HMHC bindt leden met interne GOudhockeycompetitie op zondag

Inleiding

De Hilversumse Mixed Hockey Club (HMHC) is een familieclub met een grote jeugdafdeling en een veel kleinere groep senioren en veteranen. Hierdoor worden de velden op zondag niet optimaal benut en is het rustig in het clubhuis. Daar kwam 10 jaar geleden verandering in met GOudhockey.

GOudhockey is afgeleid van Gooische Oudhockeyers. En dat dekt precies de lading: GOudhockey is voor iedereen uit het Gooi die vroeger gehockeyd heeft, maar geen wekelijkse verplichting op het veld meer wilt. Dit succesvolle initiatief zorgt voor gezelligheid op zondag en levert de club veel op: inmiddels zijn er 240 actieve GOudhockeyers.

Resultaten

  • Extra inkomsten uit de afdracht per deelnemer en de extra baromzet.
  • Op zondagen is er van 15:00 tot 18:30 een gezellige drukte waar het eerder vrij rustig was.
  • GOudhockeyers melden zich als vrijwilliger aan voor functies binnen HMHC.
  • Door GOudhockey blijven leden bij de club hockeyen, waar ze anders zouden stoppen.
  • Er stappen teams over van GOudhockey naar de reguliere competities.

Aanpak

GOudhockeyers spelen eens in de 2 à 3 weken een wedstrijdje op HMHC. Ze spelen altijd om 16:00 uur en altijd thuis. Alle 5 velden zijn dan gevuld met 20 teams, die wedstrijden van 2 keer 30 minuten spelen. Er wordt 7 tegen 7 op een half hockeyveld met klapgoaltjes gespeeld, zonder keepers of scheidsrechters. Strafcorners zijn er niet en alleen flatsen en pushen is toegestaan.

Fairplay is een belangrijk uitgangspunt van GOudhockey. Het doel is om op een sportieve manier een wedstrijdje met vriendenteams te spelen op zondagmiddag, waarbij het plezier voorop staat.

Gelijk met competitiekalender

GOudhockey haakt aan op het reguliere hockeyseizoen. Zo is er het weekend voor de start van de competitie een openingstoernooi op de club. Alle deelnemers vinden de wedstrijdschema’s en standen in de app. Daarin geven ze ook de standen door. De opzet is professioneel en serieus – de commissie zit er bovenop.

Trimhockey en reguliere competitie

Bij HMHC zijn volledige teams van GOudhockey naar de reguliere competitie ingestroomd. Ook andersom heeft dit plaatsgevonden. Verder ziet de club ook veel GOudhockeyers meetrainen met trimhockey. De 3 verschillende disciplines staan naast elkaar en vullen elkaar op die manier goed aan.

Daarom zijn er ook lidmaatschapscombi’s, zoals de mogelijkheid om 5 wedstrijden speelgerechtigd te zijn voor competitiewedstrijden. Of door GOudhockey te combineren met Trimhockey.

Werving nieuwe GOudhockeyers

Het is een uitdaging om nieuwe aanwas te werven, want de originele groep Gooise Oudhockeyers wordt steeds ouder. Daarom werft HMHC via de spelers en trimhockeyers nieuwe deelnemers. Iedereen die speelt, is namelijk ook ambassadeur van GOudhockey. De communicatiecommissie is hier in het clubblad en online actief mee.

Ook probeert HMHC om ouders van jeugdleden aan het hockeyen te krijgen. Via open dagen en informatieavonden maken zij kennis met de club. Dit zijn ook ouders die nooit hebben gehockeyd. Zij krijgen een hockeystick in de handen en leren de basis van hockey. Zij kunnen op elk niveau instromen: seniorenhockey, trimhockey of GOudhockey. Zo biedt HMHC voor ieder wat wils.

Waarom is het zo’n succes?

Een initiatief zoals GOudhockey past in de moderne tijd. De combi van hockey en gezelligheid is de gouden formule. En het is een goede methode om leden vast te houden. Er is een grote groep spelers die niet elke week wil spelen, zoals jonge vaders en moeders. Voor hun is het perfect om die periode te overbruggen. Zo blijven ze toch verbonden aan de club. HMHC ziet GOudhockeyers later ook terugkeren naar gewoon hockey.

Tips voor andere clubs

Werk met een vaste dag en tijdstip. Dat vindt iedereen prettig. En maak er een competitie van. Dan wordt het echt wat: mensen willen graag presteren. Vertel alle nieuwe spelers en teams die vanuit de reguliere competitie instromen hoe het precies werkt. Dat het geen gewone competitie is, dat Fairplay bovenaan staat. Ten slotte zijn de Goudhockeyteams vrij groot. Hoewel er maar 7 op het veld staan, is een team van 15 niet ongebruikelijke. Dit werkt juist goed: het verplichte, de druk, die haal je er op die manier een beetje af.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina