Succesvolle begeleiding beginnende scheidsrechters

'Life is all about me' ... 'Aandacht' ervaren wij als de basis voor plezier in fluiten.

Inleiding

De meeste B-jeugd heeft al een aantal jaren hockeyervaring opgedaan door training en het spelen van wedstrijden: dat heeft hen gebracht op het niveau waarop ze nu presteren, ongeachte of dat B1 of B28 is. Elke wedstrijd weer zetten de spelers zich in om een zo goed mogelijk teamresultaat te behalen en in veel situaties ondervinden zij daarbij de ondersteunende positieve aanmoedigingen van coaches en het (eigen) publiek. Hoe anders is het plotseling als diezelfde spelers de spelregelcursus hebben gevolgd, uiteraard geslaagd zijn en hun CS-kaart hebben ontvangen en op basis daarvan het gladde, onbekende en soms angst inboezemende pad van scheidsrechter moeten bewandelen? Dan staan ze er alleen voor, kunnen niet rekenen op de compenserende inzet van teamgenoten, ervaren dat het zelfde publiek ook andere geluiden laat horen, om over de spelbeleving van sommige coaches nog maar te zwijgen. Kortom, ongetraind en ongeoefend belanden ze plots in een heel andere wereld en is hockey ineens niet meer het bekende spelletje waarin ze al jaren getraind zijn. Erger nog, er wordt van hen verwacht dat ze in staat zijn om zonder enige ervaring of begeleiding een goede scheids te zijn?! Onmogelijk! Maar maak dat de coaches en het publiek maar eens duidelijk … AANDACHT is daarin m.i. het sleutelwoord.

Resultaten

Zo’n 10 jaar geleden hebben wij bij MHC De Reigers in Hoofddorp een aanpak op papier gezet over hoe de begeleiding van jonge beginnende scheidsrechters gedaan zou kunnen worden. Die aanpak hanteren wij nog steeds en wij vinden ons daar zeer succesvol in.

Aanpak

Een team van 15 personen is wisselend beschikbaar om wekelijks gemiddeld 5 wedstrijden (op een totaal van plm 20-21 elftalwedstrijden) met beginnende scheidsrechters te begeleiden m.b.v. portofoons, headsets of oortjes met microfoon. Onze doelstelling is als volgt verwoord :

Het doel van het begeleiden van deze groep scheidsrechters is om hen in staat te stellen met plezier zelfstandig en in samenwerking met een tweede scheidsrechter wedstrijden te fluiten. Wij denken dat te kunnen bereiken door het geven van persoonlijke aandacht. Daarbij is als hulpmiddel gekozen voor het gebruik van portofoons, voorzien van oortjes en microfoons.

Het accent ligt op ‘plezier’: als een jonge beginnende scheids het fluiten leuk gaat vinden ontstaat veelal bij hen vanzelf de behoefte om na de begeleiding in de eerste 2 wedstrijden zelf wedstrijden te kiezen die naar hun gevoel bij hun niveau en uitdagingsdrang passend kunnen zijn.

Mijn valkuil is dat ik 5 kwartier in een uur over onze ervaringen zou kunnen praten. Om je daarmee niet te vermoeien bieden wij aan om contact met mij op te nemen indien de behoefte er is om hierover meer te horen: graag delen wij onze ervaringen. Ons begeleidingsdocument telt slechts 7 pagina’s, is voor iedereen op aanvraag vrij beschikbaar en aanpasbaar te maken aan de eigen clubomstandigheden. Let wel, het is niet de enig denkbare juiste aanpak, zeker niet, maar bij MHC De Reigers zijn wij er succesvol mee.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina