‘Ik moedig aan!’ – Positiviteit op en rond het veld laat onze kinderen groeien!

Inleiding

Hoe het begon
In het najaar van 2015 stonden twee ouders langs het veld. Beiden waren van mening dat positiviteit op en rond het veld bijdraagt aan het zelfvertrouwen en de sociale ontwikkeling van kinderen (en vrijwilligers). Daar mocht best meer aandacht voor komen. Ook de lokale Rabobank vond dit een goed idee en gaf een ‘aanmoedigingsbedrag’ om het idee om te zetten in een project. ‘Ik moedig aan!’ was geboren. In de loop van 2016 is het project verder uitgewerkt met steun van het bestuur, sponsoren en betrokken ouders. In 2017 gaf de burgemeester van Meppel het startsein voor ons project.

De kern
Elk kind moet met veel plezier kunnen hockeyen in een veilige omgeving waarin het zelfvertrouwen krijgt door positieve aandacht. Hiervoor dient positiviteit verankerd te worden in de clubcultuur.

Resultaten

We merken dat iedereen zich meer bewust is van zijn gedrag en dat dit leidt tot gedragsverandering bij kinderen en ouders. Bovendien krijgen we complimenten (van ouders) van gastclubs. Ook kunnen onze jongste spelers uitleggen wat we bedoelen met het logo op hun rug bleek onlangs tijdens een thuiswedstrijd. Een speler van de tegenpartij vroeg zich af waarom onze spelers niet op elkaar mopperen. Waarop onze speler op zijn rug wijst en uitlegt wat ‘Ik moedig aan!’ voor hem betekent. Waarop het gastspelertje vraagt of hij alsjeblieft bij MHV mag komen spelen.
Ook bij onze trimhockeyers zien we dat spelers van een andere club overkomen op het moment dat ze een toernooitje hebben gespeeld tegen onze trimhockeyers vanwege de positieve bejegening.

Jouw club?
Is ‘Ik moedig aan!’ iets voor jouw club en wil je meer weten? Neem dan contact op met bestuur van MHV via bestuur@meppelerhv.nl.

Aanpak

Om positiviteit in de cultuur van de club te verankeren duurt het project een aantal jaren. Iedere seizoenshelft wordt met een nieuw thema gewerkt waarbij we de focus leggen op de jongste jeugd en hun ouders. We kennen de volgende thema’s:
• De supporter;
• De vrijwilliger;
• De scheidsrechter en speelbegeleiders;
• De sp(e)elregels;
• Ken je club.

Alle leden en hun ouders hebben een nieuwjaarskaart ontvangen waarin we op een positieve manier aandacht hebben gevraagd voor “Ik moedig aan!”. Verder worden de supporters, ouders, coaches en spelbegeleiders op een positieve en uitnodigende manier gewezen op hun rol op en rond het veld. Ook organiseren we supporter cafés en bieden we op de speeltijden van de jongste jeugd koffie aan aan de ouders met een compliment naar aanleiding waarvan we met hen in gesprek gaan.
Bovendien wordt het project bij iedere relevante bijeenkomst vanuit MHV toegelicht.
Er is op speeldagen altijd iemand van het bestuur of de technische commissie herkenbaar aanwezig. Indien nodig gaat deze persoon het gesprek aan met mensen die ongewenst gedrag vertonen. Ook kunnen de spelbegeleiders, ouders en scheidsrechters, indien nodig, een beroep doen op deze persoon. Ter bewustwording houden we regelmatig kleedkamer gesprekken met de teams over dit onderwerp en we gaan dan met de ideeën aan de slag. Het project is modulair en schaalbaar van opzet zodat het toepasbaar is bij elke sportvereniging. Sponsoren kunnen ervoor kiezen om per module te sponsoren of een structurele bijdrage te leveren.

De sponsoren
“Ik moedig aan!” kan niet bestaan zonder sponsoren. Met hulp van de sponsoren hebben we ervoor gezorgd dat het project niet alleen kan worden ingebed in de cultuur maar ook duidelijk zichtbaar is met een aansprekend logo. Denk hierbij aan bedrukte koffiebekertjes met ludieke uitspraken, complimentenkaarten, banners, een reclamedoek, hesjes van de scheidsrechters, een grote raamsticker en een groot logo op de rugzijde van de shirts van onze jongste spelers.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina