Interne Sevens competitie bij HC Rotterdam

Inleiding

In 2013 begon de interne Sevens competitie voor 35+’ers bij Hockey Club Rotterdam. De competitie ontstond uit de behoefte om senioren op een laagdrempelige manier te voorzien in hockey. De vereniging zag hockeyers afhaken die de zondagcompetitie niet konden volhouden in combinatie met bijvoorbeeld het gezinsleven. Maar ze wilde ook iets extra’s bieden om nieuwe leden te werven.

Logo Sevens Rotterdam

De Sevens competitie werd opgericht om:

  • Uitstromende leden te behouden;
  • Oud-leden uit de buurt terug te laten keren;
  • Vaders en moeders van jeugdleden die vroeger hockeyden te binden;
  • Senioren die competitie spelen ook op vrijdagavond een balletje te laten slaan.

Resultaten

Vanaf de start is de Sevens competitie goed gaan lopen. Het begon met 4 teams, dat door de jaren explosief is gegroeid naar 8 herenteams en 16 damesteams. Er is nu weinig ruimte om nog meer uit te breiden. Er doen ruim 300 leden mee, die elke speelavond 7 velden nodig hebben. Dat zit aardig vol.

Sevens is voor veel deelnemers sporten, maar ook gezelligheid. Een aantal spelers komt alleen hockeyen, maar het drankje achteraf is zeker een extraatje. De Sevens commissie krijgt aan het begin van het seizoen een gezond budget om aan de bar te besteden. Zo helpt Rotterdam de gezelligheid een handje.

Niet in plaats van reguliere competitie

Hockeyers die aansluiten bij Sevens, kiezen dit niet in plaats van de reguliere competitie. Rotterdam merkt dat mensen die Sevens spelen daar namelijk geen tijd meer voor hebben. Sterker nog: competitiespelers doen ook mee aan Sevens. Dit komt door de laagdrempeligheid. Er zijn per seizoenshelft 7 speelavonden. En elke 2 weken op vrijdagavond spelen, werkt goed voor een groep die anders waarschijnlijk niet meer zou hockeyen.

Complex Hockeyclub Rotterdam

Aanpak

Bij Sevens speel je 2 wedstrijden van 30 minuten op een half veld. Je speelt 7 tegen 7, zonder keepers en scheidsrechters. Er zijn geen strafcorners; een overtreding in de cirkel betekent buiten de cirkel een vrije bal nemen. En alleen flatsen en pushen is toegestaan als pass in het veld.

Teams bestaan uit minstens 10 man. De meeste teams hebben 12, 13 of 14 leden, om door te wisselen. Want in de praktijk komt het voor dat niet alle leden van een team er zijn. Alle teams zitten in 1 poule. Dat betekent dat er soms een groot niveauverschil is, maar zo voorkom je extra regels rondom promotie en degradatie. Wel wordt de competitie bijgehouden. De kampioen van de competitie wordt aan het eind van het seizoen met eer en bier overladen: iedereen speelt om de eer en de gezelligheid.

Tips voor andere verenigingen

Wil je starten met een interne Sevens competitie? Kijk eerst of er behoefte voor is. Rotterdam is een grote club, met een flinke pool van mensen. Dat is een grote vijver om uit te vissen. En als je de stap gaat zetten, begin dan enthousiast. Maak veel geluid in de buurt en de regio, bijvoorbeeld met flyers als ‘nooit meer een kater op maandag’. Zorg ook voor een betrokken Sevens commissie met dames en heren. Zeker in het begin zijn een aantal kartrekkers nodig, om de binding goed te houden.

Houd het laagdrempelig voor de hockeyers, maar stem alles strak af met de club. Claim de velden op de vrijdagen en zorg niet voor teveel vrijheid, blijheid. Hoewel het geen officiële competitie is, moet je het strak communiceren en ruim van tevoren plannen.

Bind de captains van de teams kort aan de Sevens commissie, bijvoorbeeld met een eigen WhatsApp-groep. Zij moeten een team enthousiasmeren om een seizoen aan te sluiten. Als het eenmaal staat, pluk je er de vruchten van. Iedereen die meedoet met Sevens bij Rotterdam, vindt het direct een goed concept!

Heb je nog vragen, of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met sevens@hcrotterdam.com!

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina