Samenwerken aan een duurzaam clubhuis en sportpark

Tanja Vermeer: 'Zij leren van ons, wij van hun en samen komen we tot een duurzaam sportpark'

Inleiding

Hockey club AthenA in Amsterdam Oost stond voor de uitdaging om een nieuw clubhuis te bouwen. Omdat duurzaamheid voorop stond is de club op zoek gegaan naar partijen die hen konden helpen bij het realiseren van een duurzame bouw en inrichting van hun clubhuis. In het gesprek met Stadsdeel Oost van de gemeente Amsterdam bleek dat er een bredere behoefte was aan kennis over duurzaamheid en de inzet van deze kennis voor het gehele sportpark. Zo is contact gezocht met Smart City Amsterdam, waarmee nauw is samengewerkt om de verduurzaming vorm te geven en de opgedane kennis landelijk beschikbaar te stellen voor andere sportverenigingen.

Resultaten

  • De behoefte en overtuiging om de kennis en ervaring breder te delen, heeft geleid tot het initiatief ‘Slimme Sportparken’ in Amsterdam Oost. Via een online platform met een Do it Yourself aanpak kunnen verenigingen informatie vinden over de verduurzaming van vereniging en accommodatie.
  • In Amsterdam Oost heeft ‘Slimme Sportparken’ inmiddels geleid tot energiezuinige en energieopwekkende oplossingen, meer afvalscheiding en het planten van fruitbomen en struiken. Ook is de sociale cohesie tussen sportverenigingen, bewoners en gemeente toegenomen.

Aanpak

Bouw clubhuis AthenA aanleiding initiatief ‘Slimme Sportparken’
In bijgaand filmpje leggen Tanja Vermeer (oud-voorzitter van HC AthenA en voorzitter van stichting Acropolis verantwoordelijk voor de bouw van het clubhuis) en projectmanager Mascha de Haan (stadsdeel Oost Gemeente Amsterdam) uit hoe de bouw van het nieuwe clubhuis van AthenA de aanleiding vormde voor nadere samenwerking met de gemeente en de andere sportclubs in de omgeving en het onstaan van het initiatief ‘Slimme Sportparken’.

Bekijk alle best practices

Downloads


Deel deze pagina