Bespaar tot 45% op je elektriciteitsrekening met LED-veldverlichting

Inleiding

Na vijftien jaar trouwe dienst waren de armaturen van de veldverlichting van De Almeerse afgeschreven. Een mooie kans om te kijken naar energiezuinigere oplossingen dan de conventionele schijnwerpers. Met LED-verlichting van Philips Lighting bleek uiteindelijk tot wel 45% op de elektriciteitsrekening bespaard te kunnen worden. Een mooie stap op weg naar een energieneutrale club.

Resultaten

– Besparing van 45% op de elektriciteitsrekening van de veldverlichting
– Meer dan tien keer langere levensduur dan normale verlichting
– Beter zicht op het veld voor de spelers

Aanpak

Pilot
Boudewijn Hoeneveld: “Twee jaar geleden hadden we er al eens naar gekeken, maar toen was LED-verlichting nog onbetaalbaar. Maar daar bleek vorig jaar verandering in te zijn gekomen. Een pilot met LED-armaturen die we zelf uit China haalden werkte echter niet, die armaturen waren te zwak. Onze installateur wees ons toen op de LED-armaturen van Philips Lighting die wel aan onze criteria bleken te voldoen.”

Levensduur en besparing
Philips geeft aan dat de LED-armaturen zo’n 100.000 uren meegaan tegen maximaal 8.000 branduren bij conventionele verlichting (waarbij de lichtopbrengst ook nog eens langzaam terugloopt). Met zo’n 800 branduren per jaar gaan de LED-armaturen bij De Almeerse dus zeker tien keer langer mee dan normale lampen. De LED-armaturen gebruiken zo’n 35%–40%  minder energie. Omdat ze niet hoeven ‘voor te gloeien’ maar direct op sterkte zijn, kun je door ze slim te gebruiken tot wel 45% besparen. En je kunt ze gewoon aan- en uitzetten als er geen activiteit op het veld is.

Onderhoud en garantie
Helemaal onderhoudsvrij zijn de armaturen niet, je moet ze eens in de twee à drie jaar schoonmaken. Bovendien zijn de drivers die de armaturen in- en uitschakelen gevoelig. Deze drivers hebben een uitvalspercentage, een klein deel (minder dan 1%) kan stuk gaan in een periode van tien jaar. Er zit standaard drie jaar garantie op de armaturen die je met zeven jaar kunt uitbreiden door middel van een onderhoudscontract.

Aanschaf en gemeentelijke subsidies
De investering per veld is stevig, zo’n 40.000 euro, ongeveer twee keer meer dan normale verlichting. De Almeerse heeft drie velden van LED-verlichting voorzien. De andere twee volgen in 2018. Boudewijn: “Dat is een stevige investering die de meeste clubs waarschijnlijk moeilijk zelf op kunnen brengen. Ondermeer vanwege de relatief lange terugverdientijd van zo’n 10 jaar. Maar gelukkig heeft de gemeente Almere als eigenaar van de masten de investering voor haar rekening genomen. Zo profiteren wij van een lagere energierekening zonder dat het ons iets kost. Clubs die het zelf moeten financieren, kunnen bij de gemeente aankloppen voor subsidie waarmee ze tot zo’n 15% van hun investering terug kunnen krijgen. Maar daar moeten ze wel zelf achteraan.’

LED in het clubhuis en zonnepanelen
De LED-verlichting past bij het streven van De Almeerse om over 5 jaar energieneutraal te zijn. Boudewijn: “Via een gunstige deal met Philips Lighting hebben we ook het clubhuis voorzien van LED-verlichting. Daarnaast is er op het dak van het clubhuis ruimte voor 600 m2 zonnepanelen. We zijn nu aan het berekenen wat dat onder de streep oplevert. Mocht het allemaal gunstig uitpakken dan zetten we in de nabije toekomst weer een grote stap richting ons einddoel.”

Meer licht
Naast alle financiële overwegingen zijn ook de spelers blij met de nieuwe verlichting. Boudewijn: “Als dat niet het geval zou zijn, dan hadden we het natuurlijk niet gedaan. Maar de spelers geven aan dat het met de nieuwe armaturen zelfs veel lichter lijkt, dus dat zit wel goed.”

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina