Pilot O12 districten Noord Nederland en Oost Nederland

Pilot O12 districten Noord Nederland en Oost Nederland

Binnen de visie op de ontwikkeling van hockeyers staat het plezier en ontwikkeling van hockeyers centraal. Daarvoor is een passend en kwalitatief goed programma van groot belang om ze ook op lange termijn te behouden voor de hockeysport.

De vertaling van deze visie naar de competitie Jongste Jeugd komt terug in spelvormen waarin de speelbeleving centraal staat. De verhoudingen van het veld, het aantal doeltjes waarin gescoord kan worden, de manier van begeleiden (van spel- naar speelbegeleiding), maar ook het aantal spelers in het veld zijn daarin belangrijke elementen. Als er minder spelers in het veld staan, wordt het aantal balcontacten groter. Ontdekken is een belangrijk element van de ontwikkeling van hockeyers, wat gestimuleerd wordt door veel balcontacten. Dat maakt het een essentieel uitgangspunt om kinderen maximaal van het spel te laten genieten.

Herijking veldhockeyaanbod Jongste Jeugd

In het seizoen 2022-2023 is er binnen het hockeyaanbod voor de jongste jeugd een aantal wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen worden ook komend seizoen gemonitord en geëvalueerd.

Voor de categorie Onder 12 (O12) is in seizoen 2022-2023 niets veranderd. Wel zijn er voor deze categorie diverse fieldlabs georganiseerd waarin verschillende spelvormen, waaronder de 9×9 en 10×10 op een driekwart veld, zijn getest. De resultaten van de fieldlabs hebben voldoende aanknopingspunten gegeven voor een vervolg.

Pilot O12 districten Noord Nederland en Oost Nederland 

Op basis van de aanknopingspunten uit de fieldlabs heeft de KNHB ervoor gekozen om dit seizoen samen met verenigingen een pilotcompetitie te organiseren in de districten Noord Nederland en Oost Nederland. Binnen specifieke poules wordt 9 tegen 9 gespeeld.

In totaal doen 28 verenigingen, met 55 teams, mee aan de pilot:

  • Noord: Dash, Dokkum, Eelde, Eemsmond, Emmen, GHBS, Graspiepers, Groningen, Harlingen, Hondsrug, HVA, Leeuwarden, Meeuwen, Quick Stick, Roden, Sneek en Steenwijk.
  • Oost: Ares, Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Gorssel/Epse, HCHN, Meppel, Oosterbeek, Twello, Wageningen en Zutphen

9 tegen 9

9 tegen 9 wordt gespeeld op driekwart van het veld. Er wordt gespeeld met de huidige spelregels. De goal staat op de 23 meterlijn en de cirkel wordt uitgezet met flaps/fieldmakers. De middenlijn wordt met pionnen aan de zijlijn aangegeven. Ook voor de middelstip kan een marker worden gebruikt.

Monitoren en evalueren

De ontwikkelingen binnen deze pilot worden uitgebreid gemonitord en geëvalueerd. Dit doen we door in gesprek te gaan met verenigingen, trainers, coachen, ouders maar ook met de kinderen. Binnen de Herijking van het hockeyaanbod voor de jongste jeugd is de KNHB op zoek naar een zo breed mogelijk draagvlak om mogelijke wijziging te implementeren.

Interesse in de pilot 9 tegen 9?

Heeft jouw vereniging ook interesse in de pilot 9 tegen 9 bij de O12 jeugd? Kik dan op deze link en laat het ons weten.

Deel deze pagina