Iedere scheidsrechter fluit goed!

Inleiding

Een zaterdagmiddag in april 2014. Een vol programma op M.H.C. MEP. Veel enthousiaste spelers en coaches. Betrokken ouders langs de lijn. Gelukkig net voldoende – vaak ietwat nerveuze – scheidsrechters. Mooie en spannende wedstrijden. En door het zonnetje, een lekkere temperatuur. Alle ingrediënten voor een perfecte hockeydag!

Die middag werd met een kater afgesloten. Een jeugdspeler had het veld huilend verlaten. Tijdens het fluiten van een D-elftal kreeg ze continue commentaar op haar beslissingen. Dit was helaas niet het eerste incident waarbij een jeugdige scheidsrechter het zwaar te verduren heeft gehad.

Het besluit dat dit zo niet langer verder kon was snel genomen. Er werd door het bestuur een bestuursfunctie voor scheidsrechters gecreëerd die vervolgens onder leiding van Lian Langerwerf een commissie arbitrage vormde met enkele enthousiaste ouders, Han Swinkels, Désirée van Diessen, Claudine van Ham, Frank Maas en een aan de club verbonden bondsscheidsrechter, Pim van Loon. Het doel: meer en kwalitatief betere scheidsrechters opleiden en meer respect voor de scheidsrechters creëren.

Resultaten

De commissie heeft in vier jaar tijd uitzonderlijke resultaten neergezet. Er is een duidelijk arbitragebeleid. Nadat iedereen vanaf de B-jeugd zijn kaart moest gaan halen zijn we nu ook de C-jeugd al aan het opleiden. Ieder jaar worden zo’n 75 club en vier CS+ scheidsrechters opgeleid. Iedere zaterdag staan vanaf de E6-tallen twee gediplomeerde scheidsrechters alle wedstrijden te fluiten. Daarnaast is er een speciale begeleiding (zo’n vijf personen) voor de jeugdscheidsrechters aanwezig die de scheidsrechters positief beoordelen en bijsturen op verbeterpunten. En alle scheidsrechters fluiten in duidelijk herkenbare kleding met een eigen sponsor.

Wat hebben we bereikt?

  • 480 clubscheidsrechters (op 850 leden) die stevig in hun schoenen staan en zich veilig en gesteund voelen.
  • 8 CS+ scheidsrechters opgeleid en 8 in opleiding die de wedstrijden van de 1e teams begeleiden.
  • Iedere week alle wedstrijden vanaf de E6-tallen onder begeleiding van twee gecertificeerde scheidsrechters.
  • Duidelijk herkenbare scheidsrechterskleding voor verschillende weertypen.
  • Ook leden die stoppen met hockey blijven aan de club verbonden als scheidsrechter!
  • Veel meer respect voor scheidsrechters bij spelers, coaches en ouders. En ook steeds vaker ongevraagd complimenten van tegenstanders voor de professionele begeleiding van de wedstrijd.
  • Het wekelijks inplannen van scheidsrechters op basis van het speelniveau van het team en het niveau van de scheidsrechters op alle wedstrijden vanaf de E6-tallen.
  • Begeleiding van jeugd- en CS+ scheidsrechters in opleiding. Vooraf doorspreken van de belangrijkste verwachtingen. Indien nodig een korte evaluatie/aanwijzingen tijdens de rust. En een evaluatie na de wedstrijd: wat waren de eigen ervaringen van de scheidsrechter, wat ging goed, wat kon beter.
  • Opleiden van zo’n 75 clubscheidsrechters per jaar en vier CS+ scheidsrechters per jaar. Inmiddels heeft de club 480 scheidsrechters (op 850 leden). Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de e-learning en worden workshops georganiseerd.
  • Een duidelijk arbitrage beleid waarbij het uitgangspunt is dat alle senioren en jeugdspelers vanaf de C-lijn hun scheidsrechterskaart behalen en minimaal 2 wedstrijden per seizoen fluiten op veld als in de zaal (de meesten fluiten gemiddeld vijf wedstrijden per seizoen).

Aanpak

Het arbitragebeleid en het plan van aanpak is binnen enkele maanden neergezet. In het eerste jaar is begonnen met het opleiden van alle senioren en A en B spelers, clubscheidsrechter, en het goed neerzetten van de begeleiding. In het tweede jaar is men gestart met opleiden van CS+ scheidsrechters, indelen op niveau en inmiddels zijn ook alle C spelers opgeleid.

Inmiddels is bij M.H.C. MEP een grote groep van  enthousiaste scheidsrechters. Deze groep bestaat uit alle leden vanaf de C-jeugd die hun kaart moeten halen maar ook van vrijwillige enthousiaste ouders die wel of niet gehockeyd hebben. Er is veel meer respect voor spelers, coaches en ouders ontstaan. Zowel vanuit M.H.C. MEP maar ook vanuit de vele clubs die wekelijks op bezoek komen. Het vasthouden van deze kwaliteit en iedere bestuursvergadering dit op de agenda te hebben staan creëert de juiste flow en zorg voor elkaar.

Tevens hebben we een poster gemaakt die op de wedstrijdtafel staat en als visitekaartje mee wordt gegeven aan de teams.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina