KNHB-Erelid Theo Ykema overleden

KNHB-Erelid Theo Ykema overleden

Op zaterdag 10 september ontving de KNHB het verdrietige bericht dat Erelid Theo Ykema op 83-jarige leeftijd is overleden.

In zijn schooltijd hockeyde Theo Ykema voor Leiden. Toen hij in Delft ging studeren, vroeg hij toestemming om over te stappen naar de Delftsche Studenten.  Naast gewaardeerd speler is hij ook actief geweest als bestuurslid en als voorzitter van de Delftsche Studenten H.C. De behendige rechtsachter heeft vier interlands gespeeld, toen hij uitkwam voor het Nederlands elftal in de periode 1959-1960. Als oud-international was hij ook een tijd lang voorzitter van de Batavieren, een hockeyvereniging bestaande uit (ex-)internationals en Nederlandse hockeyers die een bijzondere bijdrage aan onze sport hebben geleverd.

Van 1986 tot 1995 maakte Ykema onderdeel uit van het bondsbestuur van de KNHB. Eerst als Commissaris Bondsbestuur, daarna werd hij Secretaris Bondsbestuur en later Commissaris van District Oost Nederland. Zijn motto was: “De bond is van de clubs en voor de clubs.” Van 1995 tot 2007 nam hij zitting in de Commissie van Beroep en van 2001 tot 2007 zat hij in de Internationale Commissie. In 1985 ontving Theo Ykema de KNHB Erepenning en in 1995 werd hij benoemd tot Erelid van de hockeybond.

Ook voor de FIH heeft Theo zich meerdere jaren actief ingezet. Zowel als lid van de Council als voorzitter van de Coach-Committee. Hij maakte daarnaast van 1990 tot 2006 onderdeel uit van de Executive Board van de FIH. Voor zijn grote inzet voor het internationale hockey bij de FIH heeft Ykema in 2000 een onderscheiding ontvangen. De FIH reikt elke twee jaar de Theo Ykema Award uit aan een nationale bond voor uitzonderlijke activiteiten op het gebied van de ontwikkeling hockeysport.

Naast de hockeysport zette Theo Ykema zich ook geruime tijd in voor de energiewereld. Zo was hij onder meer sinds 1995 vice voorzitter van de Raad van Bestuur bij Eneco. Voor al zijn inspanningen voor de samenleving ontving Theo in 1996 een hoge Koninklijke onderscheiding als Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Bestuur en medewerkers van de KNHB wensen zijn kinderen en hockeyvrienden veel sterkte toe. Wij zijn Theo zeer dankbaar voor zijn inzet en inspanningen voor onze sport gedurende al die jaren.

Deel deze pagina