Yolande Brada benoemd tot Lid van Verdienste

Yolande Brada benoemd tot Lid van Verdienste

Wie Yolande Brada zegt, zegt arbitrage. Daar is geen speld tussen te krijgen. Brada is sinds jaar en dag actief in de hockeywereld op het gebied van arbitrage. Tot en met 2000 was zij allereerst zelf bondscheidsrechter. Ook internationaal maakt ze carrière: van 1990 tot en met 2000 was Yolande actief als internationaal scheidsrechter. Ze floot 39 veld- en 25 zaalinterlands en werd vervolgens Umpires Manager bij de Internationale Hockey Federatie (FIH). In die rol was zij o.a. aanwezig op de Olympische Spelen in Athene (2004), de Olympic Youth Games, Champions Trophies, en EK’s. Ook was zij lid van diverse arbitrage gerelateerde commissies van zowel de FIH als de Europese Hockey Federatie (EHF).

Maar Yolande vond het ook altijd belangrijk haar kennis over te dragen in eigen land. Yolande gaf hier invulling aan als beoordelaar van landelijke en districtsscheidsrechters, als bondsgedelegeerde, Lid van de commissie Arbitrage en als hoofd van de afdeling Arbitrage bij de KNHB (2005-2010 en 2014-2016).

Omdat de FIH een leeftijdsgrens hanteert is het WK U-21 voor Dames dat op dit moment plaats vindt in Zuid-Afrika het laatste toernooi waarop Yolande actief mag zijn als Umpires Manager. Ook landelijk zet Yolande een punt achter haar imposante (vrijwilligers)carrière, maar omdat het scheidsrechtersbloed stroomt waar het niet gaan kan, zal zij vast vanuit haar nieuwe woonplaats in Friesland actief blijven in het district aldaar.

In Zuid-Afrika, tijdens haar laatste WK, verraste voorzitter Erik Cornelissen Yolande met het meer dan verdiende Lidmaatschap van Verdienste.

Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Deel deze pagina