Gemeentelijke buurtsportcoach Dalfsen omarmt Funkey

Marcel Slootweg, voorzitter MHC Dalfsen: ‘De gemeente is met name gecharmeerd van Funkey, omdat bewegen de boventoon voert en niet de sport zelf.’

Inleiding

Wat doe je als je met een naastgelegen club een combi-elftal moet maken om een volledig jongens C-team op de been te krijgen? Geconfronteerd met die vraag besloot MHC Dalfsen extra in te zetten op Funkey om jongens naar de club te trekken. Inmiddels staan er iedere zaterdagmorgen 10 enthousiaste Funkey-jongetjes tussen de 4 en 6 jaar op het veld. Hoewel de verhouding jongens-meisjes nog steeds behoorlijk scheef is, biedt het wel perspectief voor de toekomst. Zeker nu de buurtsportcoach Funkey als vast onderdeel van het lesprogramma op de gemeentelijke basisscholen introduceert.

Resultaten

  • Buurtsportcoach is enthousiast over Funkey en biedt mooie ingang op basisscholen.
  • Alle kinderen in de groepen 1 en 2 van de gemeentelijke basisscholen komen via Funkey in aanraking met hockey.
  • Funkey draagt bij aan gemeentelijk beleid gericht op het stimuleren van kinderen om te bewegen.

Aanpak

Ledenwerving via Sport4Kids
In de zoektocht naar jongens is Dalfsen al langere tijd actief. De club doet ondermeer mee met het gemeentelijke Sport4Kids-programma. Hierbij kunnen kinderen via een voucher-systeem in een paar lessen kennismaken met verschillende sporten. Sports4kids heeft als doel om kinderen te helpen bij het maken van een keuze voor een sport die ze leuk vinden en stimuleert om na schooltijd in ‘beweging’ te komen. Twee vrijwilligsters van MHC Dalfsen verzorgen in dit kader indoor hockeyclinics.

Succesvolle Funkey-groep
Naast het Sport4Kids-programma besloot de technische commissie Funkey specifiek in te zetten voor de werving van jongens. Vooral via mond-tot-mondreclame staan er inmiddels iedere zaterdagmorgen 10 jongetjes in de leeftijd tussen de 4 en 5 jaar op het veld. Voor €62,50 kunnen zij 35 keer meedoen met de Funkey-training. Het is de bedoeling volgend seizoen ook een groep te starten voor 5- tot 6-jarigen.

Buurtsportcoach introduceert Funkey op basisscholen
Misschien wel de belangrijkste ontwikkeling is de introductie van Funkey in het lesprogramma op de basisscholen in de gemeente Dalfsen. Enthousiast geworden door contacten met de Funkey-functionaris van de hockeyclub en Youtube-filmpjes heeft de buurtsportcoach een aantal Funkey-sets bij de KNHB besteld. Vooral door het feit dat Funkey een algemeen bewegingsprogramma is en zich slechts in beperkte mate op hockey richt, onderscheidt het zich van de initiatieven van andere sportbonden. En met de Funkey-sets en de filmpjes kunnen de groepsleerkrachten gemakkelijk zelf met de kinderen aan de slag.

Meer jongens?
Het is nog niet duidelijk of door het Funkey-aanbod op de basisscholen meer jongens voor hockey zullen kiezen. Pas komend seizoen (2015-2016) zal dat duidelijk worden. De kans is echter groot dat bij een keuze tussen de verschillende sporten hockey nadrukkelijk zal worden meegenomen.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina