3 jarig bestaan Hockey Foundation: 11 hoogtepunten én een nieuwe koers om samen meer impact te maken

3 jarig bestaan Hockey Foundation: 11 hoogtepunten én een nieuwe koers om samen meer impact te maken

De Hockey Foundation viert zaterdag 9 september haar derde verjaardag. Het bevlogen pedagogisch kader van de Hockey Foundation helpt kinderen in kwetsbare wijken in hun ontwikkeling. Dit doen ze al drie jaar door de kinderen te laten hockeyen in school- en verenigingsverband. Er is in deze tijd met steun van de Rabobank al veel bereikt en we gaan de komende jaren nog veel meer doen!  De Hockey Foundation richt zich in de toekomst niet alleen op nieuwe verenigingen maar ondersteunt ook initiatieven van bestaande clubs in lage(re) inkomenswijken. De opgedane kennis, kunde en netwerk van de afgelopen jaren worden ingezet om met de verenigingen meer impact te maken.

Binnenkort volgt uitgebreide informatie over de nieuwe Hockey Foundation werkwijze én welke kansen dit biedt aan verenigingen. Eerst staan we graag nog even stil bij een elftal aan hoogtepunten van de afgelopen 3 jaar.

1) Een half jaar na de start van de Hockey Foundation raakte ons land in lockdown. Juist voor kinderen uit kwetsbare en lage inkomenswijken was het geen pretje om binnen te zitten. De Hockey Foundation bood, zodra het ook maar even kon, een prettige afleiding met buitenactiviteiten op het schoolplein of wijkveld. Een unieke kennismaking met hockey in uitdagende tijden. Zodra de scholen weer open gingen, is er een Hockey Foundation schooltraject gestart, met kennismakingslessen tijdens de gymles, naschoolse activiteiten en een hockey buurtsportvereniging.  Een succesvolle aanpak want op verschillende locaties in het hele land werden er kinderen lid van Hockey Foundation verenigingen.

Onze verenigingen van het eerste uur, AHC Noorderlicht, Amsterdam Dynamics en HC UNO hebben in drie jaar tijd een prachtige ontwikkeling doorgemaakt, ieder met een uniek karakter.

2) AHC Noorderlicht heeft haar buurtfunctie serieus genomen en is er in geslaagd om het straatbeeld van de Waterlandpleinbuurt te veranderen. Rondom sportpark de Weeren fietsen nu meisjes en jongens vanuit de wijk in hun tenue naar de hockeytraining. AHC Noorderlicht is er voor alle culturen, wat mooi tot uiting komt in ‘het Ramadangevoel’, een NPO serie die is opgenomen op de vereniging.

3) Amsterdam Dynamics is dé hockeyclub van Amsterdam Zuidoost. Het is een tweede thuis voor kinderen uit de Bijlmer, die er niet alleen komen hockeyen, maar ook helpen met training geven en met hun familie genieten van de Foody Friday. Door de belangrijke rol die de vereniging speelt in de wijk zijn er plannen voor de aanleg van een nieuwe accommodatie met een of twee velden en een clubhuis in 2025.

4) HC UNO bestond al als jeugdclub, maar is rondom de start van de Hockey Foundation verhuisd naar Utrecht Overvecht. Een intensief buurttraject heeft geleid tot instroom van de jongste jeugd uit deze wijk. De nieuwe jeugdleden zijn met open armen ontvangen binnen de bestaande teams. Waaronder jeugdlid Malek, zij speelt een hoofdrol in de campagnefilm van Rabobank die gedurende de zomer van 2023 in nationale media te zien was.

5) Hockeyclub Ridderkerk is binnen een zeer korte tijd opgericht en uniek door de betrokkenheid van ouders. ‘Samen de schouders eronder’ is duidelijk zichtbaar bij deze vereniging die nu nog op een korfbalveld speelt, maar in de toekomst op een ‘echt’ hockeyveld hoopt te spelen.

6) Ons initiatief in Paddepoel, een aandachtswijk in Groningen Noord, kende een wat valse start, door te beginnen in de nasleep van covid en het einde van het schooljaar. Maar in Groningen geeft men nooit op, ‘haol ’t kop derveur’! En met succes: Het nieuwe KNHB kandidaat-lid HC Martinus is na een fantastisch schooltraject met 25 kinderen gestart op een kunstgrasveldje dat gedeeld wordt met een loopgroep.

7) Na veel street- en Urban hockey activiteiten op verschillende pleintjes in Arnhem, is de Hockey Foundation vorig jaar in samenwerking met het Sportbedrijf gestart met succesvolle schooltrajecten in Arnhem Malburgen.

8) Net voor de covid periode was er al een start gemaakt met hockey activiteiten op basisschool de Stelaertshoeve in Tilburg Noord. Dit bleek enorm succesvol, ook door de goede samenwerking met het gebiedsteam van gymleraren vanuit de gemeente. Afgelopen jaar zijn de activiteiten weer hervat en heeft een mooie gemixte groep van kinderen meegedaan aan het volledige schooltraject.

9) HC Den Haag is een club in-oprichting en gebaseerd op de gedachte ‘it takes a village to raise a child’. Met sterke samenwerkingspartners op Sporttuin Moerwijk, de scholen naast deze sporttuin, voetbalvereniging de Ster en de gemeente wordt er een unieke vereniging opgericht.

10) Al deze initiatieven waren niet mogelijk geweest zonder het Hockey Foundation team van lokale pedagogische professionals, die weten wat de waarde van sport kan zijn wanneer je het inzet als middel om kinderen te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. De inzet van uitvoerende professionals is cruciaal gebleken voor het succes van de Hockey Foundation en alleen mogelijk door de ondersteuning vanuit de Rabobank.

11) Alle pedagogische kennis die is opgedaan vanuit 3 jaar Hockey Foundation is wetenschappelijk onderbouwd en opgeslagen in 10 kenniskluizen. Dit is een pedagogisch educatieprogramma dat een schat aan informatie bevat voor de inclusie van jeugd uit lage inkomenswijken. De kenniskluizen zijn voor iedereen toegankelijk en terug te vinden op de website van de Hockey Foundation.

En wist je dat?

Sinds de start van Hockey Foundation staat dit ook op het shirt van de vaandelteams van het Nederlandse hockey. In 3 jaar tijd zijn er in het shirt meer dan 100 wedstrijden gewonnen en 8 titels behaald. Waaronder natuurlijk de gouden dubbel afgelopen augustus op het EK hockey in Mönchengladbach. De Hockey Foundation heeft internationale bekendheid en mede hierdoor is er ook veel media aandacht geweest de afgelopen drie jaar.

Ook verbindt de Hockey Foundation de top en de breedte. De FIH Pro League in Eindhoven en Amsterdam was namelijk niet alleen sportief een succes. Ruim 500 Hockey Foundation kinderen, broertjes, zusjes en ouders bezochten de Pro League, liepen mee in de line-up en hadden, als we de feedback van de jonge kinderen mogen geloven, ‘de beste sportdag van hun leven!’.

Nieuwe koers: samen bereiken we meer kinderen!

De Hockey Foundation biedt dus veel kansen, zowel voor kinderen als voor verenigingen. Binnenkort kunnen ook bestaande verenigingen, die streven naar inclusie en diversiteit binnen de jeugdafdeling, samen met de Hockey Foundation aan de slag om nieuwe doelgroepen aan zich te binden. Benieuwd wat de nieuwe werkwijze voor jouw vereniging kan betekenen? In onze volgende nieuwsbrief volgt uitgebreide informatie over de nieuwe Hockey Foundation werkwijze én welke kansen dit biedt aan verenigingen.

 

Deel deze pagina