Erelid Hans van de Velde overleden

Erelid Hans van de Velde overleden

De KNHB ontving 27 juli het verdrietige bericht dat Erelid Hans van de Velde op 82-jarige leeftijd is overleden.

In 1994 deed Hans van de Velde zijn intrede in het bondsbestuur van de hockeybond. Hij was negen jaar bestuurslid van de KNHB waarvan de laatste twee jaar als penningmeester. Na zijn functie als penningmeester werd Van de Velde lid van de Financiële commissie. Eerder was Hans in het bezit van de portefeuille Communicatie en was hij onder andere verantwoordelijk voor de coördinatie rondom het KNHB-magazine Hockey Magazine. Lang daarvoor maakt hij al deel uit van de Redactieraad en de Sponsorcommissie. Van 1994-1995 was Hans daarnaast ook Commissaris van het districtsbestuur Zuid Holland en vanaf 1996 vervulde hij een gelijke functie voor het district Noord Nederland en later zelfs ook voor het district Oost Nederland.

De hockeywereld kent Hans als een diplomaat die altijd bereid was te helpen en een buitengewoon vriendelijk mens was. Hij was van grote waarde voor velen in onze sport en leverde een bijzondere bijdrage aan de verbetering van de hockeysport op communicatief gebied. Voor al zijn verdiensten voor de hockeysport werd Hans van de Velde in 2002 dan ook benoemd tot Erelid van de KNHB.

Naar aanleiding van zijn afscheid als KNHB-bestuurder in 2002, schreef de toenmalige Hoofdredactie van Hockey Magazine (Jeroen van Bergen en Bart Schenkel) de volgende tekst in één van de columns in het blad:

‘Voordat hij zijn negenjarige periode in het bondsbestuur afsloot in de functie van penningmeester (de laatste twee jaar) was hij als bestuurslid met de portefeuille communicatie onder andere verantwoordelijk voor Hockey Magazine. Toen hij aantrad in die functie verscheen Hockey Magazine nog als maandblad; een formule die z’n beste tijd had gehad, qezien het teruglopende aantal advertenties en abonnees. Het roer moest om, én radicaal. In overleg met de toenmalige uitgever – de Telegraaf Tijdschriften Groep – werd een formule ontwikkeld waarbij Hockey Magazine gedurende de competitie als weekblad (in krantvorm) verscheen én waarbij alle KNHB-leden vier maal per jaar Hockey Magazine Special in de bus kregen. Na vijf seizoenen begon ook deze formule weer sleets te raken en opnieuw moest dus een list worden verzonnen.
Hans van de Velde stond mede aan de basis van een nieuw concept, waarbij de exploitatie en de redactionele organisatie van elkaar werden gescheiden. Voor dat laatste schonk hij als verantwoordelijk bestuurslid zijn vertrouwen aan twee beginnende ondernemers – ondergetekenden – en bovendien was hij nooit te beroerd om even uit het Groningse Haren naar de Randstad te rijden om de redactie met raad bij te staan. Typerend voor hem is het cadeautje dat hij meebracht bij zijn eerste bezoek: twee flessen Zuid-Afrikaanse wijn: ‘Klein Begin’ en ‘Groot Geluk’. Het is de vriendelijke diplomaat Hans van de Velde ten voeten uit.’

Bestuur en medewerkers van de KNHB wensen de familie en (hockey)vrienden van Hans heel veel sterkte.

Deel deze pagina