Alles over de Gold Cup 2023-2024

Sinds seizoen 2016-2017 organiseert de KNHB een bekercompetitie voor de verenigingen. Sinds het seizoen 2017-2018 is de Gold Cup voor standaard teams uit de Hoofdklasse, Promotieklasse en Overgangsklasse. De KNHB is van mening dat deze bekercompetitie een aanvulling is op het huidige aanbod, ondanks het feit dat deze wedstrijden nog meer druk geven op de speeldagenkalender.

Omdat iedereen die lid is van de vereniging mag spelen in de Gold Cup, kan de competitie bijvoorbeeld gebruikt worden voor talentontwikkeling of kan er worden gespeeld met een opleidingsteam. Door deze competitie worden extra wedstrijden gecreëerd voor spelers en speelsters waarin het er echt om gaat (er moet immers worden gewonnen).

Achtergrondinformatie

Het eerste jaar, seizoen 2016-2017, is de nieuwe bekercompetitie van start gegaan met de Silver Cup voor Heren. De Silver Cup richt zich op teams uitkomend in de Eerste Klasse tot en met de Vierde Klasse. De Gold Cup, die vanwege het grote succes van de Silver Cup ook van start is gegaan in 2017-2018, was gericht op teams uit de Hoofdklasse en Overgangsklasse (en de drie hoogst geëindigde teams uit de Silver Cup van het jaar ervoor). Sinds het seizoen 2021-2022 mogen alle standaard teams uit de Hoofdklasse, Promotieklasse en Overgangsklasse deelnemen aan de Gold Cup. Deze wedstrijden worden gespeeld op de donderdagavonden. De competitie kent, om te kunnen komen tot een uitvoerbare planning, maximaal 6 ronden. Bij het plannen van de data van de Gold Cup wordt géén rekening gehouden met de internationale kalender van de nationale teams, wel met de internationale kalender voor clubteams en met de internationale wedstrijden die op Nederlandse verenigingen worden gespeeld.

  • Bij alle wedstrijden wordt gebruik gemaakt van ballenkinderen. De thuisverenigingen zijn er zelf verantwoordelijk voor dat er ballenkinderen zijn.
  • Vanaf de eerste ronde wordt gespeeld volgens het knock-out principe.
  • Tot de kwartfinales speelt het laagst spelende team thuis (o.b.v. de Klassen in de competitie) thuis. Wanneer teams in dezelfde Klasse spelen én vanaf de kwartfinales, bepaalt loting wie thuis speelt.
  • Tot en met de achtste finales wordt het land verdeeld in meerdere regio’s en wordt gespeeld binnen de regio. Door dit systeem zorgen we ervoor dat op donderdagavond geen enorme afstanden moeten worden afgelegd (incidenteel niet te voorkomen). Vanaf de kwartfinales worden de regio’s losgelaten en wordt het schema volledig door loting bepaald.
  • Aan het begin van het Beker seizoen zal bekend worden gemaakt welke teams wanneer instromen.
  • De inhaaldata/reservedata zijn standaard op de eerstvolgende beschikbare donderdag na de oorspronkelijke geplande datum. Hiervan kan worden afgeweken als een team al twee wedstrijden speelt die week.
  • De hoogte van de contributie voor deelname aan de Gold Cup wordt later vasgesteld
  • De data die hieronder staan zijn vastgestelde data. Het is niet mogelijk om de wedstrijden in de Gold Cup op een andere dag te spelen.

Kalender Gold Cup Dames & Heren

Ronde Heren Dames
1 Donderdag 28 september 2023 Donderdag 5 oktober 2023
2 Donderdag 12 oktober 2023 Donderdag 26 oktober 2023
3 Donderdag 2 november 2023 Donderdag 9 november 2023
4 Donderdag 16 november 2023 Donderdag 23 november 2023
5 Donderdag 21 maart 2024 Donderdag 21 maart 2024
6 (Finale) Donderdag 25 april 2024 Donderdag 18 april 2024

Aan het begin van het Beker seizoen zal bekend worden gemaakt welke teams wanneer instromen.

Arbitrage en tucht

De wedstrijden in de Gold Cup worden geleid door Bondsscheidsrechters. De registratie van kaarten vindt gescheiden van de reguliere veld- en zaalcompetitie plaats. Eventuele schorsingen op basis van gele/rode kaarten behaald in de bekercompetitie worden ook ten uitvoer gelegd in de bekercompetitie tenzij er sprake is van excessief wangedrag.

 

Reglement en instroomschema

 

 

Downloads

Deel deze pagina