Duolidmaatschap zorgt voor ledenbehoud bij HC ’s Hertogenbosch

Inleiding

In de winterstop van 2019/2020 begon HC ’s Hertogenbosch een projectgroep voor werving en behoud. Het doel? In kaart brengen waar de achterban behoefte aan heeft. Hieruit kwam het duolidmaatschap naar voren. De vereniging pakte door en startte ermee in mei 2020 – met succes.

Met een duolidmaatschap maak je een lidmaatschap laagdrempeliger. Zo behoud je leden, en breidt je ook nog uit. Denk aan een team met 2 keepers, of 2 spelers die niet alles willen spelen. Daar is het ideaal voor. De Technische Commissie Senioren kwam erachter dat Oranje-Rood al een duolidmaatschap had. Aan hun model hebben ze zich opgetrokken, en dat hielp enorm.

Resultaten

Er hebben 15 tweetallen gebruikgemaakt van het duolidmaatschap bij HC ‘s Hertogenbosch. Hiervan bestonden 2 duo’s uit nieuwe leden, de andere 13 duo’s waren al lid. Het nieuwe lidmaatschap heeft dus vooral geresulteerd in behoud, maar er heeft ook uitbreiding plaatsgevonden.

De 15 duo’s zijn verspreid over 11 teams van veteranen, senioren en jong-senioren. Deze teams hebben minimaal 14 personen. De vereniging ontvangt fijne reacties van de hockeyers met een duolidmaatschap. Sommigen gaven toe vroeger illegaal te spelen, maar nu niet meer. Ze spelen voor een lager bedrag en betalen dat graag. Den Bosch plukt er de vruchten van: zo behouden ze 2 leden.

Hockey Club Den Bosch

Aanpak

In seizoen 2020-2021 startte het duolidmaatschap bij de vereniging. Ze hebben dit in mei 2020 – midden in coronatijd – naar buiten gebracht. Dit deden ze op de website en via de nieuwsbrief, en appten naar de aanvoerders dat er komend seizoen een duolidmaatschap komt. Hierbij stelden ze duidelijke voorwaarden:

  • Geïnteresseerde duo’s moeten zich voor 1 juni opgeven;
  • Elk team moet minstens 14 spelers in het team hebben, naast de duo’s;
  • Duolidmaatschap is alleen voor veteranen, senioren en jong-senioren;
  • De aanvoerder, TC Senioren en penningmeester moeten er vooraf van op de hoogte zijn;
  • Maximaal 2 duo’s per team.

Duo’s betalen ieder voor zich contributie. Als zich iets voordoet zoals blessures of een verhuizing, moeten ze dit onderling regelen. Dat is goed gegaan, want er is niks voorgevallen. De contributie bedraagt per duo 280 euro. Hiervoor mogen duo’s alles trainen en de helft van de wedstrijden spelen. Deze prijs zit tussen een trimlidmaatschap en volledig lidmaatschap in. Den Bosch wilde de contributie namelijk graag onder de 300 euro houden.

Toekomst

’s Hertogenbosch is blij met het duolidmaatschap. Op dit moment denken ze voor volgend seizoen wel aan een kleine aanpassing van het minimaal aantal spelers. De norm is nu 14 spelers per team, maar dit kunnen er wellicht minder worden. De andere voorwaarden handhaven ze zeer waarschijnlijk wel.

Advies voor andere verenigingen

“Als je niet begint, dan begin je nooit,” zegt de Technische Commissie Senioren. “En dan verlies je misschien leden. Je kan het altijd het volgende seizoen bijstellen, als je ergens tegenaan loopt. Wees daar niet bang voor. Is het ingewikkeld? Neem onze regels over. Met een aangepast lidmaatschap beweeg je met deze tijd mee. Vraag je leden wat ze zouden willen, en speel daarop in. Zo blijf je dicht bij je leden staan, en behoud je leden.”

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina