Historie Dames door de week

Historie Dames Door de week

In 1911 werd de Nederlandse Dames Hockeybond opgericht. In 1941 werd deze bond onderdeel van de huidige KNHB, die destijds bepaalde dat het spelpeil omhoog moest. Dat wil zeggen dat de trainingstijd en -intensiviteit moest toenemen. Voor de 30+ was deze inspanning te hoog en men was van mening dat ‘het gezinsleven hier teveel schade van zou ondervinden’. Daarom werd de Dames Doordeweeks competitie opgezet.

In 1955 organiseerden 4 clubs uit het westen, op initiatief van mevrouw S.J. Koerts-de Josseling de Jong, hun eerste onderlinge competitie. Laren, Hilversum, Gooische en SCHC waren de deelnemende verenigingen. Dit was het begin van een landelijke Veteranencompetitie.

De belangrijkste bepalingen voor deelname:

  • KNHB lidmaatschap
  • speelsters vanaf 30 jaar die niet in ander competitieverband deelnemen
  • spelen op een werkdag, mét lunch/borrel na
  • bij slecht weer niet spelen

Een belangrijk gedachtegoed dat de oprichtsters deelden (en terug te vinden is in de oprichtingsstatuten) was ‘het behoud van de liefde voor het spel, het gemeenschappelijk ten strijde trekken en het samen zijn; een vaste break in de daagse sleur en dan vooral in de buitenlucht, maar dan ook op een gemoedelijker basis én op een werkdag’!

Het aantal damesveteranen teams werd na 1955 snel groter. In alle delen van het land vond het westelijk initiatief navolging en ontstonden min of meer ‘wilde, niet officiële’ competities zowel in het zuiden, en later ook in het noorden en oosten van het land.
De KNHB had hier echter geen enkele zicht op maar droeg wel verantwoording via het clublidmaatschap.

Na uitgebreid overleg (én de garantie dat de damesveteranen competitie haar eigen karakter en identiteit zou behouden) werd er uiteindelijk een landelijke Commissie Dames Veteranen (C.D.V.) opgericht die in samenwerking met een bondsbestuurslid een en ander in goede banen moest gaan leiden. De C.D.V. werd een officiële bestuurscommissie van de KNHB en in seizoen 1985/1986 werd de integratie van de damesveteranen binnen de bondsstructuur een feit.

Nog steeds vormen de damesveteranen een van de belangrijkste pijlers onder de hockeysport in Nederland. Deze dames, die hun actieve hockeyjaren reeds achter zich hebben, zijn veelal actieve leden van hockeyverenigingen. Dit zijn de dames die op zaterdag rijden voor hun hockeyende kroost, de bar of de wedstrijdtafel bezetten, nog actief een jeugdteam coachen of in commissies en besturen van de vereniging actief zijn.

Downloads

Deel deze pagina