Wat is jouw toekomst na je sportcarrière?

Hoe focus je je als topsporter optimaal op vandaag, zonder te vergeten dat er ook een morgen is? Hoe ontwikkel je je beste zelf, zowel op het veld als voor het lange leven erna? Deze vragen waren voor de Batavieren, de vereniging van oud-hockeyinternationals, aanleiding om onderzoek te doen naar de aard en omvang van de duale ontwikkeling en de transitie naar de maatschappij. De Batavieren hebben het onderzoek uitgevoerd onder 59 oud-hockeyinternationals. Met veel plezier werkte de KNHB hieraan mee.

De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in de uitgave ‘Push’. Dit onderzoeksrapport werd tijdens de EuroHockey Championships 2021 in Amstelveen in het bijzijn van vertegenwoordigers van de KNHB, NOC*NSF, NGF, KNGU, NEVEBO, Nederlands Handbal Verbond, KNKV door Niek van Exel, voorzitter van de Batavieren, aangeboden aan Maurits Hendriks,  technisch directeur van NOC*NSF en Erik Cornelissen, voorzitter KNHB.

 

De Batavieren streven er met dit onderzoek naar dat het onderwerp niet alleen binnen de hockeywereld hoger op de agenda komt te staan, maar ook bij de gehele Nederlandse sportwereld. In de video worden de ervaringen van Naomi van As, Kim Lammers, Teun de Nooijer en Floris Evers, treffend weergegeven.

Met betrekking tot dit onderzoek zijn inmiddels diverse documenten beschikbaar, die je hieronder kunt downloaden.

Waarom een onderzoek

De laatste jaren heeft de duale ontwikkeling sterk aan belang(stelling) gewonnen, zowel bij NOC*NSF en (een aantal) bonden, maar ook door persoonlijke ervaringen van zowel sporters zelf, als ook direct betrokkenen. Bovendien hebben de Batavieren als een van hun doelstellingen om bij te dragen aan de ontwikkeling van de hockeysport en de (top)spelers/speelsters. Dit heeft geresulteerd de laatste 50 jaar in een dertiental onderzoeken.

De duale ontwikkelingsproblematiek paste naadloos in onderzoek nummer 14.

In 2020 hebben de Batavieren dit onderzoek uitgevoerd naar de duale ontwikkeling en de transitie naar de maatschappij bij 59 oud-hockey internationals. De resultaten van dit onderzoek zijn vervat in een aantal korte filmpjes van Naomi van As, Kim Lammers, Teun de Nooijer en Floris Evers en een tweetal uitgaves onder de naam ‘Push’ (fysiek en online beschikbaar), te weten een publieksversie en een uitgebreidere onderzoeksversie.

Meer dan hockey

Dit onderwerp wordt al een aantal jaren, met toenemende intensiteit en kwalitatief geadresseerd door TeamNL@work (NOC*NSF). Ze hebben inmiddels een structuur en programma-aanbod ontwikkeld om de topsporters te ondersteunen bij de duale ontwikkeling en transitie naar de maatschappij. Tevens zijn de Batavieren graag bereid om de nu opgedane ervaringen, alsmede hun netwerk, ook richting andere sporten ten dienste te stellen.

Bij wie moet ik zijn als ik meer wil weten?

Duale ontwikkeling en transitie (KNHB)
Wietske de Ruiter, wietske.de.ruiter@knhb.nl

Batavieren onderzoek
John Elffers en Sikko Onnes (sikko@onnes.nu)

Mogelijkheden voor andere sporters/sportsters / bonden
NOC*NSF, wanda.schapendonk@nocnsf.nl,
TeamNL@work, Wanda Schapendonk, wanda.schapendonk@nocnsf.nl en Marjolein Miltenburg, marjolein.miltenburg@nocnsf.nl

Deel deze pagina