Voormalig bondscoach en Lid van Verdienste Joost Bellaart overleden

Voormalig bondscoach en Lid van Verdienste Joost Bellaart overleden

De KNHB ontving vanochtend het verdrietige bericht dat voormalig bondscoach Joost Bellaart vannacht op 69-jarige leeftijd  is overleden. Joost Bellaart, Lid van Verdienste van de KNHB, was een hockeydier pur sang en vervulde diverse functies bij verschillende verenigingen en de KNHB.

Zijn coach carrière start hij bij Dames 1 van HC Klein Zwitserland, waarna hij coach wordt van de heren van dezelfde club. En niet zonder succes. Onder leiding van Joost, tussen 1976 en 1981, wordt Klein Zwitserland vijf maal op rij landskampioen en wint het team ook twee Europacups. Aansluitend komt Joost Bellaart voor het eerst in dienst bij de KNHB, als bondscoach van Jong Oranje Heren. Daarna is hij actief bij Amsterdam Dames 1 en werkt hij voor de Italiaanse hockeybond. In 1984 keert Bellaart terug bij de KNHB. Hij wordt eerst assistent van Wim van Heumen en later van Hans Jorritsma. In 1990 worden de Nederlandse heren in Lahore (Pakistan), met Joost als manager, wereldkampioen. Na dit toernooi benoemt de KNHB Joost Bellaart tot Lid van Verdienste.

In 1995 wordt Bellaart coach van de dames van HC Bloemendaal en vervolgens van 1997 tot en met 2001 opnieuw van ‘zijn’ HC Klein Zwitserland. In 2001 vraagt de KNHB Joost Bellaart als bondscoach van de Nederlandse heren. Op het WK in Kuala Lumpur wint het team onder zijn leiding brons, en zowel in 2002 als in 2003 wordt de Champions Trophy gewonnen. In aanloop naar de Olympische Spelen van Athene besluit Bellaart echter, na onrust in zijn team omdat rechtstreekse kwalificatie voor de Spelen van 20o4 niet was afgedwongen, de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.

In 2010 gaat Joost nog een keer als coach aan de slag en staat hij aan het roer bij Laren Heren 1. In 2013 vindt hij het welletjes geweest en besluit hij nooit meer te coachen. Echter, zijn betrokkenheid bij het hockey blijft groot. Op diverse manieren blijft hij betrokken bij de sport en de vele vrienden die hij via de sport heeft leren kennen. Zo is hij onder meer zeer nauw betrokken bij de organisatie van het WK in 2014 in Den Haag, waar hij verantwoordelijk is voor de hospitality in en rondom het stadion van ADO Den Haag.

Medewerkers en bestuur van de KNHB herinneren zich Joost als een echte sfeermaker, een energieke, aimabele en bijzondere man die ontzettend veel voor de hockeysport betekend heeft. Wij wensen de familie van Joost en al zijn hockeyvrienden veel sterkte toe.

Deel deze pagina