AMVJ bindt nieuwe hockeyouders met Introductiecursus aan de club

Inleiding

In seizoen 2017/2018 startte hockeyclub AMVJ met de introductiecursus voor nieuwe hockeyouders. Met succes: de cursus wordt nu 2 keer per seizoen gegeven en ouders worden vrijwilliger, speelbegeleider of gaan zelf hockeyen!

Bij de club zijn er veel ouders met weinig of geen hockeyachtergrond. Deze ouders vinden het vaak lastig om actief te worden op de club, omdat ze niet goed weten wat ze kunnen doen. Met de cursus verlaagt AMVJ die drempel. Ouders leren de basisbeginselen van hockey én leren de club kennen. Zo raken deze vaders en moeders meer betrokken bij de club en worden ze vaak zelf ook actiever.

Resultaten

Door de introductiecursus zijn ouders sneller thuis op de vereniging. Ze leren meer mensen kennen, weten meer over de sport van hun kind en worden actiever rond trainingen en wedstrijden. Ook begrijpen ze het spel beter en kunnen ze gerichter en positief aanmoedigen.

Elke cursus doen er zo’n 15 à 20 ouders mee. Op 250 Jongste Jeugdleden is dit een behoorlijk aantal. Hierna:

  • Pakken ouders vaker vrijwilligerstaken op;
  • Geven ze zich sneller op als coach, teambegeleider of speelbegeleider;
  • Gaan sommige ouders zelf ook trimhockeyen.

Aanpak

De cursus richt zich op ouders van de jongste jeugd met weinig of geen hockeyervaring. Via teambegeleiders, de verenigingswebsite en per e-mail worden zij uitgenodigd voor de cursus. Maar wat waarschijnlijk het beste werkt: oud-deelnemers die nieuwe hockeyouders tippen om mee te doen.

Inhoud cursus

De cursus wordt in de 3e of 4e week van september en maart gegeven. Dit is bewust gekozen: bij de start van het seizoen krijgen de ouders zó veel nieuwe informatie, dat het vaak teveel is. In 3 maandagavonden van anderhalf uur krijgen deelnemers 45 minuten theorie en 45 minuten praktijk. In de theorie komt dit aan bod:

  • Geschiedenis hockey en HC AMVJ
  • Organisatie hockeyclub en jeugdopleiding
  • Vrijwilligers bij AMVJ: wie doet wat?
  • Spe(e)lregelkennis (basis)

In de praktijklessen gaan de ouders het veld op om onder leiding van een professionele trainers de basisbeginselen te leren. Op de laatste avond spelen ze een partijtje van 3 tegen 3, waarbij ze zelf ook fluiten. Voor ouders die geen stick hebben, stelt de club leensticks beschikbaar.

Er wordt een beperkte bijdrage gevraagd voor deelname. Hiervan wordt de professionele trainer betaald en krijgen de ouders na afloop een drankje aan de bar. Ook zorgt het betalen ervoor dat deelnemers ook echt naar de cursus komen. Op maandagavond komt de club het beste uit qua veldruimte. Bovendien is er dan ook trimhockey – de overstap hiernaar hebben genoeg ouders al gemaakt.

De cursus is niet verplicht: AMVJ wil juist gemotiveerde ouders naar de cursus halen. Met het verplicht stellen van de cursus bereiken ze dit niet. Ook werkt de cursus het beste als live bijeenkomst. Je wilt echt zorgen dat mensen op de club kennismaken met personen en weten waar de kleedkamers en toiletten zijn. En het praktische gedeelte is belangrijk – dat gaat niet digitaal.

Zo leren ouders de club kennen

Als nieuweling in het hockey hebben ouders vaak geen idee wat ze zouden kunnen doen op de club. De introductiecursus helpt ze daarbij: ze worden sneller wegwijs op de club. En ze vinden het makkelijker op actief te worden. Want voor genoeg zaken heb je helemaal geen hockeyachtergrond nodig.

AMVJ merkt dat ouders door de cursus meer verbonden zijn met zowel hockey als de club. Omdat ze weten hoe alles werkt, is de drempel lager om te helpen. En daar plukt de vereniging weer de vruchten van!

Bekijk alle best practices

Downloads


Deel deze pagina