Oefeningen

Het online Kenniscentrum van de KNHB wil haar doelgroepen beter bereiken, informeren en met elkaar verbinden. Er is ook ruime aandacht voor trainers en coaches. Om trainers en coaches maar bijvoorbeeld ook ouders beter te kunnen ondersteunen in hun voorbereiding op het geven van trainingen en het coachen van wedstrijden, ontwikkelde de KNHB samen met LISA BV en HockeyExperts het initiatief HockeyPraktijk.

Via HockeyPraktijk is het mogelijk om tal van spel- en wedstrijdgericht oefeningen te bekijken die helemaal passen binnen de visie op Spel & Spelontwikkeling (S&SO) van de KNHB Academie en zijn oefeningen voor technische vaardigheden, die worden ondersteunt door beeldmaterialen.

HockeyPraktijk is in twee varianten beschikbaar: basis en licentie. Het gezamenlijk initiatief van de KNHB, LISA BV en HockeyExperts richt zich op de basisvariant.

Basisvariant
Deze variant wordt door de KNHB kostenloos aan alle verenigingen aangeboden. Verenigingen die met LISA werken, vinden deze basisvariant ook automatisch terug in hun ClubApp. De KNHB is verantwoordelijk voor de inhoud van deze basisvariant, die de komende periode geleidelijk wordt uitgebouwd.

Licentievariant
LISA BV en HockeyExperts ontwikkelden daarnaast de ‘licentievariant’. Aan deze variant zijn kosten verbonden. Verenigingen kunnen een licentie nemen op HockeyPraktijk en hiermee hun trainers en coaches – die verbonden zijn aan een team in LISA – toegang geven tot de doorgaande leerlijn met bijbehorende oefenstof. Op de website www.hockeypraktijk.nl is meer informatie te vinden over de inhoud van de betaalde licentievariant van HockeyPraktijk.

A-jeugd

Voor de A-jeugd (16/17 jaar) is een aantal voorbeelden van spelgerichte oefeningen gemaakt vanuit de 4 fases van het Schema Doelspel Hockey (SDH). Voor elke fase wordt een voorbeeld gegeven. Informatie over het SDH vind je in de syllabus Spel- en wedstrijdgerichte trainingsdelen.

 

Artikelen

B-jeugd

Voor de B-jeugd (14/16 jaar) zijn een aantal voorbeelden van spelgerichte oefeniningen gemaakt vanuit de 4 fases van het Schema Doelspel Hockey (SDH). Voor elke fase wordt een voorbeeld gegeven. Informatie over het SDH vind je in de syllabus Spel- en wedstrijdgerichte trainingsdelen.

 

Artikelen

C-jeugd

Voor de C-jeugd (12/14 jaar) zijn een aantal voorbeelden van spelgerichte oefeniningen gemaakt vanuit de 4 fases van het Schema Doelspel Hockey (SDH). Voor elke fase wordt een voorbeeld gegeven. Informatie over het SDH vind je in de syllabus Spel- en wedstrijdgerichte trainingsdelen.

Artikelen

D-jeugd

Voor de D-jeugd (10/12 jaar) zijn een aantal voorbeelden van spelgerichte oefeniningen gemaakt vanuit de 4 fases van het Schema Doelspel Hockey (SDH). Voor elke fase wordt een voorbeeld gegeven. Informatie over het SDH vind je in de syllabus Spel- en wedstrijdgerichte trainingsdelen.

Artikelen

D8-jeugd

Voor de D8-jeugd (9 jaar) zijn een aantal voorbeelden van spelgerichte oefeniningen gemaakt vanuit de 4 fases van het Schema Doelspel Hockey (SDH). Voor elke fase wordt een voorbeeld gegeven. Informatie over het SDH vind je in de syllabus Spel- en wedstrijdgerichte trainingsdelen.

Artikelen

E6-jeugd

Voor de E6-jeugd (8 jaar) zijn een aantal voorbeelden van spelgerichte oefeniningen gemaakt vanuit de 4 fases van het Schema Doelspel Hockey (SDH). Voor elke fase wordt een voorbeeld gegeven. Informatie over het SDH vind je in de syllabus Spel- en wedstrijdgerichte trainingsdelen.

Artikelen

Warming-up

De KNHB heeft samen met VeiligheidNL een warming-up programma ontwikkeld. Via de website en een speciaal ontwikkelde app kan iedere trainer en/of coach een warming-up samenstellen. Dit is mogelijk voor elke leeftijdscategorie en de methodiek sluit aan op de visie Spel & Spelontwikkeling van de KNHB. Ook bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van een programma op maat. De oefeningen bestaan uit motorische- en hockeyvaardigheden en hanteren o.a. de thema’s: behendigheid, stabiliteit, flexibiliteit en snelheid/ kracht. Door deze oefeningen kunnen teams op een leuke, verantwoorde en gevarieerde manier beginnen aan de training of wedstrijd. Maak ook een goede start met behulp van een goede warming-up.

Downloads

Artikelen

Meer weten: Een goede warming-up: blessurevrij een leven lang hockeyen!

Negen tips voor een goede warming-up op jouw club

Een warming-up voorkomt blessures. Het warmt het lichaam letterlijk op, zowel fysiek als mentaal. De bloedcirculatie in spieren en pezen neemt toe en de alertheid van de speler wordt vergroot. Op langere termijn zorgt een…

Meer weten: Negen tips voor een goede warming-up op jouw club

Deel deze pagina