HC Breda loopt warm voor warming-up programma KNHB

Ivo Schoffelen, fysiotherapeut en lid medische commissie: ‘De belastbaarheid van kinderen is leeftijdsafhankelijk, het warming-up programma houdt daar rekening mee.’

Inleiding

Een goede warming-up voorkomt veel blessureleed en draagt bij aan een leven lang hockey. Vandaar dat de KNHB samen met VeiligheidNL een gevarieerd warming-up programma heeft ontwikkeld. Warm gemaakt door een eerste kennismaking en een gewonnen club thema avond, laat HC Breda alle jeugdtrainers nu aan de lijve ondervinden wat het programma inhoudt. Eén van de belangrijkste doelen: het terugdringen van overbelastingsblessures bij de jeugdspelers.

Resultaten

– Alle jeugdtrainers zijn doordrongen van het belang van het warming-up programma.

– Trainers zien in dat een gevarieerde warming-up ook erg leuk kan zijn.

– Toepassen warming-up programma binnen de hele jeugdafdeling van de club

Aanpak

Waarom een warming-up programma?
Om veilig en met plezier te kunnen (blijven) hockeyen is het belangrijk dat spelers en trainers op alle niveaus de warming-up als vanzelfsprekend onderdeel van een wedstrijd of training zien. En dat een speler al op jonge leeftijd de juiste oefeningen leert. Op die manier is de kans op acute blessures, blessures door overbelasting (op jonge leeftijd) en slijtage (op latere leeftijd) een stuk kleiner. Daarom heeft de KNHB samen met VeiligheidNL het warming-up programma ontwikkeld.

Alle ingrediënten voor een complete en gevarieerde warming-up
Het programma rekent af met het saaie rondjes lopen en statische rekken dat velen nu nog als warming-up zien. De oefeningen van het programma bestaan uit motorische- en hockeyvaardigheden en hanteren onder anderen de thema’s behendigheid, stabiliteit, flexibiliteit, snelheid en kracht. Toegesneden op de verschillende leeftijdscategorieën en de daarbij behorende leeftijdskenmerken. Ze zijn niet alleen goed om je lichaam en geest voor te bereiden op een training of wedstrijd, maar ook leuk om te doen.

Je vindt de losse oefeningen en complete warming-up programma’s op www.hockey.warming-up.nl en in de app die je gratis kunt downloaden via de App Store en Google Play.

Aanpak introductie warming-up programma HC Breda
Na de eerste kennismaking met het programma tijdens een door de KNHB georganiseerde informatieavond, zijn de aan de club verbonden fysiotherapeuten de oefeningen in gaan zetten bij de revalidatie van geblesseerde spelers. De club thema avond over het programma die later op de club werd georganiseerd, heeft vervolgens het draagvlak gecreëerd om het programma clubbreed uit te rollen. Niet in de laatste plaats om het uit de pan rijzende aantal overbelastingsblessures bij de jeugd terug te dringen.

The proof of the pudding is in the eating
De medische commissie heeft allereerst de trainers van de lijnelftallen bij elkaar geroepen. Tijdens deze sessie zijn zij nader geïnformeerd over het belang en de noodzaak van het programma. Daarna zijn alle andere jeugdtrainers aan de beurt. Zij gaan zelf een volledige warming-up draaien om aan den lijve te ondervinden wat het effect is van een goede warming-up: ‘The proof of the pudding is in the eating!’ Bovendien zullen ze merken dat een gevarieerde warming-up ook erg leuk is.

Omdat je echt merkt dat o.a. de core stability verbetert en de spelers de gevarieerde oefeningen enthousiast ontvangen blijven de trainers het programma gebruiken. Een positief punt is dat de trainers onderling ook ervaringen uitwisselen.

Medische commissie houdt trainers betrokken
De medische commissie blijft contact houden met alle trainers om hen betrokken te houden en organiseert, indien nodig, intern een extra scholingsavond. Aan het begin van het seizoen zorgt de commissie er ook voor dat alle nieuwe trainers/coaches geïnformeerd (en ervaren) worden over het warming-up programma.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina