KNHB onderscheidingen uitgereikt tijdens Olympic Festival

KNHB onderscheidingen uitgereikt tijdens Olympic Festival

Voorafgaand aan de grote huldiging van de Nederlandse hockeydames tijdens het Olympic Festival in Scheveningen op zondag 8 augustus ontving bondsscheidsrechter Coen van Bunge, uit handen van KNHB voorzitter Erik Cornelissen, de Erepenning van de KNHB. Alyson Annan, Eva de Goede, Lidewij Welten, Caia van Maasakker en Margot van Geffen werden bovendien benoemd tot Lid van Verdienste van de KNHB.

Coen van Bunge
Sinds 2008 staat Coen als internationale scheidsrechter op het hockeyveld, zowel buiten als in de zaal. Hij heeft onder andere drie Champions Trophies, drie Europese Kampioenschappen (2015, 2019 en 2021) en twee Olympische Spelen (2016 en 2021) gefloten. Coen is de eerste Nederlandse scheidsrechter die de finale van de Euro Hockey League en de FIH Pro League floot. Deze maand kwam daar een hele mooie finale bij: Coen mocht in Tokio de olympische hockeyfinale fluiten. Een prestatie waar we ontzettend trots op zijn.

Het was 41 jaar geleden dat een olympische herenfinale door een Nederlander werd gefloten. Tijdens de Olympische Spelen in Lake Placid (1980) was Bob Davidson de scheidsrechter. Bij de dames werd de olympische finale in 2000 (Sydney) voor het laatst door een Nederlandse scheidsrechter gefloten. Miriam van Gemert was scheidsrechter tijdens deze wedstrijd. Ook in 1996 (Atlanta) floot zij de olympische damesfinale.

Alyson Annan
Sinds haar benoeming tot bondscoach in 2015 heeft Alyson Annan met haar team bijna alle titels gewonnen. Eén titel ontbrak echter nog. Dat was de olympische titel. Maar op vrijdag 6 augustus kon ze ook deze titel toevoegen aan haar lange erelijst als bondscoach. Onder haar leiding wonnen de Nederlands hockeydames in Tokio olympisch goud. Een fantastische prestatie.

Eva de Goede, Lidewij Welten, Margot van Geffen en Caia van Maasakker
Eva de Goede (249 interlands) en Lidewij Welten (225 interlands) speelden in Tokio hun vierde Olympische Spelen. Eva speelde haar eerste interland in 2006 en voor Lidewij was dat 2008. Beide dames hebben inmiddels een lange erelijst. Zo wonnen ze beiden drie keer goud en één keer zilver tijdens de Olympische Spelen, werden ze vier keer Europees kampioen en twee keer wereldkampioen.

Ook de erelijst van Margot van Geffen is indrukwekkend. Tijdens de 218 interlands waarin ze uitkwam voor het Nederlands elftal behaalde zij, net als Eva en Lidewij – vier Europese titels en twee wereldtitels. Daarnaast won ze twee gouden en één zilveren olympische medaille.

Voor Caia van Maasakker waren de Olympische Spelen het laatste toernooi waarin ze uitkwam voor het Nederlands Elftal. Met een gouden medaille en twee goals in de finalewedstrijd tegen Argentinië  nam zij waardig afscheid van het Nederlands elftal. Caia kan terugkijken op een fantastische carrière. Ze speelde in totaal 212 interlands. Naast twee gouden en één zilveren olympische medaille staan er 2 wereldtitels en 3 Europese titels op haar lange erelijst.

Koninklijke onderscheidingen

Op 10 augustus werden alle Nederlandse medaillewinnaars in Den Haag gehuldigd. Na een toespraak van demissionair premier Mark Rutte ontvingen de gouden medaillewinnaars uit handen van staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) een koninklijke onderscheiding.

Eva de Goede en Lidewij Welten werden bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Met vier olympische medailles zijn Eva en Lidewij de meest succesvolle Nederlandse hockeyers. Alyson Annan werd net als de andere speelsters uit de selectie benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Caia van Maasakker en Margot van Geffen ontvingen een bronzen beeld omdat ze in 2012 na de olympische titel al tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau waren benoemd.

Deel deze pagina