Verplichte basisopleiding van KNHB voor alle trainers en coaches van Goudse MHC

Erwin van Loenen, bestuurslid hockeyzaken: ‘Met een relatief kleine investering geef je de hele club een enorme kwaliteits- en motivatieboost.’

Inleiding

Tot vorig jaar gaven de meisjes en jongens uit de selectieteams van de Goudse MHC verplicht training aan de lagere jeugdteams. Niet bevorderlijk voor de motivatie en zeker niet voor de kwaliteit van de training. Vorig seizoen ging het roer om; alle trainers zonder opleiding (dus ook ouders en seniorleden) werden naar de Basisopleiding Training Geven van de KNHB gestuurd. Ook de coaches moesten eraan geloven, zij volgden de basisopleiding voor coaches. Deze aanpak bleek een schot in de roos, en niet alleen in hockeytechnisch opzicht.

Resultaten

  • Alle trainers en coaches kennen de basisbeginselen van het training geven en coachen
  • Enorme motivatieboost trainers en coaches
  • Stijging kwaliteit van training en coaching over de hele linie
  • Ouders hebben het gevoel ‘waar voor hun geld’ te krijgen

Aanpak

In één keer 50 trainers en 27 coaches opgeleid 
Zelf goed kunnen hockeyen wil niet zeggen dat je ook goed kunt coachen en training geven. Bovendien is coachen en training geven veel leuker als je weet waar je het over hebt. Met die gedachte in het achterhoofd besloot GMHC vorig jaar alle trainers en coaches zonder opleiding naar de Basiscursus training geven en coachen te laten volgen. Na een snelle inventarisatie bleek het om 50 trainers en 27 coaches te gaan.

Relatief kleine investering
De opleiding wordt verzorgd door de KNHB. Voor 480 euro krijgen maximaal 18 deelnemers gedurende twee avondsessies van 2,5 uur de basisbeginselen van het training geven en coachen uitgelegd. Bij de Basiscursus Training Geven gaan de deelnemers ook het veld op voor praktijkoefeningen. Kortom: een relatief kleine investering en tijdsbelasting voor de club en de deelnemers.

Een enorme motivatieboost! 
Wat je ziet is dat iedereen na het volgen van de cursus supergemotiveerd is om het geleerde in praktijk te brengen. Zelfs spelers van D1 en H1 geven aan dat ze echt wat geleerd hebben. En die motivatie slaat over op de teams, zij krijgen meer lol in de trainingen en wedstrijden. Ook ouders geven aan dat ze nu het gevoel hebben dat ze ‘waar voor hun geld krijgen’. Zeker voor de breedteteams is dat een enorme vooruitgang.

Randvoorwaarden goed regelen

  • Alle trainers van Gouda lopen sinds vorig jaar met een softshell jas rond, met hun naam erop. Allereerst natuurlijk fijn voor de trainer zelf, het geeft ‘status’, is blijk van waardering en is bovendien gratis. Maar ook de ouders zijn er blij mee, zij weten nu wie de trainer van hun kind is.
  • Ook de vergoeding voor de trainers is goed geregeld en wordt duidelijk gecommuniceerd. Hoewel het meestal niet de hoofdreden is om training te geven, is het wel een extra zetje in de rug.
  • Daarnaast biedt de club trainers van selectieteams vanaf 17 jaar de mogelijkheid door te stromen naar de HT2 opleiding.

Je moet het wel bijhouden 
De club heeft een database met trainers opgezet zodat duidelijk is wie, welke opleiding heeft gevolgd. Inmiddels is er een speciale commissaris aangesteld die de opleidingen coördineert, ervoor zorgt dat nieuwe trainers en coaches de opleiding gaan volgen en het budget in de gaten houdt. Zo is de continuïteit gewaarborgd.

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina