Visie op het opleiden van jeugd

Op de Jongste Jeugd-vergadering van Midden Nederland (17 mei 2017, Fletiomare) heeft Joost van Geel een presentatie gehouden over het opleiden van de jeugd. Joost van Geel is prestatiemanager bij de hockeybond en licht in de video vanuit de tophockeyvisie de elementen toe die van belang zijn voor een zo goed mogelijke ontwikkeling van iedere hockeyer op ieder niveau.

Martine van Strien, Jongste Jeugd-coördinator Midden Nederland:
“Bij hockey staan sportiviteit, spelplezier en teamspirit voorop. Voor alle hockeyers, van jong tot oud, gaat het in de basis daarom – op welk niveau je uiteindelijk ook speelt. In de bijgevoegde presentatie van Joost van Geel zet hij helder uiteen waarom elementen als je leren verbinden, je talenten ontwikkelen, je zelf weten te reguleren zo essentieel zijn in het (top-)hockey. Want voor hockey, op welk niveau ook, geldt: ‘succes begint bij jezelf en maken we samen’.
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om deze en andere elementen over te brengen op onze jeugdspelers. Willen we dan van alle jeugdspelers tophockeyers maken? Nee, dat is niet onze ambitie. Onze ambitie is wel om het beste uit kinderen te halen, om met elkaar hun talenten te ontdekken en te helpen ontwikkelen en om de juiste sportieve mentaliteit te helpen vormen. In dat proces spelen ouders, trainers, coaches en bestuurders een hoofdrol. Een voorbeeldrol.”

Jongste Jeugd
Het opleiden van hockeyers start bij de Jongste Jeugd. Een brede basis kan hier worden gelegd. Daarbij gaat het dus niet alleen om het aanleren van techniek en tactiek. Juist aandacht voor plezier, teamwork, verschillende rollen in het team en een breed motorische ontwikkeling is zo belangrijk voor deze doelgroep.

Presentatie

In de video is de volledige presentatie van Joost van Geel te bekijken.
Enkele aandachtspunten die hierin naar voren komen zijn:

Beleidsplan tophockey KNHB ‘Succes begint bij jezelf en maken we samen’:
– Aan de wereldtop in een wereldsport
– Talentherkenning en opleiden van trainers en coaches

Doelstelling tophockey: Winnen van medailles en vormen van mensen

Wegen, monitoren en begeleiden van goede coaching door te kijken naar:
– Prestaties
– Ontwikkelen van competentie(s)
– Ontwikkelen van zelfregulering (autonomie)
– Ontwikkelen van verbinding (mensen en hoger doel)

Ontwikkelen van talent:
– Tot 12 jaar breed motorisch opleiden (‘laat specialisatie’)
– Tot 12 jaar is selecteren niet aan de orde (grote wisselvalligheid)
– Tot ca. 14 jaar in eigen omgeving spelen (KING van je team)