Internationals

Wedstrijden leiden is jouw passie. Je hebt je ontwikkeld tot bondsscheidsrechter in de hoogste klassen binnen Nederland en zoekt nieuwe uitdagingen. Dan kan de KNHB je selecteren voor internationale wedstrijden.

Wat fluit je als international?

De bond mag ieder seizoen een vastgesteld aantal internationale scheidsrechters leveren aan de internationale hockeybond (FIH). Dat is ook belangrijk om de kwaliteit van de arbitrage in internationale wedstrijden te waarborgen. En daar kun jij je steentje aan bijdragen!

In het internationaal scheidsrechterschap doorloop je verschillende fasen. Er zijn hiervoor geen echte opleidingen, je wordt benoemd op basis van je ervaring en prestaties.

  • Je start met internationale (club)toernooien in Europa. Dat zijn zowel jeugdtoernooien als toernooien voor senioren. Soms word je ook uitgenodigd voor het fluiten van internationale wedstrijden tussen nationale (jeugd)teams.
  • Gaat dat goed, dan word je benoemd tot FIH-scheidsrechter (International Panel). Wie benoemd wordt, bepaalt de FIH. Na je benoeming fluit je eerst vooral Europese wedstrijden en bepaalt de Europese bond (EuroHockey) waar je wordt ingezet.
  • Vanuit het International Panel kun je de status ‘Centre Panel’ krijgen. Dan kun je ook buiten Europa worden ingezet, of als neutrale scheidsrechter bij wedstrijden en toernooien zonder Nederlandse inbreng.
  • Met meer ervaring en goede resultaten kun je doorgroeien naar het ‘High Potential Panel’, waarbij je aan de slag gaat op de belangrijkere wereldwijde toernooien. Voor dit talentplatform geldt een maximale leeftijd en is een fasttrack naar het hoogste, ‘Leading’, panel.
  • De laatste stap is het Leading Panel. Ben je daarin opgenomen, dan kan de FIH je ook aanwijzen om het WK en de Olympische Spelen te fluiten

Internationaal scheidsrechter zijn is topsport. De KNHB, EuroHockey en FIH bekijken ieder jaar opnieuw wie de beste scheidsrechters zijn en in aanmerking komen voor de verschillende internationale wedstrijden.

Deel deze pagina