Funkey zorgt bij HC AMVJ voor aanwas nieuwe jongens

Stoere trainingen met een breed motorische insteek

Inleiding

Net als veel andere hockeyclubs, heeft HC AMVJ ook moeite met het aantrekken van jongens. Een van de redenen is dat jongens al eerder kunnen beginnen met voetbal en daarom niet kennismaken met de hockeysport. Geïnspireerd door KNHB Funkey is HC AMVJ daarom in september 2016 begonnen met het aanbieden van stoere & speelse trainingen voor kinderen van 4 en 5 jaar, om zo de jongensgroep vanaf onderaf op te bouwen.

 

Resultaten

De aanpak is zeer succesvol. In seizoen 2016/2017 was er nog promotie nodig om 1 volle groep te krijgen. De groepen in seizoen 2016/2017 kregen een t-shirt met het stoere logo. Veel deelnemers waren broertjes/zusjes van huidige leden, maar ook buurjongens/meisjes en klasgenootjes werden meegenomen.

In het seizoen erna was promotie steeds minder nodig en raakte de groep vanzelf vol. In de lente van seizoen 2018/2019 is vanwege de grote vraag zelfs gekozen om naast te woensdag, ook op de vrijdag een trainingsmoment aan te bieden.

De meeste kinderen die starten met de mini-eagles, stromen uiteindelijk door naar de 1e jaars F. Sommige kinderen stoppen tijdelijk om bijvoorbeeld hun zwemdiploma te behalen. Deze kinderen zien we dan vaak later weer terug. Voor seizoen 2019/2020 hebben we daarom nu al 18 1e jaars F jongens, waar dit normaal gesproken zo’n 8 a 10 jongens waren.

Aanpak

Om met name ook de jongetjes aan te spreken, werd er gekozen voor een stoere naam: de mini-eagles. Er wordt tijdens de trainingen niet alleen gehockeyd. We werken op AMVJ volgens de visie van het Athletic Skills Model. De training bestaat daarom naast kennismaken met hockey ook uit tikspellen, balspellen en speelse estafettes waarmee alle basisvormen van bewegen getraind worden. Door de variatie in de training blijven alle kinderen geconcentreerd en hebben ze veel plezier.

De trainingen worden gegeven door 1 hoofdtrainer en meerdere jeugdtrainers. Er wordt getraind in kleine groepjes waardoor er veel aandacht is. Ieder blok zijn er thema trainingen, zoals de pietentraining & de paastraining. De training wordt gegeven op een moment dat de meeste broertjes en zusjes ook trainen.

Kinderen kunnen zich inschrijven voor 10 lessen in de herfst/lente. Ze worden proeflid en zitten dus niet aan een lidmaatschap vast.  Zo kunnen ze kennismaken met de sport en is er ook ruimte voor zwemlessen of kennismaking met een andere sport. Kinderen die nog twijfelen of het een beetje spannend vinden, mogen 3 proeftrainingen doen voordat ze definitief inschrijven. Ouders betalen €100 voor een blok. Deelnemers krijgen voorrang op het lidmaatschap in het seizoen dat zij 1e jaars F worden.

 

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina