Sporters met een beperking aan de slag als vrijwilliger binnen de vereniging

Sporters met een beperking aan de slag als vrijwilliger binnen de vereniging

Heeft jouw sportclub sporters met een beperking rondlopen? Creëer dan meer betrokkenheid met de sporters door ze ook in te zetten als vrijwilliger, want dat is win-win voor zowel de sportclub als de sporters. Hans Mater (KNHB) bespreekt in deze video met Caroline van Lindert (Mulier Instituut) en Jesper Boom (Il Primo) hoe je sporters met een beperking ook inzet als vrijwilliger binnen de sportclub.

Caroline vertelt over de meerwaarde van sporters met een beperking die zich ook inzetten als vrijwilliger vanuit haar rol als onderzoeker en stipt daarbij aan dat het sportaanbod hier ook door verbeterd. Maar hoe krijg je de sporters zover dat ze zich ook als vrijwilliger willen inzetten? Ten eerste is het belangrijk dat de sportclub zich goed presenteert aan de sporters om duidelijk te maken wat het doel is. Ten tweede is het belangrijk om de taken en rollen goed in kaart te brengen om duidelijk te maken wat het vrijwilligers oplevert en ga hierover open het gesprek aan met de sporters.

Jesper vertelt over zijn ervaring bij skiclub Il Primo uit Bergen. Jesper skiet graag met zijn vrienden bij Il Primo, maar zet zich ook in als vrijwilliger voor de vereniging. Hierbij vindt Jesper het sociale aspect en de gezelligheid het belangrijkst. Als vrijwilliger steekt Jesper z’n tijd onder andere in het slijpen van de ski’s en het controleren van de skimatten. Hij begon als vrijwilliger vanuit een schoolstage en ondervindt dat de werkzaamheden steeds beter gaan, mede dankzij een goede begeleider. Door zijn taken bij Il Primo wordt Jesper steeds zelfstandiger en voelt hij zich meer betrokken bij de vereniging. Als tip geeft hij de kijkers nog mee om vooral iets te doen als vrijwilliger waar je plezier uit weet te halen.

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem dan contact op via info@gehandicaptensport.nl of met Hans Mater van de KNHB via hans.mater@knhb.nl.

Deel deze pagina