Wat kan jouw vereniging doen voor een volledig rookvrije sport in 2025?

Wat kan jouw vereniging doen voor een volledig rookvrije sport in 2025?

De sport wordt rookvrij. Ook de KNHB zet zich in voor een volledig rookvrije sport in 2025.

In het nieuwsbericht van 7 september 2023 heb je kunnen lezen dat ruim 93% van de 325 hockeyverenigingen een actief rookbeleid voert en dat meer dan de helft van de verenigingen inmiddels geheel rookvrij is. We zijn dus heel erg goed op weg, maar om in 2025 volledig rookvrij te zijn, hebben we nog een paar stappen te nemen.

Bekende sporters roepen op tot rookvrije sport

Als onderdeel van de campagne ‘De sport wordt rookvrij’ roepen voormalige topsporters alle sportclubs en clubbestuurders van Nederland op om rookvrij te worden. Teun de Nooijer ging langs bij HC Alkmaar waar hij in zijn jeugd gehockeyd heeft. Toen was roken in de kantine, kleedkamer en langs het veld nog heel normaal. Inmiddels is ook deze club rookvrij. Ben je benieuwd naar de ervaringen van Teun de Nooijer en HC Alkmaar? Bekijk de video.

Op naar een rookvrije vereniging: wat kun je doen?

Heeft jouw vereniging nog geen rookbeleid maar wil je hier wel mee aan de slag gaan? Of wil je de stap van gedeeltelijk naar volledig rookvrij maken?

Op de website Sport Rookvrij vind je informatie over hoe jouw vereniging rookvrij kan worden. Er is een stappenplan beschikbaar en je kunt gebruik maken van hulpmiddelen om bij jouw leden draagvlak te creëren voor een rookvrije sportclub. Ook kun je jouw vereniging via deze site officieel laten registreren als rookvrij en de bekende rookvrij-bordjes bestellen. Daarmee laat je aan leden en bezoekers zien dat er op jullie vereniging niet wordt gerookt.

Op onze eigen site vind je ook een aantal Best practices van verenigingen die de stap naar rookvrij al hebben gemaakt.

Sport en roken gaat niet samen

In het Nationaal Preventieakkoord legden sportbonden, NOC*NSF en het ministerie van VWS de ambitie vast voor een volledig rookvrije sport in 2025. Met de campagne ‘De sport wordt rookvrij’ roepen sportbonden en NOC*NSF clubs op werk te maken van een rookvrije sportomgeving. Zodat met name kinderen kunnen genieten van sport in een volledig rookvrije omgeving, niet worden blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van meeroken of in de verleiding komen om te roken. Dat geldt zowel voor sigaretten als e-sigaretten (vapes). De campagne sluit nauw aan bij de bekende campagne ‘De wereld wordt rookvrij’ van de Rookvrije generatie, en is in nauwe samenwerking met de Rookvrije generatie ontwikkeld.

Deel deze pagina