De grote waarde van trimhockey voor LOHC

Jeroen Schuit: ‘Hockey is de rode draad waaruit allerlei andere initiatieven ontstaan.’

Inleiding

In 1973 werd op de Leidsche en Oegstgeester Hockey Club (LOHC) de eerste trimhockeygroep van Nederland opgericht. In het begin werden de trimmers met argusogen bekeken en gezien als concurrent van de veteranen. Inmiddels neemt deze groep, die is uitgegroeid tot 350 leden, een belangrijke plek in binnen de vereniging. En speelt de club een grote rol in het sociale leven van veel trimmers.

Resultaten

  • Een grote groep betrokken leden die een steentje bijdraagt aan de vereniging door het vervullen van diverse vrijwilligersfuncties.
  • Inbreng know-how op vele vlakken waar de club haar voordeel mee doet.
  • Optimale benutting velden en extra inkomsten door contributie en baromzet.
  • Een bruisend verenigingsleven waarbinnen iedereen een plek heeft en zich veilig voelt.

Aanpak

Trimhockeyers met open armen ontvangen
In een klein dorp als Oegstgeest heeft vrijwel iedereen een lijntje naar de hockeyclub. Het is aan de club om dat lijntje aan te halen en een gemeenschap te creëren waarbinnen iedereen zich veilig en welkom voel. LOHC geeft invulling aan deze ‘missie’, ondermeer door trimhockeyers met open armen te ontvangen.

Organisatiestructuur trimgroepen
Op LOHC zijn negen trimhockeygroepen actief met in totaal ruim 350 leden. Ze hebben allemaal een eigen ‘bestuur’, trainingstijd en –dag en dragen namen als Heeren ’73, OKH (Oude Knarren Hockey), Vratjes en Watjes. Sommige groepen zijn al jaren bij elkaar waardoor sterke vriendenbanden zijn ontstaan. Ook is de ene groep erg fanatiek op het veld, terwijl andere groepen zich meer richten op de gezelligheid rond het hockey. Nieuwe leden worden daarom door de trimgroep zelf aangenomen. Ze moeten immers wel binnen de groep passen.

Initiatieven vanuit de trimhockeygroepen
Zeker voor de oudere trimgroepen geldt, dat ze de basis vormen voor allerlei andere activiteiten en subgroepjes. Een paar voorbeelden:

  • Een groep trimmers maakte in etappes een fietstocht naar Santiago de Compostella
  • Klaverjasavonden
  • Jaarlijkse autorally’s
  • Wekelijkse golfafspraken
  • Geregelde culturele bijeenkomsten

De club speelt een centrale rol
Als centrale ontmoetingsplaats speelt de club voor de trimmers een belangrijke rol. Dat geldt ook voor degenen die, om wat voor reden dan ook, niet (meer) mee kunnen trainen. Zij sluiten na een fietstocht of andere activiteit aan bij hun trimhockeygroep op de club, om samen een kop koffie of een borrel te drinken. Zo kunnen trimleden tot op hoge leeftijd onderdeel blijven van een hechte sociale groep.

Veel trimhockeyers actief binnen de club
Omdat de groei van het aantal jeugdleden die van de senioren en veteranen sterk overtreft, kampen veel clubs met een tekort aan vrijwilligers. Trimhockeyer kunnen hierbij veel voor de club betekenen. Op LOHC is een grote groep trimhockeyers actief in bestuurs- en commissiefuncties. Met hun kennis en tijd (de hectische jaren met jonge kinderen liggen veelal achter hen) hebben zij een grote meerwaarde voor de club.

De club als community
LOHC wil voor haar leden een veilige omgeving creëren waarbinnen zij zich, ook buiten het hockey, verder kunnen ontwikkelen. Naast alle initiatieven die vanuit het trimhockey ontstaan, geeft de club ook voor haar jongere leden invulling aan dit gedachtegoed. Zo kunnen jeugdleden die niet voor de top kiezen, in de winter body pumpen en spinnen bij een plaatselijke sportschool. Ook worden schaatslessen georganiseerd. Zo kan deze groep zich binnen de veilige kaders van de vereniging ook buiten het hockey ontwikkelen.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina