Bredase clubs slaan handen ineen voor sportiviteit en respect

Inleiding

In Breda hebben de vijf hockeyverenigingen BH&BC Breda, BNMHC Zwart-Wit, BHV Push, MHC Teteringen en HCP (Prinsenbeek) de handen ineengeslagen om sportiviteit en respect collectief onder de aandacht te brengen. In 2018 organiseerden zij gezamenlijk een symposium over sportiviteit & respect als side event van de in Breda gehouden Champions Trophy. Ieder na- en voorjaar wordt er gelijktijdig op de vijf clubs een S&R-weekend gehouden waarbij op een luchtige en, als het even kan, humorvolle wijze het thema voor het voetlicht wordt gebracht. En door het jaar heen zijn er de blauwe kaarten en taarten die de jongste jeugd aanzetten tot het delen van complimentjes aan de tegenstander. Of de gezamenlijke acties leiden tot minder incidenten op en rond de velden kan niet met cijfers worden onderbouwd. Het heeft er echter alle schijn van. Bovendien leeft de overtuiging dat al die geplante zaadjes altijd wel ergens tot bloei komen. Daarnaast biedt de samenwerking een platform om incidenten op een informele manier met elkaar op te lossen en informatie uit te wisselen.

Resultaten

• Symposium Sportiviteit & Respect
• S&R-weekend in najaar
• S&R-weekend in voorjaar
• S&R-actie tijdens zaalcompetitie
• Iedere week blauwe kaarten jongste jeugd tot en met D-jeugd
• Eenmaal per maand blauwe taart
• Uniforme set van vijf S&R-regels
• Overkoepelende S&R-commissie

Aanpak

Gezamenlijk optrekken
Tot enkele jaren geleden stond sportiviteit en respect in verschillende mate op de individuele agenda’s van de vijf Bredase hockeyclubs. In 2017 heeft BH&BC Breda het initiatief genomen om gezamenlijk op te trekken om ongewenste incidenten en opstootjes van de clubs en velden te weren, iets wat enthousiast werd omarmd door de andere verenigingen. Er werd een overkoepelende S&R-commissie ingesteld met afgevaardigden van de vijf clubs. Deze commissie heeft zich over de vraag gebogen hoe je sportiviteit en respect zo goed mogelijk onder de aandacht brengt. Daarbij werd onderling ook kennis uitgewisseld over het opstellen van een handvest en de inbedding van sportiviteit en respect binnen het bestuur.

5 basisprincipes
Dat heeft er onder andere toe geleid dat op iedere club dezelfde borden hangen met vijf basisprincipes van sportiviteit en respect in Breda:
1. De club is van ons allemaal.
2. Fanatiek mag, sportief moet.
3. Respecteer elkaar, tegenstander en scheidsrechter.
4. Moedig positief aan.
5. Hockey met plezier.

Regenboogbandjes
Ook wordt ieder na- en voorjaar gelijktijdig op de clubs een S&R-weekend gehouden. Op een luchtige manier wordt de aandacht gevestigd op sportiviteit en respect. In 2018 gebeurde dat door het uitdelen van polsbandjes. Alle teams, zowel de thuis- als de uitspelende teams, en scheidsrechters kregen zo’n bandje in regenboogkleuren met de tekst Respect erop. Zo werd niet alleen de boodschap van sportiviteit en respect uitgedragen, maar ook de acceptatie van ieder mens, ongeacht afkomst, ras en geaardheid. De clubs zelf worden tijdens een S&R-weekend aangekleed met de door Toon van Driel getekende sportiviteit & respect-cartoons waarin de KNHB voorziet, en een standje, kraampje of tafel waar informatie over sportiviteit en respect wordt gegeven.

Gelukskoekjes
Ook in het zaalseizoen liet de S&R-commissie van zich horen. Sportiviteit en respect werden op de voorgrond geplaatst door twee in een Koekiemonsterpak verklede leden gelukskoekjes uit te laten delen. Of dit initiatief een vervolg krijgt is nog niet besloten. De zaalcompetitie lijkt zich minder goed te lenen voor acties. Dat heeft te maken met het feit dat de zaalcompetitie in diverse gemeentelijke sporthallen plaatsvindt. De link tussen sportiviteit en respect en de eigen hockeyclubs is daardoor lastiger te leggen. Bovendien is het speelschema doorgaans erg strak en de ruimte beperkt, waardoor er minder mogelijkheden zijn voor andere zaken dan de wedstrijd die gespeeld moet worden.

Tattoos
Een ontwerpwedstrijd onder de leden leidde in het voorjaar van 2019 tot een mascotte die het thema sportiviteit en respect extra kracht bij moet zetten. Het hockeyende aapje, gekleed in het shirt van de vijf Bredase verenigingen, werd gebruikt voor het maken van duizenden neptattoos – de meest recente actie van de S&R-commissie. De tattoos werden in het weekend van 11 en 12 mei uitgedeeld door spelers en speelsters van de vijf Bredase clubs aan hun tegenstanders en scheidsen. Een actie die door haar omvang in heel Breda en daarbuiten niet onopgemerkt is gebleven. Je hebt pas impact als je massa kunt maken, zoals de S&R-commissie zelf zegt.

Blauwe kaart en taart
Of de actieweekenden voldoende zijn om sportiviteit en respect het gehele jaar op het vizier van de leden te houden? De S&R-commissie denkt van niet. Vanuit de gedachte jong geleerd is oud gedaan worden daarom gedurende het gehele jaar blauwe kaarten aan de teampjes van de jongste jeugd uitgedeeld. Deze kaart wordt na de wedstrijd door het team beschreven met een boodschap, compliment of een berichtje en overhandigd aan de tegenstander. Maar niet voordat er een foto van is gemaakt die wordt opgestuurd naar de S&R-commissie van de club. Eens per maand wordt de leukste, grappigste of meest opvallende kaart gekozen en beloond met een blauwe taart. Dat wordt door veel mensen gezien en daarmee wordt de aandacht voor sportiviteit en respect vastgehouden, het jaar rond.

Senioren
Een lastiger te bereiken doelgroep is die van de senioren en veteranen. Een categorie spelers waar niet zelden wat aan sportiviteit en respect te winnen valt. De Bredase verenigingen volgen ook hier de actiematige aanpak. Eerder lieten ze de jongste jeugd blauwe taarten uitdelen aan veteranen, waarbij de veteranen door de jeugd ook fijntjes werden gewezen op hun soms wel zeer fanatieke instelling. Ook zijn er plannen voor het laten maken van limericks, naar een idee van een hockeyclub uit het midden van het land.

Goede ideeën en bewezen succesvolle initiatieven van andere clubs zijn altijd welkom, evenals verbreding van dit gezamenlijke initiatief naar andere West-Brabantse en Zeeuwse clubs. Daarbij gelooft de S&R-commissie in de gekozen weg van humor en luchtigheid. En de kracht van het collectief, van de vijf clubs samen.

 

 

 

 

 

 

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina