Schammer Zomer Spelen op MHC Leusden

#komnaardeclub

Inleiding

De Olympische Spelen zijn net begonnen, de campagne materialen zijn verstuurd naar de clubs, laat de sportzomer maar beginnen! Om de werving van de jongste jeugd te stimuleren, gooien verschillende verenigingen hun club open deze zomer om optimaal gebruik te maken van de zichtbaarheid die de hockeysport krijgt. MHC Leusden organiseerde een 2-daags zomerkamp voor leden én niet-leden.

Schammer Zomer Spelen

De Schammer Zomer Spelen zijn halverwege mei bedacht. Het bestuur van MHC Leusden zat bij elkaar om antwoord te krijgen op de vraag of er in de zomer nog iets voor hun jongste jeugd georganiseerd kon worden.

‘’Het werd voor hen op een gegeven moment saai om wel te hockeyen, maar geen wedstrijden te kunnen spelen.’’

De Schammer Zomerspelen worden 2 dagen gehouden in de eerste week van de zomervakantie van 9:00-13:00. De keuze voor de eerste week vakantie was snel gemaakt; de eerste drie dagen van die week was er een hockeykamp, de laatste weken van de vakantie zitten al vol met reguliere trainingen.

Samenwerking met buurtcoach en sponsoren

Om van de Schammer Zomer Spelen een zo’n groot mogelijk succes te maken, heeft MHC Leusden het inhoudelijke programma overgelaten aan de buurtsportcoach. In Leusden werkt deze in opdracht van de gemeente met subsidie vanuit het Rijk. De buurtcoaches kennen het aanbod van de sporten, werken pedagogisch verantwoord en kennen veel kinderen uit de buurt al vanuit de BSO of de basisschool. Omdat de buurtcoaches het materiaal, de kennis en de mankracht hebben om een zomerkamp te organiseren, heb je vanuit de club nog maar een aantal enthousiaste vrijwilligers nodig.

‘’Een tweetal mensen vanuit de club om alles te regelen is altijd handig. Daarnaast heb ongeveer 8 vrijwilligers nodig om de spellen te begeleiden, afhankelijk van het aantal kinderen.’’ De vrijwilligers van MHC Leusden zijn afkomstig uit hun eigen B- & A-jeugd.

Neem ook contact op met je sponsoren. Zo is de lokale supermarkt sponsor van MHC Leusden en zorgt voor een gezonde versnapering in de pauze. Maak hier gebruik van, je sponsoren willen vast iets doen!

Leden én niet-leden

Bij de Schammer Zomer Spelen zijn leden van MHC Leusden welkom van de F-, E- en D-jeugd, maar ook niet-leden van deze leeftijden. De oefeningen komen voort uit verschillende sporten. ‘’De spelletjes zijn vooral bedoeld om de kinderen in beweging te houden, maar bij het spelletje honkbal is het bijvoorbeeld de bedoeling om een hockeybal weg te slaan. Zo houd je het hockey element er wel in en hebben ook de niet-leden de eerste ervaring met de hockeysport al gehad.’’

Resultaten

De kinderen zijn erg enthousiast over het Schammer Zomerkamp. De waterspelletjes vallen goed in de smaak, maar ook het samen spelletjes doen wekt veel enthousiasme. De eerste editie van Schammer Zomer Spelen heeft zo’n 75 kinderen aangetrokken, waarvan ongeveer 15 geen lid zijn van de club.

Tips

Zorg voor een goede nazorg. De nieuwe 15 kinderen kun je uitnodigen voor een aantal gratis proeftrainingen aan het begin van het seizoen! Zo maken ze echt kennis met hockey en de vereniging.

Je doet het als club niet alleen. Vraag bij de gemeente of zij gebruik maakt van een buurtsportcoach of combinatiefunctionaris als je deze nog niet kent, zodat je deze bij de activiteit kunt betrekken. Betrek ook het netwerk van je eigen leden, zo kom je verder dan je denkt! Daarnaast is het goed om vanuit de club een of twee eindverantwoordelijken te hebben. Deze hebben het contact met de sponsoren, buurtsportcoach en regelen de inschrijvingen en vrijwilligers. Samen kom je verder dan alleen.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina