KNHB tevreden met aanpassingen FIH Pro League

KNHB tevreden met aanpassingen FIH Pro League

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) is verheugd dat de Internationale Hockey Federatie (FIH) aanpassingen heeft aangekondigd in het competitieschema van de FIH Pro League. De FIH heeft besloten vast te houden aan het principe van uit- en thuiswedstrijden, maar deze te spreiden over twee aaneensluitende seizoenen: in 2020 speelt team A twee thuiswedstrijden tegen team B, waarna team B in 2021 twee wedstrijden gastheer is voor team A.

De KNHB, zelf initiatiefnemer van de wijziging die nu wordt doorgevoerd, is tevreden met de verandering. Erik Gerritsen, directeur KNHB: “Wij lobbyden al langere tijd voor een aanpassing van het schema om ervoor te kunnen zorgen dat de belasting voor de spelers lager zou worden. Het aantal reizen dat de beide Nederlandse teams met ingang van volgend jaar in deze competitie moeten maken, is nu in een klap gereduceerd tot de helft, terwijl het aantal thuiswedstrijden gelijk blijft.”

Thuiswedstrijden groot succes

Gerritsen is blij dat de FIH de eerste ervaringen heeft geëvalueerd en heeft geluisterd naar de input van de nationale bonden: “Voor de KNHB is de clubcompetitie belangrijk. Daarom hebben wij ervoor gestreden een goede aansluiting tussen de Hoofdklasse en de internationale wedstrijden mogelijk te maken. Met deze opzet worden de reiskosten voor alle teams bovendien lager en, ook niet onbelangrijk, wordt het milieu minder belast”. Gerritsen vervolgt: “De formule van de Pro League, met uit- en thuiswedstrijden blijkt succesvol en wordt ook door steeds meer mensen omarmd. Afgelopen week nog bezochten 14.000 bezoekers de drie wedstrijden op SV Kampong Hockey en HC Rotterdam. De Nederlandse teams spelen hun wedstrijden tot nu toe voor een uitverkocht huis en ook de kaartverkoop voor de wedstrijden in juni verloopt goed. Het concept van de Pro League, met thuiswedstrijden in elk deelnemend land, heeft zich al bewezen, de KNHB vond alleen dat er aanpassingen nodig waren om de Pro League ook toekomstbestendig te kunnen maken.’’
Gerritsen geeft aan dat de KNHB inmiddels al in overleg is met de Hoofdklasseverenigingen om te komen tot een goede opzet van de Hoofdklassecompetitie seizoen 2019-2020. “Dit overleg verloopt constructief. Zowel de verenigingen als wij zien mogelijkheden om tot een goed schema te komen.” De KNHB gaat er daarom vanuit op korte termijn de speeldata voor de Hoofdklasse 2019-2020 te kunnen presenteren.

India in FIH Pro League

De FIH laat weten dat de wedstrijden in de FIH Pro League in 2020 en 2021 gespeeld worden gedurende de eerste zes maanden van het kalenderjaar. Daarnaast maakte de FIH bekend dat India met haar herenteam met ingang van volgend jaar deelneemt aan de FIH Pro League. India besloot zich eerder voor het openingsseizoen terug te trekken, maar sluit nu alsnog aan. Ook daarover is Gerritsen enthousiast: “India bezet de vijfde plaats op de wereldranglijst, is een land met een fantastische hockeyhistorie en enthousiast publiek. Zij horen aan deze competitie deel te nemen en daarom ben ik blij dat ze weer terug zijn.”

Deel deze pagina