KNHB-erelid en oud-internationaal scheidsrechter Piet Lathouwers overleden

KNHB-erelid en oud-internationaal scheidsrechter Piet Lathouwers overleden

De KNHB ontving het verdrietige bericht dat op 92-jarige leeftijd KNHB-erelid en KNHB Lid van Verdienste Piet Lathouwers is overleden.

Piet Lathouwers was vele decennia zeer actief in de hockeywereld, te beginnen bij zijn vereniging MOP, waar hij lid van het bestuur en voorzitter was. De Vughtse vereniging benoemde Lathouwers niet voor niets tot Erelid.
Piet Lathouwers was bondscheidsrechter vanaf 1964 en werd later in 1968 ook internationaal scheidsrechter. Hij was als arbiter aanwezig op de Spelen van Montreal in 1976 waarna hij zijn internationale loopbaan op het veld beƫindigde. Hij kwam in totaal tot 65 internationaal gefloten wedstrijden. Na zijn actieve internationale scheidsrechtersloopbaan was hij tussen 1985 en 1994 voorzitter van de spelregelcommissie van de internationale Hockey Federatie (FIH).

Lathouwers bekleedde diverse functies bij de KNHB. Zo was hij van 1970 tot 1975 lid van de Technische Commissie en van 1976-1981 voorzitter van deze commissie. Daarnaast was hij van 1978 – 1984 lid van de Protestcommissie waarvan hij eveneens voorzitter was van 1984 – 1987. Van 1986 – 1992 was Lathouwers lid van het Bondsbestuur van de KNHB, van 1987 – 1988 wederom lid van de Technische Commissie, van 1987 – 1989 Commissaris in het District Zuid Nederland en van 1988 – 1991 nogmaals voorzitter van de Technische Commissie.

Piet Lathouwers in het bondsbestuur van de KNHB tijdens een vergadering.

Piet Lathouwers was in Nederland onder andere initiator van een campagne die gericht was op de verbetering van clubarbitrage en bezocht daarvoor destijds alle districten. Onder zijn leiding kreeg deze campagne, gericht op de jongere jeugd, gestalte en mede dankzij zijn medewerking kwam er een Hockey Diploma voor scheidsrechters, uitgegeven door de afdeling Arbitrage van de KNHB.

Voor al zijn verdiensten en inzet voor de hockeysport benoemde de KNHB Piet Lathouwers in 1981 allereerst tot Lid van Verdienste, waarna Lathouwers in 1991 Erelid van de KNHB werd.

Piet Lathouwers was een groot ambassadeur voor onze sport en een groot arbiter met veel gevoel voor de sfeer van de wedstrijd. Ook zijn gevoel voor humor, zijn voortreffelijk gastheerschap en de gezelligheid die hij met zich mee bracht zullen door velen in de hockeywereld enorm gemist worden.

Piet Lathouwers tijdens het Ereleden-diner in 2018.

Bestuur en medewerkers van de KNHB wensen de familie Lathouwers en alle (hockey)vrienden veel sterkte toe met dit verlies.

Deel deze pagina