Internationals

Wedstrijden leiden is jouw passie. Je hebt je ontwikkeld tot bondsscheidsrechter in de landelijke Hoofdklasse en zoekt nieuwe uitdagingen. Dan kan de KNHB je opgeven voor internationale wedstrijden.

Wat fluit je als international?

De bond moet ieder seizoen een vastgesteld aantal internationale scheidsrechters leveren aan de internationale hockeybond (FIH). Dat is ook belangrijk om de kwaliteit van de arbitrage in internationale wedstrijden te waarborgen. En daar kun jij je steentje aan bijdragen!

In het internationaal scheidsrechterschap doorloop je verschillende fasen. Er zijn hiervoor geen echte opleidingen, je wordt benoemd op basis van je ervaring en prestaties.

  • Je start met internationale (club)toernooien in Europa. Dat zijn zowel jeugdtoernooien als toernooien voor senioren. Soms word je ook uitgenodigd voor het fluiten van internationale wedstrijden.
  • Gaat dat goed, dan word je benoemd tot FIH-scheidsrechter. Wie benoemd wordt, bepaalt de FIH. Na je benoeming fluit je eerst vooral Europese wedstrijden en bepaalt de Europese bond (EHF) waar je wordt ingezet.
  • Nadat je een aantal wedstrijden hebt begeleid, kun je op basis van de behaalde cijfers opgenomen worden op de Promising Umpires List (PUL). Daarmee geeft de FIH aan dat ze potentie in je zien om door te groeien naar het hoogste niveau. De PUL heeft geen directe gevolgen voor het soort wedstrijden dat je fluit.
  • Vanuit de PUL kun je de status ‘Grade 1’ krijgen. Dan kun je ook buiten Europa worden ingezet, of als neutrale scheidsrechter bij wedstrijden en toernooien zonder Nederlandse inbreng. Grade 1 is de hoogste status voor zaalhockey.
  • Met meer ervaring en goede resultaten kun je doorgroeien naar het World Development Panel, waarbij je aan de slag gaat op de belangrijkere toernooien.
  • De laatste stap is het World Panel. Ben je daarin opgenomen, dan kan de FIH je ook aanwijzen om het WK en de Olympische Spelen te fluiten.

Wil je weten hoe een scheidsrechter een wedstrijd beleeft? We nemen je mee in de wereld van topscheidsrechter Jasper Nagtzaam.

 

Internationaal scheidsrechter zijn is topsport. De KNHB, EHF en FIH bekijken ieder jaar opnieuw wie de beste scheidsrechters zijn en in aanmerking komen voor de verschillende internationale wedstrijden.

Fanneke Alkemade en Coen van Bunge waren beiden de gelukkige scheidsrechters die namens Nederland in actie mochten komen tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Op 2 augustus 2016 vertrokken Fanneke en Coen naar Rio en wij zwaaiden ze uit.

Deel deze pagina