Lid van Verdienste Cees Koppelaar overleden

Lid van Verdienste Cees Koppelaar overleden

De KNHB bereikte het verdrietige bericht dat Lid van Verdienste Cees Koppelaar maandag 26 april op 81-jarige leeftijd in Akersloot is overleden.

Voor vele hockeyers, scheidsrechters en hockeyfans is Cees onlosmakelijk verbonden met de (loop)training die hij jaren gaf aan diverse KNHB-teams, clubteams en tijdens scheidsrechtersopleidingen. Met een mengeling van humor en tips zorgde hij ervoor dat de deelnemers zijn looptrainingen ook daadwerkelijk leuk vonden, binnen onze balsport een prestatie op zich.

Cees Koppelaar was geen hockeyer van huis uit. Hij was het ‘produkt’ van de moeder aller sporten, de atletiek, en behaalde zelf als atleet in de jaren zestig de nationale ploeg. Hij liep de 800 meter en was lid van de 4×400 meter-ploeg. Na zijn actieve sportcarrière ging Koppelaar aan de slag als trainer en coach. Vanzelfsprekend was hij eerst actief als atletiekcoach. Rinus Michels haalde de jonge Koppelaar echter naar Amsterdam waar hij bij Ajax als looptrainer aan de slag ging met namen als Cruijff, Swart en Keizer.

Eind jaren 70 werd Koppelaar actief in de hockeywereld bij Bloemendaal. Natuurlijk startte hij ook daar als looptrainer maar hij verdiepte zich gaandeweg in het hockey en werd zelfs coach van Heren 1. Ook bij andere verenigingen was hij actief. Diverse latere hockeytoppers leerden de kneepjes van het ‘loopvak’ van Cees. Teun de Nooijer, die op 15-jarige leeftijd onder Koppelaar bij Alkmaar debuteerde, deelde zijn herinneringen met hockey.nl:

‘Je leest overal terug dat Cees looptrainer was, maar hij was zoveel meer dan dat. Hij leverde op veel vlakken een belangrijke bijdrage aan het groepsproces. Hij was tactisch sterk en trad vaak op als mentor van de groep. Hij was iemand met de gave om de juiste snaar te raken bij spelers. Hard, maar fair. Hij voelde perfect aan wat er nodig was om een team weer aan de praat te krijgen. Hij zag vaak al van een afstandje of iemand niet lekker in zijn vel zat. Daar ging ie dan meteen mee aan de slag. Altijd met veel enthousiasme, anekdotes en humor, en met een enorm inlevingsvermogen.’ (uit: Koppelaar was een sieraad voor het trainersvak)

Nadat hij het clubhockey als coach vaarwel had gezegd, stuntte hij als bondscoach met de Ierse nationale ploeg door zich met dat team voor het WK te kwalificeren. Maar daarna keerde Koppelaar terug naar het looptrainersvak. Jarenlang was Cees actief bij de nationale hockeyselecties en Bloemendaal. En legde hij met zijn trainingen en programma’s bijvoorbeeld de basis voor goed getrainde en fitte scheidsrechters. ‘Zijn’ club Bloemendaal benoemde Cees Koppelaar in 2012 tot Lid van Verdienste. En ook de KNHB kende hem die eretitel toe, in 2013.

De hockeywereld gaat een vriendelijke man missen. Een vakman, met een hart voor zijn vak, voor zijn atleten en de sport. Een man ook met humor, enthousiasme en karakter. Bestuur en medewerkers van de KNHB wensen zijn familie en (sport)vrienden veel sterkte toe.

Deel deze pagina