Nederlandse Dames Hockey Club ‘De VijfenVijftigPlussers’ houdt veterinnen ook na hun 55-ste op het veld

Nanda Siebers: ‘Door te hockeyen met leeftijdsgenoten blijft het spelletje ook als je ouder wordt leuk en gezellig.’

Inleiding

Anders dan bij de heren veteranen, is er bij de dames tijdens de reguliere veterinnencompetitie geen sprake van leeftijdsdifferentiatie. Het kan dus goed zijn dat je op je 55-ste tegenover een 30-jarige tegenstandster staat. Een kloof van 25 jaar, dat valt niet mee, waardoor veel oudere dames met hockey stoppen en overstappen op bijvoorbeeld golf. Dit, terwijl ze het spelletje eigenlijk nog veel te leuk vinden. NDHC 55+ biedt hen de mogelijkheid hun hockeycarrière onder leeftijdsgenoten voort te zetten. Inclusief alle gezelligheid van dien!

Resultaten

  • De VijfenVijftigPlussers biedt oudere veterinnen de mogelijkheid om hun hockeycarrière te verlengen
  • Ruim 80 dames van 55+ spelen nog regelmatig een hockeywedstrijd
  • Blijvende betrokkenheid, dus ook als vrijwilligster bij reguliere clubs
  • Sportieve gezelligheid tijdens de 22 wedstrijddagen door het jaar heen
  • Deelname aan (internationale, waaronder Europese en Wereldkampioenschappen 60+) toernooien waar oude bekenden elkaar ontmoeten

Aanpak

De oprichting
Aangemoedigd door het succes van de toen al twintig jaar bestaande mannelijke tegenhanger, NHC De Zestigplussers, is NDHC 55+ op 27 november 2008 opgericht. Dat de KNHB dit initiatief toejuicht, blijkt uit het feit dat de club twee maanden later als bijzonder lid werd aangenomen. Nog steeds worden nauwe banden met de hockeybond onderhouden waarmee ook een regeling voor de verzekering is getroffen.

Wie kunnen er lid worden?
Het lidmaatschap van De VijfenVijftigPlussers staat open voor dames van 55 jaar en ouder. En dat geldt vanaf 1 januari van het jaar waarin je 55 wordt. Ter kennismaking kun je één keer meedoen zonder lid te zijn. Gewoon om de sfeer te proeven. Het is eveneens mogelijk om vanaf 53 jaar aspirant-lid te worden. Iedereen is welkom, een specifiek hockeyniveau is niet vereist!

Hoe ziet het wedstrijdschema eruit?
Vanaf september tot begin juli wordt eens in de 2 weken (totaal 22 keer), op dinsdag òf donderdag gespeeld. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen voor de speeldag worden twee of drie wedstrijden van 30 minuten gespeeld. Data en locaties worden ruim van tevoren via de website en de mail bekend gemaakt. Afhankelijk van de club die zijn velden ter beschikking stelt, wordt overal in het land gespeeld. Leden geven per wedstrijd via de e-mail door of zij wel of niet meespelen. Het is niet verplicht om aan iedere wedstrijddag mee te doen.

Beproefd programma wedstrijddag: koffie – hockey – borrel
De ontvangst is met de gebruikelijke koffie en ligt altijd na de ochtendspits. Er wordt daarna weliswaar fanatiek gehockeyd, maar het gaat ook om de gezelligheid. De wedstrijden worden afgesloten met een borrel of drankje. Een mooie gelegenheid om de band met je teamgenoten en tegenstandsters van weleer te onderhouden en versterken. Want door de jaren heen heb je toch een heleboel mensen via het hockey leren kennen. De terugtocht kan (meestal) voor de avondspits worden aangevangen.

Kosten lidmaatschap en wedstrijdkleding

  • Jaarlijkse bijdrage € 60,00 (seizoen 2018-2019).
  • Eenmalig inschrijfgeld € 15,00 waarvoor je twee naambadges ontvangt.
  • Kosten koffie en een drankje na de wedstrijden € 25,00 per seizoen.
  • Aanschaf wedstrijdkleding € 60,00, waarvoor 2 polo’s en 2 paar kousen

Enorm ledenpotentieel
In de beginfase is een groot aantal hockeyverenigingen per brief op de hoogte gesteld van de oprichting van De VijfenVijftigPlussers. Het nieuws is ook via de site van de KNHB verspreid. Samen met mond tot mond reclame heeft dit inmiddels ruim 80 leden opgeleverd. Maar het ledenpotentieel moet veel groter kunnen zijn (mannelijke tegenhanger heeft ruim 350 leden!). Want wie wil er nou niet in een ongedwongen sfeer met leeftijdsgenoten een potje hockeyen en een borreltje drinken?

OPROEP aan hockeybesturen!
Wie eenmaal met hockey is gestopt, is erg moeilijk weer op de velden te krijgen. Het is dus zaak nog actieve, oudere veterinnen tijdig van het bestaan van de VijfenVijftigPlussers op de hoogte te stellen. De dames doen er zelf alles aan, maar kunnen de hulp van de reguliere hockeyclubs goed gebruiken. Daarom willen wij alle hockeybesturen oproepen ons initiatief onder de oudere veterinnen regelmatig te promoten!

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina