Koninklijke onderscheidingen voor Dick Hollander, Edna Rutten en Herman Kruis

Koninklijke onderscheidingen voor Dick Hollander, Edna Rutten en Herman Kruis

Ook dit jaar vond op de laatste werkdag voor Koningsdag de jaarlijkse lintjesregen plaats. De KNHB vindt het bijzonder om ieder jaar weer vast te kunnen stellen dat met grote regelmaat vrijwilligers die zich op bijzondere wijze voor onze sport hebben ingezet, of die deel uitmaken van de hockeyfamilie en zich inzetten voor anderen in de samenleving, een lintje ontvangen. Wij zijn trots op alle vrijwilligers, met en zonder lintje, die zich inzetten voor onze sport en waarmee we samen ‘een leven lang hockey’ mogelijk maken voor iedereen.

Drie van die bijzondere mensen zetten wij, ook als eerbetoon aan al die andere vrijwilligers, extra in het zonnetje.

Dick Hollander

Dick Hollander zet zich al jaren actief in voor de hockeysport in Nederland. Dit doet hij met name op het gebied van arbitrage. Zo heeft hij als commissielid van de districtscommissie arbitrage Noord-Holland een aantal jaar verenigingen ondersteund bij het opstellen en uitvoeren van hun arbitragebeleid. Ook neemt Dick, als examinator in district Noord-Holland, al jarenlang clubscheidsrechterexamens af bij diverse verenigingen. Mede door zijn bijdrage worden de wedstrijden in het district gefloten door opgeleide clubscheidsrechters (CS).  Daarnaast is Dick CS+ leercoach en verzorgt hij workshops, begeleidt hij cursisten tijdens wedstrijden en is hij een vraagbaak voor cursisten. Op deze wijze draagt hij bij aan de opleiding van enthousiaste en gemotiveerde scheidsrechters. Ook staat Dick zelf regelmatig als scheidsrechter op het veld. In het verleden is hij ook actief geweest als neutrale bondsscheidsrechter namens de KNHB.

We kennen Dick Hollander als een betrokken man die zich al jarenlang met volle overgave en op eigen wijze inzet voor de arbitrage. Afgelopen vrijdag werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Edna Rutten

Edna Rutten kenmerkt zich als een gedreven en enthousiaste vrijwilliger die zich onderscheidt op het gebied van opleiding en ontwikkeling op arbitragegebied. Zij zet haar kennis en ervaring in voor de ontwikkeling van de nationale en internationale hockeysport.

In de periode 1983-2001 was Edna bondsscheidsrechter en heeft ze vele wedstrijden op de hoogste niveaus van Nederland gefloten. Op basis van haar nationale prestaties werd Edna in 1987 benoemd tot internationaal scheidsrechter en heeft zij 89 interlands gefloten. In de periode van 1997-2017 maakte Edna deel uit van diverse commissies in de EHF (European Hockey Federation). Vanuit haar jarenlange ervaring als scheidsrechter en official op de hoogste internationale niveaus ondersteunde zij in deze periode via de Education Committee andere bonden in Europa.

En nog steeds is ze actief in de hockeywereld. Zo is Edna Beoordelaar bondsscheidsrechters en Bondsgedelegeerde Veld- en Zaalhockey bij de KNHB. Sinds 2005 is Edna één van de toonaangevende toernooidirecteuren in de wereld. Hierbij gelden als hoogtepunten haar rol als toernooidirecteur op de Champions Trophy in Mendoza, Argentinië en haar rollen als assistent toernooidirecteur op de Olympische Spelen van Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) en op de Wereldkampioenschappen mannen in Bhubaneswar, India (2018). Tijdens dit toernooi was zij de eerste vrouwelijke official op een WK voor heren ooit.

Afgelopen vrijdag werd Edna Rutten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Herman Kruis

Als Nederlandse vertegenwoordiger in het High Performance and Coaching Advisory Panel van de FIH heeft Herman Kruis zijn kennis en ervaring op het gebied van trainen en coachen ingezet voor de internationale ontwikkeling van trainers en coaches. Als bondscoach van het Nederlands Elftal Dames heeft Herman in 2009 het Europees Kampioenschap gewonnen. Daarnaast behaalde hij zilver op het Wereldkampioenschap 2010 in Argentinië. Als bondscoach van Nederlands Elftal Dames Zaal veroverde Herman in 2007 de wereldtitel. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat Nederland deze prijs won. Een jaar later won het Nederlands Elftal Dames onder leiding van Herman brons op het Europees Kampioenschap zaalhockey.

Vanuit zijn ervaring als coach ondersteunt hij via de Education Committee sinds 2011 andere bonden in Europa. Herman was van 2011-2013 voorzitter van deze commissie. Verder is Herman Kruis actief binnen het EHF Twinning Project. Hierbij worden Nederlandse hockeyverenigingen gekoppeld aan Europese landen om zo hockeykennis te delen en over te dragen. Zelf is Herman, vanuit B.H.V. Push, betrokken bij Belarus en Litouwen, hockeylanden die hij met heel veel kennis en daadkracht op een hoger plan probeert te tillen. In 2018 ontving Herman Kruis de Etienne Glichitch Award van de FIH vanwege zijn bijdrage aan de groei en ontwikkeling van de hockeysport.

Vrijdag werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Bestuur en medewerkers van de KNHB feliciteren Dick, Edna, Herman en al die andere vrijwilligers met hun eervolle onderscheiding!

Deel deze pagina