avond van ongeveer drie uur. Hierin zit een deel theorie en vanzelfsprekend ga je ook het veld op. Daarbij is een online gedeelte in ons KNHB College.

Ervaring als (hockey)scheidsrechter is geen vereiste. De aandacht gaat naar het begeleiden en coachen van de scheidsrechters.
Als CS+ Praktijkbegeleider krijg je input van ons om workshops en inspiratiesessies te organiseren. Natuurlijk staan we klaar voor je vragen. We organiseren ook bijscholingen voor jou als CS+ Praktijkbegeleider.

Lijkt het jou wat om CS+ praktijkbegeleider te worden?

De KNHB organiseert ieder seizoen een CS+ praktijkbegeleiders opleiding hou deze pagina in de gaten voor de eerstvolgende CS+ praktijkbegeleiders opleiding.

Arbitrage Tour D’Hollande 

In februari en maart’24 organiseerde de KNHB zes bijeenkomsten voor arbitrage coördinatoren/CS+ en praktijkbegeleiders die graag meer informatie wilden over het aanbod, contactpersonen en structuur van Verenigingsarbitrage. Zo deelden we onze missie en visie, en deelden we het pad waar we naar toe willen.

Hou deze pagina in de gaten voor het nieuwe seizoen 2024-2025 waar we uiteraard weer graag onze kennis met je delen en van jouw kennis willen leren!

Heb je een vraag mail gerust naar arbitrage@knhb.nl.

 

Downloads

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem via arbitrage@knhb.nl

Hoe meld ik cursisten aan voor KNHB College?

Verenigingen kunnen cursisten voor KNHB College aanmelden via hun verenigingspakket. De cursisten ontvangen daarna een mail met een handleiding hoe ze een account kunnen aanmaken, waarna ze toegang hebben tot de oefenstof die zij nodig hebben ter voorbereiding op de CS-toets.

Hoelang kan een cursist gebruik maken van de oefenstof in KNHB College?

De cursist heeft 90 dagen na het behalen van de CS-toets toegang tot de oefenstof. Op deze manier kan hij zich voorbereiden op de eerste wedstrijd die hij gaat fluiten.

Kan ik de voortgang zien van de cursisten in KNHB College?

Als opleidingscoördinator kun je de voortgang monitoren. Wil je dit? Mail dan naar arbitrage@knhb.nl en vermeld daarin je bondsnummer.

Hoe vraag ik een digitale CS-toets aan?

Stuur een email naar opleidingen@knhb.nl met daarin de volgende informatie:
- vereniging
- datum (toets en herkansingsdata)
- starttijd

Ons advies is om ook direct een extra moment in te plannen zodat de cursisten weten wanneer het herkansingsmoment is.

Wij maken de CS toets zo spoedig mogelijk aan. En versturen de benodigde informatie door aan de vereniging. De vereniging communiceert dit door naar de cursisten die de CS toets dienen te maken.

Is de toets ook te maken door mensen met dyslexie en is er een Engelse versie beschikbaar?

Bij de mail die je ontvangt met de CS toets link is ook een link voor dyslexie en een Engelse versie. Mocht er een cursist zijn die dyslexie heeft dan heeft hij/zij geen 40 minuten maar 80 minuten de tijd om de CS-toets af te ronden.

Als je een Engelstalige cursist hebt, dan kun je dit ook aangeven in je aanvraag email. Je ontvangt ook dan een aparte link voor de Engelstalige CS-toets.

Wat zijn de kosten van de CS opleiding en de CS+ opleiding?

De CS opleiding kost € 7,50 per cursist die je aanmeldt in KNHB College.
De CS+ opleiding kost € 25,- per cursist die je aanmeldt in KNHB College.

De CS opleiding en de CS+ opleiding kunnen (voor een deel) worden vergoed via het Sportakkoord.

Hoe bereid ik mijn cursisten zo goed mogelijk voor op de CS-toets?

De cursisten hebben de oefenstof tot zich kunnen nemen in KNHB College. Wanneer je daarna een online vragenuurtje organiseert en de vragen van de cursisten beantwoordt, dan moet dat voldoende zijn om de CS-toets te kunnen maken.

Hoe kunnen cursisten inloggen in het KNHB College?

Je kunt de cursisten verwijzen naar de video op onze website.

Hoe krijg je de resultaten van de CS toets?

De volgende (werk)dag na de CS-toets ontvang je de resultaten van de cursisten die de CS-toets hebben afgerond. De cursisten zien direct na het afronden van de CS-toets of zij geslaagd zijn. Wij zullen vervolgens alles verwerken en de geslaagden de rol van Clubscheidsrechter geven.

Hoe krijg je de resultaten van de CS+ toets?

De geslaagde cursist ontvangt een mail met daarin een code om een SC+ shirt te kunnen bestellen. Vanaf dat moment kan hij/zij als CS+ scheidsrechter fluiten in het SC+ shirt.

De vereniging en cursist hebben zelf contact met elkaar over de status van de cursus. Het is op dit moment nog niet mogelijk om het CS+ certificaat in de online omgeving in te zien of te downloaden.

Ontvangt de geslaagde cursist een scheidsrechterkaart?

Op het moment dat wij de resultaten hebben verwerkt, kan de cursist automatisch zijn clubscheidsrechter certificaat downloaden in zijn of haar KNHB-account.

Ik heb hulp nodig met het arbitrageplan op mijn vereniging of heb andere vragen. Waar kan ik terecht?

Mocht de vereniging vragen hebben, dan kun je contact opnemen met de betreffende regiocoördinator en/of de coördinator verenigingsarbitrage van het district. Zij helpen bij arbitragevragen en/of kunnen voorbeelden geven van goede initiatieven van verenigingen in de regio.

Deel deze pagina