HC Scoop werkt mee aan initiatief dat mensen met hulpvraag sport in de wijk aanbiedt

Colla Breuers, oud-voorzitter HC Scoop: ‘Bij de hockeyclinics gaat het vooral om plezier maken en lekker bewegen.’

Inleiding

Toen HC Scoop drie jaar geleden bij de gemeente aanklopte voor een nieuw waterveld, kwam deze met een wedervraag: ‘En wat doet Scoop voor haar omgeving?’ Niet zo veel, moest de club bekennen. Daar is inmiddels verandering in gekomen. In samenwerking met verschillende andere partijen heeft Scoop meegewerkt aan de ontwikkeling van het BOSS-park, een plek om te bewegen en ontmoeten door sport en spel in Sittard-Oost. Bovendien organiseert Scoop sinds 2013 hockeyclinics voor mensen met een hulpvraag op het Marc Lammers Plaza in het park.

Resultaten

  • HC Scoop geeft invulling aan maatschappelijke rol in de wijk.
  • Heel veel voldoening bij trainers en deelnemers.
  • Regelmatig aanbod hockeyclinic in de wijk voor mensen met een hulpvraag.
  • Goed bezochte G-hockey training op de eigen velden.
  • Mogelijk goede basis voor eigen G-hockeyelftal op HC Scoop.
  • Veel goodwill gekweekt bij de gemeente.
  • Betrokkenheid bij BOSS-park helpt bij ledenwerving voor reguliere hockeyelftallen.

Aanpak

Meedenken over invulling BOSS-park
Ruim twee jaar geleden stak een aantal wijkbewoners van Sittard-Oost de koppen bij elkaar om een niet-gebruikt voetbalveld om te dopen tot een beweegplek voor jong en oud. Toen Colla Breuers, destijds voorzitter van HC Scoop, van dit initiatief hoorde, is hij namens de club mee gaan denken met de wijkraad. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een actieve betrokkenheid van de hockeyclub bij de ontwikkeling van het BOSS-park, een plek om te Bewegen en Ontmoeten door Sport en Spel.

Nauwe samenwerking met andere organisaties
HC Scoop, OZO doe ik mee (Organiseren Zonder Organisatie) en Stichting het BOSS-park vormen een alliantie in het kader van het programma De kracht van Sport van het Oranje Fonds. Doel van dit programma is om buurtbewoners, met of zonder hulpvraag, aan het sporten te krijgen. Om dit te realiseren hebben de partners ondermeer een sportcarrousel opgezet waarbij hockey-, voetbal-, basketbal- en tennisclinics in het BOSS-park worden aangeboden.

Het gaat vooral om plezier maken
Scoop verzorgt de hockey-clinics op het Marc Lammers plaza en OZO regelt hiervoor de deelnemers. Deze komen uit verschillende zorginstellingen in de omgeving. OZO is een netwerkorganisatie die arrangementen organiseert voor mensen met een hulpvraag. Tijdens de clinics gaat het vooral om plezier maken omdat de beperkingen van de deelnemers (zowel geestelijk als lichamelijk) heel divers zijn en écht hockeyen moeilijk maken.

Ontzettend leuk om te doen
Colla Breuers, de initiatiefnemer en hoofdtrainer tijdens de clinics, heeft geen specifieke opleiding, maar heeft al doende leren werken met deze bijzondere groep mensen. Je moet er vooral lol in hebben, bovendien is er ook altijd begeleiding bij van de zorginstelling. Daarnaast krijgt Colla inmiddels ondersteuning van een paar enthousiaste trainers van de club. Geen overbodige luxe gezien het aantal deelnemers: gemiddeld zo’n 15 man in de leeftijd van 25 tot 40 jaar.

Een eigen G-hockey team?
Gezien het grote succes van de clinics heeft HC Scoop besloten ook zelf G-hockey te gaan aanbieden. Om de 2 weken is er een training op de velden van de club. Drie trainers hebben zich gecommitteerd om deze trainingen gedurende het komend seizoen te geven. Na afloop van deze periode gaat de club kijken of er met een team aan de G-hockey competitie kan worden deelgenomen.

Bijkomend voordeel: ledenwerving via BOSS-park
Maatschappelijk initiatief heeft niet als doel, maar kan wel helpen bij de werving van nieuwe leden voor de reguliere elftallen. Zo organiseerde Fortuna Sittard een ‘sport doedag’ in het park. Vanwege de populariteit van de voetbalclub kwamen er heel veel kinderen op af. Uiteindelijk hebben zo’n 150 kinderen tijdens deze dag via de door HC Scoop georganiseerde clinics kennisgemaakt met hockey. Een fantastische manier om leden te werven, zeker omdat de ouders van de kinderen er ook bij waren.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina