KNHB benoemt oud-international Clarinda Sinnige als technisch directeur

KNHB benoemt oud-international Clarinda Sinnige als technisch directeur

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) heeft 143-voudig international Clarinda Sinnige aangesteld als technisch directeur. Sinnige volgt per 1 april Jeroen Bijl op die vorig jaar naar aanleiding van de ontstane onrust bij het Nederlands Elftal Dames zijn functie neerlegde.

De KNHB besloot na de zomer van 2022 een open sollicitatieprocedure te starten en voerde meerdere gesprekken met diverse kandidaten. Om uiteenlopende redenen echter leverden deze gesprekken geen nieuwe technisch directeur op.
Erik Gerritsen, algemeen directeur KNHB: ‘Het was teleurstellend dat we vorig jaar niet tot de juiste match konden komen. We hebben het gehele traject en de gevoerde gesprekken uitgebreid geëvalueerd. Vervolgens hebben we intern en met een executive search bureau opnieuw besproken waar de nieuwe technisch directeur in onze ogen aan moet voldoen. Dat proces gaf ons duidelijke inzichten. Tijdens deze gesprekken kwam de naam van Clarinda naar voren.’

Clarinda Sinnige nam deel aan de Olympische Spelen in 2000 (brons) en 2004 (zilver). Ook speelde ze twee WK’s (1998 en 2002, tweemaal zilver). Daarnaast werd Sinnige tweemaal Europees kampioen (1999 en 2003) en won ze de Champions Trophy in 2000. Direct nadat ze haar actieve hockeycarrière in 2005 beëindigde, behaalde Sinnige haar training- en coaching diploma’s. Sinds 2005 is Sinnige in diverse rollen verbonden aan de topsport, zowel op bestuurlijk als uitvoerend niveau. Zo was zij onder andere manager/keeperstrainer van Jong Oranje Dames (2006 – 2010), betrokken bij de start van de Topsport Community (2009-2011) en manager van de OranjeHockey Dames van TeamNL (2011-2014). De voormalig keepster brengt niet alleen haar eigen topsportervaring mee maar was ook bij verschillende organisaties in leidinggevende functies werkzaam. Sinds december 2014 werkt ze bij de KNHB, op dit moment als manager Marketing & Communicatie. De afgelopen zes jaar was ze als persvoorlichter ook verbonden aan zowel het nationale Dames- als Herenelftal.

Eenduidige visie en aanpak

Gerritsen vervolgt: ‘De laatste paar maanden werd het ons steeds duidelijker dat we naar een manager op zoek waren die in staat is om onze steeds complexer wordende tophockeyorganisatie gestructureerd en bedrijfsmatig aan te sturen. We willen vanuit een eenduidige visie, aanpak en cultuur opereren, startend bij de onder 14 jaar regioteams en lopend tot en met de beide nationale teams. We zochten bij voorkeur een manager met ervaring in het bedrijfsleven en de tophockeywereld. Clarinda voldoet aan deze beide kenmerken. We zijn dan ook blij dat we uiteindelijk bij haar zijn uitgekomen. Zij kan met haar ervaring leiding geven aan de gewenste professionaliseringsslag van onze hele tophockeyorganisatie, inclusief onze bureauorganisatie en alle begeleidingsteams.’

Clarinda Sinnige: ‘Ik kijk met een heel goed gevoel terug op mijn eigen hockeycarrière. Twaalf jaar Hoofdklasse en ruim zeven jaar Nederlands Elftal Dames hebben mij als individu gevormd. Mijn topsportervaringen heb ik vervolgens kunnen gebruiken in de verschillende functies die ik daarna mocht vervullen.
Ik vind het een eer dat ik samen met vele professionals nu een bijdrage mag gaan leveren aan de tophockeyorganisatie van de KNHB. De opleiding van al die talenten die we in Nederland rijk zijn en de persoonlijke ontwikkeling van iedereen die bij dat proces betrokken is, staan daarbij voor mij centraal. Samen met mijn collega’s wil ik me ervoor inzetten dat talenten en begeleiders optimaal kunnen presteren in een goed georganiseerd en veilig topsportklimaat. Dat moet niet alleen leiden tot goede prestaties van de teams op het veld. De weg naar die prestaties is voor de deelnemers minstens zo belangrijk. Die (opleidings)route moet in mijn ogen waardevol zijn voor de rest van hun sociale en maatschappelijke leven, precies zoals ik dat zelf ervaren heb.’

Marieke Nievergeld-Schijvens volgt Sinnige per 1 april op als manager Marketing & Communicatie. Tot 1 april blijft zij in haar huidige rol als propositie marketeer bij de KNHB werkzaam.

Deel deze pagina