HC Kromme Rijn zet zich extra in voor jongens

Op weg naar minder scheefgroei

Inleiding

HC Kromme Rijn is een jonge hockeyclub (sinds 2012) die letterlijk en figuurlijk midden in de Bunnikse samenleving staat. Zoals zoveel hockeyclubs trekt HC Kromme Rijn meer meisjes dan jongens. Deze scheefgroei is door de jaren heen groter geworden door het vertrek van hockeyende jongens naar andere sporten of omliggende clubs. Jongens voelden zich blijkbaar minder thuis op de club. En dat strookt niet met het uitgangspunt van de vereniging dat zij er voor iedereen wil zijn: jong, oud, meisjes én jongens. Bovendien stelt de scheefgroei de club voor het praktische probleem dat jongens niet op het juiste niveau ingedeeld kunnen worden. Daar zijn simpelweg te weinig teams voor. Rond het vijfjarig bestaan werd duidelijk dat deze problematiek niet uit zichzelf zou veranderen. Vanaf dat moment is HC Kromme Rijn met succes de uitdaging aangegaan om jongens een welkome en zichtbare plek binnen de vereniging te geven.

Resultaten

• Behoud van meer jongens dan voorgaande jaren
• Het aanstellen van een coördinator jongens in het TC-team
• Winterlidmaatschap voor voetballende of een andere sport beoefenende jongens
• Intensief contact tussen bestuur en de jongens uit de jeugdteams

Aanpak

Open trainingen
De omslag van een jonge, beginnende club naar een meer volwassen vereniging, rond het vijfjarig bestaan van HC Kromme Rijn, is ook het moment waarop er serieus gekeken is naar de scheefgroei tussen aantallen meisjes en jongens op de club. Het houden van open trainingen is een eerste actie geweest om meer jongens te werven. Jongens die al lid waren van de club zijn uitgenodigd om vriendjes mee te nemen naar de trainingen. En ook jongens zonder band met de club zijn via sociale evenementen in het dorp attent gemaakt op de mogelijkheid kennis te maken met de hockeyclub. Heel veel nieuwe aanwas heeft dat niet opgeleverd. Belangrijker was het dan ook om de jongens die lid waren van de club te behouden.

TC-coördinator jongens
Onder het motto ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’ is in het seizoen 2018-2019 een coördinator jongens binnen de technische commissie aangesteld. Een van de taken van deze coördinator jongens is het creëren van een thuisklimaat voor jongens binnen de club. Door de aanstelling van de coördinator jongens heeft HC Kromme Rijn continue alertheid op het thema scheefgroei binnen de club geborgd.

Winterlidmaatschap: alleen zaalcompetitie spelen
Vrij snel na de oprichting van HC Kromme Rijn heeft een aantal jongens afscheid genomen van de club om weer te gaan voetballen. Deze groep jongens is in de winter van 2018 benaderd voor een winterlidmaatschap. Veel jongens willen ook ’s winters, wanneer het voetbal doorgaans stilligt, sporten. Het zaalhockey biedt dan uitkomst. Het snelle spel en de mogelijkheid om in de winter fanatiek door te trainen spreekt jongens aan. Afgelopen zaalseizoen leverde dat één extra jongensteam op dat, als kroon op het werk, ook nog eens kampioen werd.

Intensief contact bestuur-jongensteams
De kern van de set maatregelen die HC Kromme Rijn heeft genomen is het intensieve contact met de jongens vanuit bestuur, trainers en coaches over het welbevinden binnen het team. Wanneer via de jongens, ouders, coaches of andere betrokkenen duidelijk wordt dat het team onderling niet zo lekker draait als aan de buitenkant lijkt, gaat de coördinator jongens een groepsgesprek met het team aan. Afgelopen seizoen is dat eenmaal gebeurd. De jongens is gevraagd om individueel op een flipover antwoord te geven op een aantal vragen die meer inzicht moesten bieden in wat het hockeyen bij HC Kromme Rijn leuk(er) maakt. De antwoorden bleken verrassend realistisch: veel hockeyen, goede trainers en het leuk hebben met elkaar. Door het niveauverschil binnen het team is dat laatste gedurende het seizoen onder druk komen te staan. Dat is vervolgens in een groepsgesprek (onder leiding van een gespreksleider) met elkaar besproken. Ook heeft het bestuur ruimhartige mogelijkheden geboden om initiatieven van de jongens te realiseren, zoals een eigen toernooi organiseren en vader-zoonwedstrijden spelen en tegen Heren 1 hockeyen.

HC Kromme Rijn heeft het afgelopen jaar minder jongens zien vertrekken dan de jaren ervoor. Voor de club een teken dat de verschillende initiatieven hun vruchten afwerpen. Een volgende stap is om te kijken hoe de maatregelen uitgebouwd kunnen worden, zodat er voorzichtig gedacht kan worden aan de uitbreiding van het aantal jongens op de club.

Bekijk alle best practices

Downloads


Deel deze pagina