Ettema en Van Bentum benoemd tot Lid van Verdienste KNHB

Ettema en Van Bentum benoemd tot Lid van Verdienste KNHB

De coronamaatregelen van de afgelopen periode maken het op dit moment niet altijd eenvoudig om mensen op een leuke manier in het zonnetje te zetten. Ook de eervolle benoemingen die de KNHB uitreikt worden op dit moment in kleine gezelschappen uitgereikt. Onlangs benoemde de KNHB voormalig voorzitter van de financiële commissie Harmen Ettema en oud-teamarts Conny van Bentum vanwege hun jarenlange inzet voor de hockeysport tot Lid van Verdienste. Beide gedecoreerden waren verrast en vereerd het Lidmaatschap van Verdienste van de KNHB te mogen ontvangen.

Harmen Ettema

Op dinsdag 5 oktober 2021 werd Harmen Ettema in het zonnetje gezet tijdens een kleinschalige bijeenkomst rond afscheid van de financiële commissie. Harmen was negen jaar lid van deze commissie, waarvan zes jaar als voorzitter. Harmen vervulde zijn rol in de financiële commissie met verve. Hij was niet alleen kundig maar droeg ook bij aan de verdere ontwikkeling van bijvoorbeeld het risicomanagement van de KNHB. Onder zijn voorzitterschap besloot de financiële commissie bovendien destijds het advies aan de Algemene Vergadering van de KNHB te geven om akkoord te gaan met het voorstel een groot bedrag te reserveren voor de vernieuwing van de hoofdtribune van het Wagener Stadion (in 2017).

Maar wellicht zijn grootste wapenfeit voor de KNHB had niets met financiën te maken. Als vrijwilliger was Harmen de bedenker van het rating systeem waarop de KNHB sinds rond 2011 de indelingen van de jeugd baseert. Zowel met betrekking tot het creëren van draagvlak voor deze manier van indelen als bij de doorontwikkeling ervan bleef hij altijd betrokken.

Harmen Ettema, die voorzitter was van Hockeyvereniging Hoorn en een belangrijke rol speelde bij de tot standkoming van het samenwerkingsverband tussen Hoorn, Spire en Enkhuizen, is nog altijd betrokken bij de hockeysport. Sinds 2015 is Harmen namelijk ook bondsscheidsrechter. Maar welke rol Harmen ook vervuld, hij geeft er altijd invulling aan met veel passie, energie en enthousiasme.

Harmen Ettema ontvangt het het bijbehorende speldje van bestuurslid Financiën Mark Pel.

Conny van Bentum

Oud-olympisch medaillewinnares zwemmen en huisarts Conny van Bentum werd rond 1995 door toenmalig bondscoach Tom van ’t Hek benaderd voor de rol van teamarts bij het Nederlands Elftal Dames. Na het WK in Utrecht in 1998 nam ze afscheid, maar ze verliet de hockeysport nooit helemaal. Inmiddels had zij haar hart naast haar eigen maar meer individueel gerichte zwemsport namelijk ook verloren aan de teamsport hockey. Eind 2010 benaderde toenmalig bondscoach van de Oranje Dames Max Caldas haar als teamarts in zijn staf. Tot en met de Spelen van Rio (2016) bleef Conny vervolgens verbonden aan het Nederlands Elftal Dames. waarna ze aansluitend teamarts werd van het Nederlands Elftal Heren.

Na de Spelen van Tokio besloot Van Bentum te stoppen als teamarts. Tot dat moment maakte Conny van 1995-1999 en van 2013 tot en met december 2021 ook deel uit van de medische commissie van de KNHB. Ze vormde al die jaren een ware vraagbaak voor medici en paramedici van de diverse nationale jeugdteams en sprong bij waar nodig. Zo was ze tijdens de WK van Jong Oranje Heren in India eind 2021 toch nog eenmaal als arts aan één van de KNHB-teams verbonden.

Met haar topsportervaring, vakkennis, no nonsense aanpak en gevoel voor humor vervulde Conny jarenlang een belangrijke rol binnen onze nationale teams en met betrekking tot medische ontwikkelingen binnen onze sport. Tijdens een kleine bijeenkomst op woensdag 2 februari 2022 ontving Conny van Bentum het ‘Lid van Verdienste’ speldje uit handen van voorzitter Erik Cornelissen.

Conny van Bentum ontvangt haar speldje in het bijzijn van voorzitter Erik Cornelissen, directeur Erik Gerritsen en technisch directeur Jeroen Bijl.

Deel deze pagina