HockeyBoys: Zaterdag voetbalcompetitie, zondag hockey op SCHC

Dirk van Dam, Bestuurslid SCHC : ‘Met HockeyBoys proberen we jongens die al op voetbal zitten enthousiast te maken voor hockey.’

Inleiding

In de zoektocht naar jongens komen SCHC en HockeyWerkt met een nieuw initiatief: de HockeyBoys. Hockeyboys is bestemd voor jongens tussen de 6 en 12 jaar die nog niet precies weten wat voor sport ze nu echt leuk vinden. Om daar achter te komen kunnen ze op zondagmorgen meedoen met een uitdagende hockeytraining op SCHC. Terwijl ze op zaterdag gewoon kunnen blijven voetballen of een andere (team)sport kunnen doen. De bedoeling is om uiteindelijk meer jongens aan de hockeysport en SCHC te binden.

Resultaten

  • Ontwikkeling nieuw concept voor benadering nieuwe leeftijdscategorie jongens
  • 15 jongens/potentiële leden worden enthousiast gemaakt voor hockey

Aanpak

HockeyBoys richt zich op jongens van 8 tot 12
Net als in de rest van Nederland knalt het jeugdhockey bij SCHC uit z’n voegen maar is de verhouding jongens-meisjes behoorlijk zoek. Aan de basis wordt er al van alles gedaan om kinderen zo vroeg mogelijk aan het hockey te binden, bijvoorbeeld met Kabouterhockey. Voor de leeftijdscategorie van 6 tot 12 was er nog niets. Met HockeyBoys richten SCHC en HockeyWerkt zich specifiek op deze groep.

Vooral wedstrijdvormen
Voor 100 euro krijgen de jongens 10 trainingen op de zondagmorgen. SCHC stelt het veld beschikbaar en HockeyWerkt regelt de trainers en alle andere zaken. De trainingen bestaan voornamelijk uit spel- en wedstrijdgerichte oefeningen, het aanleren van een perfecte techniek is voorlopig minder relevant. Veel jongens zitten namelijk al op voetbal en zijn competitie gewend. Om ze uit te dagen hebben ze die competitie en wedstrijdvormen nodig, ze moeten lekker kunnen ‘ravotten’. Hoe je een bal met je puntje dood legt, is minder relevant.

Start met kleine groep
Aan de start van de HockeyBoys is niet al te veel ruchtbaarheid gegeven om de groep overzichtelijk te houden. Zo kan er rustig gekeken worden wat een ideale invulling van de trainingen is. Inmiddels doen er zo’n 15 jongens mee. Om te grote fysieke verschillen te voorkomen, trainen ze vooralsnog in twee groepen: een groep van 8 tot 10 jaar en een groep van 10 tot 12 jaar. De eerste reacties van de jongens zijn erg positief.

NB. Deelname aan HockeyBoys geeft geen voorrang op de wachtlijst bij SCHC.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina