Tulpencursus laat MHV Maarssen bloeien

Jeroen Willem Klomps, voorzitter MHV Maarssen: ‘De Tulpencursus is na 15 jaar een begrip in Maarssen.’

Inleiding

Al zo’n 15 jaar lang kunnen kinderen in het voorjaar tijdens de Tulpencursus kennismaken met MHV Maarssen. Het oorspronkelijke doel is in de loop der jaren wel veranderd. Moest de club in eerste instantie actief achter jeugdleden aan om de velden vol te krijgen, tegenwoordig is de Tulpencursus vooral bedoeld om voldoende jongens aan de club te binden. Dat het werkt blijkt uit het feit dat de verhouding jongens – meisjes steeds evenwichtiger wordt.

Resultaten

  • Een grote groep kinderen maakt op leuke, laagdrempelige manier kennis met hockey.
  • Evenwichtiger verhouding aantal jongens- en meisjesteams door vervroegde toelating jongens.
  • Tulpencursus is inmiddels uitgegroeid tot een instituut waar iedereen naar uitkijkt.
  • Goodwill bij gemeente door gratis sportaanbod voor kinderen.

Aanpak

Mond-tot-mondreclame 
Maarssen is een echt hockeydorp, 63% van de huishoudens heeft op enigerlei wijze een connectie met de club. Om de Tulpencursus vol te krijgen speelt mond-tot-mondreclame dan ook een belangrijke rol. Daarnaast plaatst de club een advertentie in lokale krant en een aankondiging op de website. Ieder jaar levert dat tussen de 150 en 200 deelnemers op terwijl de club plaats heeft voor 65 nieuwe Benjamins per jaar.

Jongens mogen al op hun 5e meedoen 
De Tulpencurus is inmiddels een begrip in Maarssen. De cursus staat open voor meisjes die in het komende seizoen de benjaminleeftijd hebben, jongens mogen een jaar eerder meedoen. Om ze voor het hockey te winnen en behouden mogen zij ook een jaar eerder instromen in de Benjamins. Dankzij deze aanpak is de verhouding meisjes-jongens de laatste jaren evenwichtiger geworden.

Organisatie van de Tulpencursus 
De organisatie van de Tulpencursus wordt verzorgd door een speciale commissie. Inmiddels is er een uitgebreid draaiboek (zie bijlage). Sponsors worden benaderd om de kosten van de cursus te dekken. Denk hierbij aan drankjes en ijsjes voor de kinderen. De deelnemers kunnen zich inschrijven via een speciaal inschrijfformulier op de website. Omdat deelname gratis is, levert de cursus veel goodwill op bij de gemeente die zoveel mogelijk kinderen wil stimuleren te bewegen.

Programma Tulpencursus 
Jeugdleden verzorgen gedurende drie opvolgende zondagen twee uur lang training voor groepjes van ongeveer 8 kinderen. Bij de groepsindeling wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met vriendjes en vriendinnetjes. Kinderen die geen stick hebben kunnen er een lenen van de club. Plezier in hockey staat centraal tijdens de cursus en aan het eind van de laatste trainingsdag krijgt ieder kind een mooi diploma. Na de cursus kunnen de kinderen zich conform het plaatsingsbeleid aanmelden bij de club. Als extra stimulans ligt er voor ieder nieuw jeugdlid een gratis stick klaar, gesponsord door de plaatselijke sportzaak.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina