HV Dorsteti werft jaarlijks nieuwe jeugdleden met knotshockeytoernooi

In Wijk bij Duurstede is het een traditie geworden: het knotshockeytoernooi bij HV Dorsteti in september. Met dit toernooi laat de vereniging kinderen laagdrempelig kennismaken met hockey. En zo werven ze elk jaar succesvol nieuwe jeugdleden.

Inleiding

Sinds 2011 organiseert HV Dorsteti een knotshockeytoernooi voor kinderen uit de groepen 3, 4 en 5 van de plaatselijke basisscholen. Elk jaar doen er meer dan 600 kinderen uit Wijk bij Duurstede en omgeving mee. Dit zorgt ervoor dat de club voldoende nieuwe jeugdleden trekt, ondanks de sterke vergrijzing in de regio.

Resultaten

  • Elk jaar stromen er tussen de 10 en 20 nieuwe jeugdleden in door het toernooi.
  • 600 kinderen krijgen gratis een leuke, sportieve dag aangeboden.
  • De vereniging legt het eerste contact met ouders van de kinderen over o.a. trimhockey.
  • Sterke verbinding met de lokale gemeenschap, zoals basisscholen en sponsors.
  • De vereniging vervult haar maatschappelijke rol door kinderen te stimuleren om te sporten.

Wat is Knotshockey?

Knotshockey wordt gespeeld met hockeysticks van schuim en een zachte bal. Teams spelen 6 tegen 6 zonder vaste keeper op 1/8 of 1/10 hockeyveld. Lage oefendoeltjes of pionnen vormen de doelen en elk team bestaat uit 7 tot 10 kinderen.

In Dorsteti’s toernooi hockeyt elke groep 4 à 5 wedstrijden van een kwartier. In totaal zijn dat 180 wedstrijden, die ze spelen in 9 sessies op 20 velden. Een van de deelnemende basisscholen levert de scheidsrechters – kinderen uit groep 8. Dit werkt makkelijker dan de eerste jaren van het toernooi, toen 40 ouders van kinderen vrijwillig floten.

Aanpak

Met zo’n 600 kinderen, 80 teams, 50 scheidsrechters, EHBO en een stuk of 10 vrijwilligers is een strakke organisatie noodzakelijk. Daarom zijn er kartrekkers nodig, die veel tijd erin willen steken. Contact zoeken en onderhouden met sponsors en scholen, een schema maken en een strak draaiboek creëren. Want het toernooi duurt maar een dagdeel: de eerste wedstrijden starten om 9 uur, om 12 uur is het afgelopen.

In het draaiboek staat alles duidelijk genoteerd, zodat Dorsteti niet voor verrassingen komt te staan:

  • Tijdschema van minuut tot minuut
  • Opbouw activiteiten – locatie van de materialen
  • Briefing vrijwilligers
  • Scheidsrechtersinstructie
  • Plan bij goed én bij slecht weer

Meer dan alleen hockey

Het knotshockeytoernooi is eigenlijk een kinderfestival. Want behalve wedstrijden spelen, vermaken de kinderen zich ook met een goochelaar en 2 luchtkussens. De goochelshow was er ook om kinderen een rustpunt te geven, omdat zij de hele ochtend flink actief zijn. En na afloop krijgen de kinderen een ijsje, appel en drinken. En dat is allemaal gesponsord.

Sponsoring maakt het een succes

Het evenement wordt gesponsord door Fruitbedrijf Vernooij, Arte Viva, ’t Veerhuis, De Readshop, AH, Rabo en de gemeente Wijk bij Duurstede. Alles is gesubsidieerd door sponsors: de aanschaf van sticks en ballen, huur van het springkussen en het lekkers voor de kinderen. Zo komen de totale kosten voor het knotshockeytoernooi, inclusief fluitjes en EHBO, uit op minder dan 200 euro.

Naast dit toernooi organiseert Dorsteti sinds 2008 ook jaarlijks een knotshockey-verwendag. Hierin beleven mensen met een beperking een unieke dag met sport, spel, een clown, swingband en na afloop pannenkoeken.

Ook voor andere verenigingen

Volgens organisator Rob Marcus is knotshockey de makkelijkste manier om kinderen met hockey in aanraking te laten komen. “Bij Dorsteti levert het echt wat op. En de kinderen hebben een leuke dag.’ Kortom: een echte win-win situatie!

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina