Sevens Oost

Hockey voor 30 plussers op maandagavond

Inleiding

In regio Oost is de doordeweekse Veterinnen competitie (bijna) ter ziele. Dit omdat er meer vrouwen zijn gaan werken of de wekelijkse competitie niet konden combineren met hun werk op dinsdagochtend en/of donderdagmiddag. Ook op zondag zagen we de veterinnen en veteranen teams stoppen vanwege tijdgebrek. Jammer, want er blijven voldoende hockeyers over die het leuk vinden om regelmatig een balletje te slaan en een wedstrijd te spelen. Natuurlijk vult het trimhockey een gat, maar wij denken dat Sevens Oost het gat in de markt is! Hierbij spelen teams, bestaande uit 7 spelers (30+), op maandagavond tegen elkaar op een half veld. Clubs kunnen een eigen team opgeven of er kan individueel worden aangemeld. Bij hockeyclub HCHN uit Nijverdal is op maandagavond het kunstgrasveld beschikbaar. Met verschillende hockeyclubs uit de regio hebben we speeldata afgesproken (eens per 3 weken), en spelen we met en tegen elkaar.

Resultaten

Op maandag 10 maart was de eerste speelavond. De cameraman van de lokale TV omroep was aanwezig om beeldmateriaal te schieten voor de uitzending later die week, na 13.50 min. is het item over Sevens Oost in beeld. Voor een hele kleine club (230 leden) als HCHN waren er veel spelers aanwezig: ruim 30! De overige data waren/zijn 31 maart, 14 april, 12 mei en 2 juni.

De spelers worden verdeeld in 2 groepen: (ex) hockeyers en beginners. Iedereen had een wit en een donker gekleurd shirt meegenomen, dus nadat alle sticks op 2 hopen waren gegooid werden er iedere keer 7 sticks uitgehaald om daar een team van te vormen. Beginners hebben in principe nog geen keeper nodig, voor de (ex) hockeyers is dit wel leuker. Wees van tevoren duidelijk naar beginners: ze worden niet ingedeeld bij (ex) hockeyers zodat ze op hun niveau kunnen hockeyen en niet als ‘veldvulling’ erbij staan te kijken.

Ik heb Meisjes B gevraagd om die avonden de wedstrijden te fluiten, dit in het kader van hun maatschappelijke stage. Maar misschien hebben jullie wel enthousiaste vrijwilligers? Wat erg goed werkt is dat de beginners al spelenderwijs de spelregels uitgelegd krijgen door de scheidsrechters.

De beginners hebben inmiddels een extra trainingsavond gehad, dit was op veler verzoek. De (ex) hockeyers lijkt het erg leuk om op bezoek te gaan bij een andere club die dit ook gaat organiseren. Op 12 mei zijn we welkom bij Haackey in Haaksbergen, hockeyclub Zutphen heeft een eigen Sevens Oost op hun club georganiseerd.

 

Aanpak

Allereerst heb ik mijn licht opgestoken bij de KNHB (Andries Versteeg) over wat er geregeld moet worden. Op de site van HC Rotterdam/Sevens meer informatie gelezen over hoe zij het hebben opgezet.

Vervolgens heb ik alle hockeyclubs in de regio een mail gestuurd met het verzoek of er geinteresseerden waren die mee wilden denken over dit concept en dit mee wilden helpen uitwerken.

Tijdens het eerste overleg hebben we het concept uitgewerkt: hoeveel spelers per team – met of zonder keepers – met of zonder scheidsrechters – officiele regels KNHB of aanpassen – kosten per avond – wel/geen lid van hockeyclub – duur wedstrijden – accommodatie – frequentie speelavonden – enz…

Daarna de publiciteit opzoeken: via de nieuwsbrief en de site van de hockeyclubs – persbericht lokale en regionale kranten – bericht met foto’s naar Hockey Weekly – lokale omroep (radio en TV) – flyers neerleggen bij sportzaken – ouders en ex-hockeyers aanspreken – enz.

Social media: Facebook pagina ‘Sevens Oost’ en iedereen die een beetje sportief is 🙂 hiervoor uitnodigen, mySportsplanner.com pagina aanmaken, Sevens Oost Whatsapp groep aanmaken (vraag naar hun mobiele nummers als ze zich aanmelden) en een groepsmail aanmaken.

We hebben afgesproken dat men geen lid hoeft te zijn van een hockeyclub om mee te kunnen/mogen spelen. Je betaalt per avond een bedrag (a 5 euro) aan de organiserende hockeyclub. Hiervoor krijg je 2 consumptie munten en worden er hapjes verzorgd.

Half juni gaan we weer om tafel zitten om te evalueren: zijn er per avond voldoende spelers om te kunnen hockeyen – is er behoefte aan trainingen voor de beginners – welke hockeyclubs kunnen hun kunstgrasveld op maandagavond beschikbaar stellen – hoe zit het met de kosten per avond – vaker een wedstrijdavond dan eens per 3 weken – alleen wedstrijden spelen of eerst een half uur trainen – enz.

 

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina