Coevorden werft leden met studenten- & ondersteunend lidmaatschap

Inleiding

Hoe bind je leden aan je kleine vereniging? Door origineel te werk te gaan. MHC Coevorden introduceerde 2 nieuwe lidmaatschappen: een voor studenten, en een ondersteunend lidmaatschap. Het gevolg? Studenten blijven lid en oud-leden keren terug op de hockeyvereniging.

Resultaten

In de 5 jaar dat het studentenlidmaatschap bestaat, maken er elk seizoen 8 à 9 studenten gebruik van. Het ondersteunend lidmaatschap is 2 seizoenen geleden in het leven geroepen. Waar er het eerste seizoen 4 leden ‘ondersteunend lid’ waren, daalde dit het seizoen erop naar 3. Waarom 1 minder? Omdat zij toch weer volwaardig lid werd.

De cijfers zijn niet slecht, zeker als je bedenkt dat Coevorden in totaal ongeveer 125 leden heeft, waarvan 1/3 senioren en 2/3 jeugdleden. De gemeente bestaat uit zo’n 35.000 inwoners en ligt op de Duitse grens. Elke nieuwe hockeyer is daarom welkom. Sterker nog: zonder deze lidmaatschappen had MHC Coevorden misschien geen seniorenteams meer gehad.

Zo werken de lidmaatschappen

Een studentenlidmaatschap is voor studenten van het MBO, HBO of de universiteit. Het is gelijk aan een regulier lidmaatschap voor senioren, op 2 zaken na: de contributie bedraagt 100 euro per seizoen en elk lid moet een functie bekleden binnen de vereniging. Zo beheren studenten communicatie bijvoorbeeld de website en sociale media. Anderen zitten in de activiteitencommissie. En er is zelfs een studente op deze manier in het bestuur gekomen.

Bal op hockeyveld

Het ondersteunend lidmaatschap is voor senioren die niet elk weekend op het veld kunnen of willen staan. Dit is gericht op oud-hockeyers. Voor een  contributie van 75 euro per seizoen mogen zij altijd trainen, maar maximaal 10 wedstrijden per seizoen meespelen. Als ze meer dan 10 wedstrijden spelen, dan betalen ze de reguliere lidmaatschapsprijs. De secretaris houdt dit aan de hand van spelerslijsten bij. Voor het invoeren besloot Coevorden overigens ook maximaal 4 spelers met een ondersteunend lidmaatschap aan 1 team te koppelen.

Aanpak

Coevorden merkte dat jongeren bij een bepaalde leeftijd uitvliegen, vaak om te gaan studeren. Dan was de vereniging ze kwijt als lid. Om die groep toch aan zich te binden, voerden ze het studentenlidmaatschap in. Communicatie verliep via mond-tot-mondreclame, via de seniorenteams.

Ook het ondersteunend lidmaatschap werd gedeeld via mond-tot-mondreclame. Actieve spelers vertelden het aan oud-leden, waarvan een aantal zich aansloten. De vereniging is er maar wat blij mee. Hierdoor hebben ze een potje met spelers achter de hand om uit te vissen. Bovendien zijn alle hockeyers op deze manier legaal ingeschreven. Coevorden wil geen risico nemen met illegale spelers.

Flexibele lidmaatschappen

De spelers die gebruikmaken van de 2 flexibele lidmaatschappen, zijn geen spelers die dit in plaats van hun reguliere lidmaatschap kiezen. Integendeel: het zijn juist spelers die gestopt waren, of zouden stoppen. Studenten die anders gestopt waren, omdat ze vaak weg zijn. En senioren die een gezin hebben en niet elke week op het veld kunnen staan. Voor hen is de contributie voor een regulier lidmaatschap te hoog, maar deze flexibiliteit werkt perfect voor hen. Want ze spelen graag nog hun hockeywedstrijden.

Coevorden ziet absolute meerwaarde in de flexibele lidmaatschappen. Ook de reacties van de hockeyers zijn positief. Daarom gaan ze er de komende jaren zeker mee door!

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina