AMHC FIT verblijdt jeugdleden met online hockeytrainingen

Tom Barendrecht, één van de hoofdtrainers bij AMHC FIT: “We bieden de onlinetrainingen aan zodat leden fit blijven en toch contact met hun teamgenoten en de vereniging hebben”

Inleiding

De coronacrisis maakt het voor hockeyverenigingen tijdelijk onmogelijk om trainingen te geven op hun velden. Toch betekent dat voor de leden van AMHC FIT niet, dat er momenteel niet getraind kan worden. Integendeel. De vereniging uit Amsterdam Noord biedt sinds twee weken aan alle jeugdleden laagdrempelige onlinetrainingen aan, die simpel vanuit thuis gevolgd kunnen worden. De actie is een doorslaand succes.

Resultaten

  • Leden blijven fit en houden affiniteit met het hockeyspel
  • Leden blijven in contact met hun team en met de club
  • Leden hebben een welkome afleiding in een tijd dat ze thuis moeten blijven
  • Ouders worden even ontlast, terwijl hun kind een training volgt
  • Trainers met vaste contracten leveren toch een bijdrage aan de leden van de vereniging

Aanpak

Bedenk uitdagende en laagdrempelige trainingen
“Toen duidelijk werd dat het hockeycomplex de komende tijd dicht zou blijven, zijn we met een groep hoofdtrainers gaan bedenken hoe we toch onze jeugdspelers fysiek konden blijven uitdagen”, vertelt Tom Barendrecht, één van de hoofdtrainers van AMHC FIT. “Al snel ontstond het idee om onlinetrainingen te gaan geven aan alle jeugdleden. Het uitgangspunt van deze onlinetrainingen is dat iedereen het thuis op een yoga-matje moet kunnen uitvoeren. Niet iedereen beschikt namelijk over veel ruimte in huis of over een tuin.”

“De trainingen duren ongeveer 30 tot 45 minuten”, vervolgt Barendrecht. “De eerste vijf minuten zijn vaak inloop, waarin iedereen zichzelf voor de camera installeert en elkaar gedag zegt. Dan beginnen we met wat stabiliteit- en krachtoefeningen als warming-up, zoals bij een workout. Vervolgens doen we enkele hockey-technische vaardigheden en tot slot geef ik ze ook nog een opdracht mee. Bijvoorbeeld: ‘Wie maakt al hooghoudend het langste parcours door het huis heen’. Deze oefening kunnen ze dan eventueel wel ergens anders in huis of buiten doen.”

Bekijk wat mogelijk is en verdeel de teams
“Onze vereniging heeft de beschikking over vijf hoofdtrainers”, vertelt Barendrecht. “Rekening houdend met de capaciteit van ons alle vijf, hebben we onderling de trainers per lijn verdeeld. Zo neem ik de gehele C-lijn voor mijn rekening en zijn bijvoorbeeld de meisjes in twee groepen verdeeld: een training voor MC1 t/m C3 en een training voor MC4 t/m C8. Deze verdeling per lijn maakt dat we de trainingen ook een beetje op maat per leeftijdsgroep aan kunnen bieden en dat je als trainer snel kan bijsturen in wat wel en niet goed werkt voor de doelgroep.”

“Het zou natuurlijk ideaal zijn om aan elk team een eigen training te geven, maar je moet ook denken aan de haalbaarheid. Na de eerste week hadden wij als hoofdtrainers echt allemaal behoorlijke spierpijn, omdat je zelf de oefeningen voor moet doen. Voor iedere vereniging zal de situatie weer net anders zijn. Je kunt het beste kijken naar de beschikbare trainers en de teams vervolgens logisch verdelen. Er doen bij ons tussen de 25 en 30 spelers mee per training.”

Kies een vast platform en zorg voor structuur
“Wij hebben ervoor gekozen om de trainingen te geven via zoom, omdat wij dat programma het meest geschikt vinden”, legt Barendrecht uit. “Iedere hoofdtrainer heeft zijn eigen link, die wordt gedeeld met de lijncoördinatoren, die deze op de dag van de training weer delen met de betreffende teambegeleiders. We krijgen dus hulp bij de organisatie en de communicatie. Zo geef ik bijvoorbeeld tegelijk training aan de jongens C1 t/m C3 op woensdagmiddag om 17.00. En zo is er voor elk team een vaste dag en een vast tijdstip in de week, waarop ze een onlinetraining krijgen. Een technische tip: het is verstandig dat kinderen hun geluid tijdens de training uitzetten (muten), zodat je als trainer voor iedereen goed te horen bent.”

Laat de kinderen zelf nog even na kletsen
“De trainingen zijn er in eerste instantie op gericht om onze jeugdleden ook in deze periode hockey te kunnen blijven bieden als vereniging. Tegelijkertijd zien we ook dat kinderen het leuk vinden om in contact te blijven met hun teamgenoten. Na afloop van de onlinetraining laten we het kanaal dus altijd nog even openstaan, zodat de jongens/meiden nog even lekker met elkaar kunnen babbelen. Ook dat vinden we belangrijk in deze tijd. De jongens A trainen liever individueel en organiseren daarom iedere week een quiz voor elkaar. Ook dat vinden we prima. We hebben ze dat uur met elkaar in ieder geval wel aangereikt als vereniging. En mochten ze een keer wel als groep willen trainen, dan is er een hoofdtrainer beschikbaar voor ze.”

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina