Yolande Brada ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Yolande Brada ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Oud-scheidsrechter en KNHB-collega Yolande Brada heeft vandaag in haar woonplaats Amsterdam, uit handen van burgemeester Van der Laan, een Koninklijke Onderscheiding ontvangen voor haar tomeloze inzet voor de arbitrage binnen de hockeysport, en daarbuiten. Zij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Yolande Brada met haar onderscheiding

Sinds 1983 is Yolande verbonden aan de KNHB. Begonnen als talentvolle bondscheidsrechter groeide oud-keepster Yolande Brada snel door tot internationaal gerespecteerd scheidsrechter. Toen zij in 2000 besloot te stoppen als scheidsrechter werd zij direct benoemd tot umpires manager en begeleidde ze vele topscheidsrechters tijdens EK’s, WK’s en Olympische Spelen.
Daarnaast heeft zij zich met veel passie ingezet voor de opleiding van scheidsrechters in eigen land. Ze begeleidde bijvoorbeeld jeugdige, talentvolle scheidrechters in de FOX 40 Masterclass en beoordeelde en begeleidde bondscheidsrechters in de Hoofd- en Overgangsklasse.

Net als tijdens haar internationale loopbaan als actief scheidsrechter, maakte ze internationaal als begeleider en opleider van het scheidsrechterskorps eveneens carrière. Yolande was Secretary of the Appointment Committee EHF, member of the Officials Working Group (Education Committee EHF) en onderdeel van de Umpiring Committee van de FIH.

“Sportiviteit, respect en breed gedragen beslissingen. Dat zijn de ingrediënten voor een goed geleide wedstrijd. Het is belangrijk scheidsrechters zo te coachen en te begeleiden dat zij krachtig en met plezier in het veld staan om dit te realiseren.”

Yolande Brada

Verreweg het grootste deel van haar activiteiten de afgelopen jaren vulde Yolande in als vrijwilliger. Tegenwoordig heeft zij een eigen bedrijf waarmee ze projecten voor scheidsrechters ontwikkelt en scheidsrechters en sportbonden in binnen en buitenland ondersteunt in hun streven arbitrage verder te professionaliseren. Met dit streven als doelstelling is Yolande ook weer aan de KNHB verbonden.

Yolande Brada heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de arbitrage in Nederland. Bestuur en medewerkers van de KNHB feliciteren Yolande van harte met deze mooie onderscheiding.

 

Deel deze pagina