Leren fluiten in de praktijk

Hoe Zwaluwen Utrecht scheidsrechters ondersteunt

Inleiding

Als club stonden we voor de grote uitdaging onze arbitrageopleiding te organiseren en sterk te verbeteren. Onder begeleiding van ervaren scheidsrechters (CS+ en BS) worden in speciale oefenwedstrijden onze scheidsrechters al coachend over de lastige drempels van het fluiten heen geholpen.

Resultaten

Per oefenwedstrijd ca. 14 enthousiaste deelnemers die daarna onder begeleiding competitiewedstrijden zijn gaan fluiten.

Meer ervaren scheidsrechters worden enthousiast en gaan het CS+ traject volgen.

Aanpak

Begeleiding

Voor een scheidsrechter is erkenning en waardering, naast het plezier in arbitrage, een belangrijke motiverende factor.

De ervaringen in de eerste wedstrijden zijn veelal bepalend voor het plezier in het fluiten. Daarom wordt extra aandacht besteed aan de begeleiding in deze fase. Nieuwe scheidsrechters worden zo veel mogelijk samen met ervaren scheidsrechters ingezet, waarbij nadrukkelijk aandacht is voor het niveau van de wedstrijd.

Daarnaast wordt een groep ervaren scheidsrechters geformeerd, waaronder CS+ en Bondscheidsrechters, die de nieuwe fluitisten bij hun eerste wedstrijd(en) begeleiden. Zij doen de voorbereiding en evalueren in de rust en na afloop de sterke en minder sterkte punten van het optreden als scheidsrechter met de betrokkenen.

Bij het begeleiden gaat het er om de nieuwe scheidsrechter zelfvertrouwen te geven en enthousiast te maken voor het fluiten om hem of haar als arbiter voor de toekomst te behouden.

Scheidsrechtersoefenwedstrijden

Voor de beginnende scheidsrechters worden specifieke oefenwedstrijden georganiseerd. Het doel van deze wedstrijden is om de beginnende scheidsrechters in groepsverband ervaring op te laten doen met het fluiten van wedstrijden. Gedurende de wedstrijd fluiten duo’s ca. 10 minuten en wisselen dan met de andere trainees. Waarna zij direct terugkoppeling krijgen en samen met de andere trainees de fluiters observeren en beoordelen. Op deze manier kunnen met ca. 3 begeleiders 14 trainees intensief begeleid worden.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina